Hold Norge Rent hjelper kommunene nå sine bærekraftsmål

I Norge har regjeringen besluttet at FNs 17 bærekraftsmål skal danne grunnlaget for bærekraftig samfunnsutvikling, og dermed ligge til grunn for all kommunal planlegging1.
Kommuner spiller en kritisk rolle i implementeringen av de 169 delmålene, fordi kommunen er den offentlige forvaltningen som ligger nærmest befolkningen, bedrifter og sivilsamfunnet. Det er derfor en forventing fra regjeringen at kommuner bruker bærekraftsmålene som grunnlag for sine kommunale planstrategier


For å nå bærekraftsmål 6, 11, 14, 15 og 17 anbefaler Hold Norge Rent at kommunene anvender en helhetlig strategi mot forsøpling. Søppel i naturen er et kostbart miljøproblem for kommuner, men forsøpling er også noe som engasjerer og mobiliserer innbyggere. Undersøkelserviser at over en halv million nordmenn deltar årlig i frivillig opprydding2, og de aller fleste er enige om at forsøpling er et stort problem vi må ta tak i3.

Helhetlig arbeid mot forsøpling er også arbeid for å nå klimamålene. Det bidrar til redusert klimaavtrykk og er en forutsetning både for grønn omstilling, og en velfungerende sirkulærøkonomi. Arbeid mot forsøpling er også arbeid for biomangfold, fordi forsøpling skader og forstyrrer dyr og natur.

Sirkulærøkonomien er avhengig av at ressurser utnyttes igjen og igjen slik at vi unngår å hente ut nye naturressurser. Gjenbruk og resirkulering av avfall er en forutsetning for at sirkulærøkonomien fungerer.


Forsøpling er lekkasjer fra sirkulærøkonomien. Det er avfall på avveie, som ikke havner inn i de ordinære avfallsstrømmene, men ender opp som søppel på bakken, ut i elver og i havet. Hvis vi ikke adresserer forsøpling, kan vi ikke få en virkelig sirkulær økonomi.

Her har Hold Norge Rent samlet tips til hvordan kommunen kan bidra til å oppnå bærekraftsmål gjennom arbeid mot forsøpling


#6 –Rent vann og gode sanitærforhold

Fire prosent av søppelet som frivillige rydder er sanitæravfall4 som i hovedsak kommer fra bruken av toalettet som avfallsbøtte. Kasting av våtservietter, tamponger, kondomer m.m. i do fører også til omfattende problemer for norske renseanlegg og store kostnader for norske kommuner.Ved å gi innbyggerne kunnskap om hva som skal i do, kan norske kommuner sørge for renere elver, hav og strender så vel som mindre problemer med kommunale avløpsnett.

Artikkel: Hva kan egentlig kastes i do? Ingenting.


#11 – Bærekraftige byer og lokalsamfunn

Forsøpling har en negativ påvirkning på lokalmiljøet i tettsteder og byer. Forsøpling svekker trivsel, og områder som er forsøplet kan også oppleves utrygge5.

Ved å kartlegge forsøpling i urbane miljøer og identifisere årsakene til forsøplingen, kan kommunen finne løsninger og utvikle målrettede tiltak, og dermed bidra til delmål 11.6: Innen 2030 redusere byenes og lokalsamfunnenes negative påvirkning på miljøet (målt per innbygger), med særlig vekt på luftkvalitet og avfallshåndtering i offentlig eller privat regi.

Ta kontakt med Hold Norge Rent hvis kommunen ønsker å kartlegge urban forsøpling.


#14 – Livet i havet

Plast i havet er noe av det som opptar nordmenn mest når det gjelder bærekraftspørsmål6. Det å engasjere innbyggere i opprydding av eierløst avfall er et godt tiltak mot forsøpling. Hittil har frivillige ryddet 10 000 tonn søppel på avveie ifølge Hold Norge Rents folkeforskning7.

I tillegg til å fjerne søppel, er opprydding bevisstgjørende og danner grunnlaget for innsamling av data om forsøpling i kommunen.

Sammen med lag og foreninger, friluftsråd, frivillige organisasjoner, avfallsbransjen og andre relevante aktører i nærmiljøet, kan kommunen blant annet bli med på Hold Norge Rents nasjonale ryddedugnader. Kommunen kan spille en sentral rolle i arbeidet med mobilisering, informasjonsspredning og organisering av aksjoner og ikke minst for tilrettelegging for avfallshåndtering.

Les mer: Nasjonale ryddedugnader
Artikkel : Slik kan kommunen bidra

Hold Norge Rent administrerer en refusjonsordning for eierløst marint avfall samlet inn av frivillige. Denne skal sørge for at de som bidrar til frivillig opprydding ikke sitter igjen med utgifter. Det gjelder også kommuner og avfallsselskaper som ofte ikke har noen andre muligheter til å få finansiert transport, mottak og behandling av marint avfall. Ordningen dekker også transport av frivillige.

Les mer og søk: Refusjonsordningen


#15 – Livet på land

Forsøpling på land forårsaker store skader på dyrelivet. Hvert år rapporteres det om døde kyr som følge av at bokser, flasker og annet søppel som blir kastet i veigrøfta og havner på jorder like ved8. Følgene kan også bli fatale for ville dyr og fugler som får søppelet i seg, eller vikler seg fast i det. I tillegg kan plast som kommer på avveie i naturen spre miljø- og helseskadelige stoffer9. Mye av søppelet som ikke plukkes opp på land vil også med stor sannsynlighet havne i elver og til slutt i havet.

Hold Norge Rent inviterer hele samfunnet til å bli med å dele vårt budskap om sporløs ferdsel, #likefinsomfør. Dette er et felles initiativ for å begrense forsøpling og bevare naturen. Målet er å legge til rette for at organisasjoner, foreninger, kommuner, næringslivet m.fl. enkelt kan delta gjennom bruk av tilrettelagt materiell og emneknaggen #likefinsomfør.

Last ned materiale: Verktøykasse #likefinsomfør


#17 – Samarbeid for å nå målene

For å oppnå mål 1–16 er det nødvendig med samarbeid og helhetlig ansvar10. Norske kommuner har en avgjørende rolle i implementeringen av målene og må samarbeide innenfor egen sektor, på tvers av andre sektorer og med andre aktører11.

Havet begynner her er et tverrfaglig prosjekt med kommuner og næringsliv som jobber mot forsøpling. Prosjektet samler produsenter, utsalgssteder og kommuner som ønsker å gjøre en forskjell. I prosjektet deler vi innsikt og jobber frem mulige løsninger, tester og måler effekten, lærer fra eksperimentene, videreutvikler løsninger og gjør de klare for å skaleres – enten i egen virksomhet eller sammen med andre.

Mer om prosjektet: havetbegynnerher.no



Hold Norge Rent har en rekke partnere og medlemmer som støtter vårt arbeid økonomisk og bidrar til kampen mot forsøpling gjennom konkret aktivitet. Vi inviterer kommunene til å bli med på dugnaden gjennom medlemskap i Hold Norge Rent.

Ønsker din kommune å bli medlem, eller få hjelp til å nå bærekraftsmål gjennom arbeid mot forsøpling?

Ta kontakt med Astrid Kordal Næss astrid@holdnorgerent.no


Kommunal rapport: Vi trenger en bærekraftig bærekraft

KS: Bærekraftsmålene 
Hold Sverige Rent: Skräprapporten 2021
Hold Norge Rent: Ryddeåret 2020
Hold Sverige Rent: Så påverkar nedskräpningen människors känslor
Bergens Tidende: Det er vanskelig å rydde plast fra havet uten at det gjør minst like mye skade
7 Rydderapporten 2019, 2020, 2021, Hold Norge Rent
NRK: Vil øke panten på bokser til fem kroner etter nok en død ku
Hold Norge Rent: Forsøpling på land
10 Regjeringen: Samarbeid for å nå målene
11 Regjeringen: Mål 17, hva skjer i Norge