Hvordan kan kommunene bidra til frivillig opprydding?

Gjennom hele året inviterer Hold Norge Rent til opprydding av forsøpling i naturen.


For å mobilisere til opprydding og skape engasjement er vi mange som må jobbe sammen, og kommunen spiller en nøkkelrolle.

Mange kommuner er fantastiske bidragsytere i arbeidet mot forsøpling. Kommunen er en viktig aktør som bidrar til mobilisering, informasjonsspredning og organisering av aksjoner og ikke minst til tilrettelegging for avfallshåndtering.

Under har vi samlet tips til kommuner som ønsker å bidra om hvordan kommunen kan skape engasjementet, og om hvem kommunene kan samarbeide med.


Hvorfor skal kommunen bidra?

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt!

Dersom vi skal stoppe forsøpling, skape bevissthet og rydde opp søppel, må alle bidra. Hold Norge Rent inviterer derfor alle til å være med på oppryddingsarbeidet.

Kommuner er en sentral aktør og har en unik mulighet til å spre informasjon, skape engasjement og ta avgjørelser som bidrar til mindre forsøpling.

Mange kommuner tilrettelegger allerede for frivillige opprydding, men vi ønsker å gjøre det enkelt for kommunen å engasjere seg og videreutvikle sitt arbeid i dugnaden.


Hva kan kommunene gjøre?

Delta eller skape et lokalt ryddemiljø

Det er mange organisasjoner i hele landet som rydder søppel. Dersom vi samarbeider, oppnår vi bedre resultater og mer effektiv rydding.

Ta gjerne kontakt med det lokale ryddemiljøet og undersøk hvordan kommunen kan samarbeide og hva dere kan gjøre for hverandre. Se vår oversikt over lokale aktører her: Lokalt nettverk for ryddere

Dersom det ikke finnes et lokalt ryddemiljø i kommunen, kan kommunen selv være en bidragsyter til å starte dette.


Organisere ryddeaksjoner

For å engasjere nye ryddere er det viktig å senke terskelen for deltakelse. Det er lettere å bli med på et organisert arrangement enn å lage et selv.

Når kommunen bidrar til organisering av arrangement(er) og informasjonsspredning, blir det lettere for enkeltpersoner, organisasjoner, bedrifter, skoler, barnehager og lignende å bli med.

Les mer om tips til en god ryddeaksjon.


Oppfordre til ryddeaksjoner

En ryddeaksjon er når én eller flere frivillige plukker søppel og leverer avfallet på en trygg måte. Med andre ord trenger det ikke være store arrangementer for at man skal gjennomføre en ryddeaksjon.

Gjennom å oppfordre til ryddeaksjoner kan kommunen engasjere og motivere barnehager, skoler, bedrifter og idrettslag til å rydde i nærområdene sine.

Les mer om tips til en god ryddeaksjon.


Informasjonsspredning

For å gjøre det enkelt å delta på ryddeaksjoner eller opprette en egen aksjon, er det viktig med informasjon om hva, hvordan og hvorfor.

Hold Norge Rents nettsider inneholder informasjon om
◾ Nasjonale ryddedugnader
◾ Tips til en god ryddeaksjon
◾ Utdypende informasjon om forsøpling

Denne informasjonen kan kommunen bidra til å spre i sine kanaler og til sine kontakter. På denne måten engasjerer vi flere til å bli med på ryddedugnaden.

I Hold Norge Rents sosiale medier legger vi fortløpende ut oppdatert informasjon og inspirasjon. Følg oss gjerne:

Facebook    Instagram    LinkedIN    Twitter


Promotere Rydde

Rydde er et verktøy for alle som arrangerer eller ønsker å bli med på ryddeaksjoner.

I Rydde kan man organisere en ryddeaksjon, bli med på en ryddeaksjon, melde inn forsøplede områder, registrere funn, finne utleveringssteder for ryddeutstyr og finne sitt nærmeste sted for avfallshåndtering.

Det er supert om kommunen bidrar til å spre informasjon om Rydde da dette verktøyet både bidrar til oversikt og koordinering lokalt og til mer kunnskap om forsøpling gjennom folkeforskning. Her kan kommunen og IKS også selv nå ut med informasjon til frivillige.

Kurs i Rydde for avfallsselskaper – YouTube

Ta kontakt for mer informasjon: post@holdnorgerent.no


Dele ut ryddeutstyr

Hold Norge Rent tilbyr gratis ryddeutstyr, og det finnes nå over 300 distributører av dette utstyret.

Distributører er ofte kommuner, organisasjoner, miljøstasjoner, butikker o.l. Desto flere som deler ut ryddeutstyr, jo enklere er det for frivillige å gå innom og hente utstyret og plukke søppel.

Kommunen kan søke om å bli distributør.


Avfallshåndtering

Ryddeaksjonen er ikke avsluttet før avfallet er forsvarlig håndtert.

Et godt samarbeid med avfallsselskapene og gratis levering av eierløst avfall er viktig for at det skal være enkelt og kostnadsfritt for frivillige å plukke søppel.

Kommunen kan bidra til informasjon om lokale avfallsselskap, samt hvor og hvordan man kan levere avfallet på en forsvarlig måte.

I Rydde kan man se en oversikt over hvor man kan levere avfallet kostnadsfritt.


Refusjonsordningen

Refusjonsordningen er en støtteordning for frivillig opprydding av søppel. Alt fra privatpersoner, dykkerlag og frivillige organisasjoner til avfallsselskap kan søke, og vi håper at dette vil muliggjøre mer opprydding av avfall på avveie, og at ingen av disse aktørene skal sitte igjen med regningen for en god gjerning.

Ordningen dekker utgifter til behandling av avfall, transport av avfall og/eller transport av frivillige i forbindelse med ryddeaksjonen. Kommuner kan både søke refusjon for egne utgifter de har i denne forbindelse, og informere sine innbyggere om ordningen.

Refusjonsordningen 2022 åpner i løpet av våren, og søknadsfristen er 15. november.

Nasjonale ryddedugnader

Hold Norge Rent inviterer til og legger til rette for flere nasjonale ryddedugnader gjennom året.

Norges største ryddedugnad er Standryddeuka med Strandryddedagen som årets høydepunkt for frivillige ryddere over hele landet.

Se oversikt over og les mer om disse her: Nasjonale ryddedugnader.


Strandryddeuka

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Selv små aksjoner bidrar til opprydning. Under Strandryddeuka bidrar barnefamilier, vennegjenger, bondelag og fiskerinæringen, friluftsråd, surfere, og mange, mange flere til en ren og vakker natur. Man trenger kun hansker, sekk eller pose og en plan for avfallshåndtering før man går ut og plukker søppel. Vi oppfordrer til rydding langs elver, innsjøer, strender, holmer, øyer, stier og i byrommet hele uka.

Ønsker din kommune å bidra til Strandryddeuka? Send en e-post til post@holdnorgerent.no