Ofte stilte spørsmål
Har du spørsmål angående Rydde? Ta en titt på Ryddes «Ofte stilte spørsmål». Her får du informasjon om alt fra bruker, aksjoner, registrering av funn, avfallshåndtering, ryddeutstyr, statistikk, kartfunksjon, refusjonsordningen og diverse spørsmål andre har stilt før deg.
Ryddeaksjoner
Ofte stilte spørsmål
Aksjonskoden er en automatisk generert kode for din ryddeaksjon i Rydde. Koden lar avfallsselskapet vite at søppelet du leverer hos dem er marint avfall, og er viktig for hvordan det håndteres. Aksjonskoden vises inne på din aksjon i Rydde, når du er logget inn. Det er kun aksjonseiere som ser denne koden.
Alle kan være med på Hold Norge Rents nasjonale dugnader! Vi inviterer til Strandryddeuka i midten av september, og Vårryddedagen i mars, eller når snøen har gått. Det eneste du trenger for å delta er å gjennomføre en ryddeaksjon. Men hvis du oppretter en bruker og registrerer ryddeaksjonen(e) på Ryddenorge.no, blir du også med i tellingen av antall deltakere.
Før fuglene kommer er et samarbeid mellom ulike friluftsråd og foreninger med særegen kunnskap om hekketider og -områder. Alle som ønsker å opprette et lokallag i denne dugnaden bes ta kontakt på post@holdnorgerent.no for mer informasjon.
Alle avfallsselskaper har bruker på kart.renthav.no. Her får dere full oversikt over alle aksjoner som er opprettet i deres kommune(r), inkludert dato og sted, kontaktinformasjon til aksjonseier (den som har opprettet aksjonen) og aksjonskoder for alle aksjoner.
Det er mulig å korrigere vekt registrert på alle aksjoner i selskapets område.
Rydde henter informasjon om avfallsselskap fra sortere.no. Avfallsselskapet må derfor ha en bruker i sortere.no før det kan få bruker i Rydde og Rydde administrator. Det er gjennom sortere.no at et avfallsselskap velger hvilke kommuner de jobber i, som igjen vil vises i Rydde. Informasjon om gjenvinningsstasjoner eller mobile gjenvinningsstasjoner som tar imot marint avfall legges også inn via sortere.no. Det betyr at informasjonen som legges inn og redigeres på i sortere.no vil vises i Rydde, slik at dere slipper å legge inn eller redigere denne informasjonen to steder.
For å få egen bruker i sortere.no må dere ta kontakt med LOOP som eier denne nettsiden. Se www.loop.no eller ta kontakt på post@loop.no
Etter en ryddeaksjon kan du registrere søppelet du har plukket på Ryddenorge.no. Dette bidrar til verdifull folkeforskning om forsøpling. Følg de kommende punktene for å opprette, gjennomføre og registrere en aksjon!
- Opprett bruker på ryddenorge.no Det er mulig å lage private brukere, eller organisasjonsbrukere.
- Opprett en ny ryddeaksjon, eller meld deg på en eksisterende
- Dra ut for å rydde.
- Finn aksjonen du har opprettet eller meldt deg på ved å trykke på «mine aksjoner».
- Trykk på «registrer funn» og registrer antall kilo avfall du har funnet. Du kan også registrere hvilke gjenstander du har funnet, og legge ved bilder fra aksjonen.
- Trykk «send inn og avslutt aksjon» (da kan du ikke lenger redigere detaljer), eller lagre for å registrere mer senere.
Ofte stilte spørsmål kan du få detaljerte svar på ved å trykke her.
Strandryddeuka er en nasjonal ryddedugnad hvor målet er å engasjere frivillige til å bli med og rydde naturen for søppel. Strandryddeuka har for mange blitt en tradisjon, og engasjerer et stort antall mennesker. Ta med deg hansker og søppelsekk, og plukk du også!
Strandryddeuka er for alle. Alt du trenger å gjøre for å være med er å rydde i løpet av denne uken. Om du plukker opp et sjokoladepapir eller er med på en større ryddeaksjon, er du med og bidrar til Strandryddeuka. Du kan rydde i ditt nærmiljø, uansett om du bor langs kysten, i byen eller i innlandet.
En ryddeaksjon er når en eller flere frivillige er ute og plukker søppel og deretter leverer avfallet på en forsvarlig måte. Dersom du vil ut og rydde kan du gjøre dette alene, eller arrangere en aksjon sammen med andre. Det er en perfekt aktivitet for vennegjenger, skoler, barnehager, foreninger, bedrifter og alle andre som ønsker å bidra. Du kan registrere aksjonen din i Rydde for å bidra med verdifull informasjon som brukes innen folkeforskning om forsøpling!
Ryddeaksjoner er morsomme og sosiale, samtidig som de er bra for miljø og natur. En ryddeaksjon kan holdes hvor som helst, men det er viktig å ha en klar plan for levering av avfallet. Det krever noe planlegging i forkant og Hold Norge Rent har enkle tips til hvordan du kan arrangere en god ryddeaksjon.
En ryddeaksjon trenger ikke å være så komplisert. Dersom du velger å ta med deg en søppelpose og hansker på tur for å plukke søppel, har du allerede bidratt til dugnaden med din egen aksjon!
Engasjer kolleger, venner eller idrettslaget til å plukke søppel – ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt! Dersom du vil stå i bresjen for å arrangere en ryddeaksjon kan den organiseres i Rydde, uansett hvor stort omfanget er. Her velger du område du vil rydde i kartet, dato og klokkeslett, hvilket utstyr som blir utdelt og om den skal være privat eller offentlig. Du kan også bruke Rydde til å finne aksjoner du kan være med på ved å trykke på de turkise markørene. Da kommer det opp informasjon om de ulike aksjonene, og hvem som organiserer dem.
Du kan også kontakte koordinatorer i ditt fylke. Dette er en oversikt over organisasjoner som aktivt rydder i sitt område og som kan gi tips og veiledning til ryddere.
Dersom du har plukket en bærepose eller to med søppel, kan du kaste det i en søppeldunk for restavfall. Pass på at søppeldunken ikke er overfylt. Da kan søppelet dras ut av fugler, eller blåse ut i naturen igjen. Ta heller med deg søppelet videre og kast det i en dunk som ikke er full, eller aller helst – ta det med og kast i restavfallet hjemme.
Plukker du større mengder avfall, er det viktig at avfallet blir håndtert på en forsvarlig måte etter ryddeaksjonen. Dette er viktig for å hindre at avfallet kommer på avveie igjen. Kartfunksjonen i Rydde har grønne returpiler som viser hvor ditt nærmeste avfallsselskap ligger. Kontakt avfallsselskapet i forkant av aksjonen og avtal henting eller levering av avfallet. Dersom det er behov for helikopter, kran eller båt for å frakte avfallet, må dette også avklares på forhånd. Hvis avfallet blir liggende i noen dager før det hentes bør det sikres slik at det ikke blåser ut av poser og sekker, eller at fugler får tak i det. Les flere tips om avfallshåndtering her.
For å være med på en ryddeaksjon trenger du egentlig bare et par hansker og en pose å plukke i. I tillegg kan det være greit å ha med en kniv til å skjære løs tau og annet søppel som sitter fast langs kysten, eller søppelklype hvis du skal plukke sneip i byen. En liten førstehjelspakke kan være kjekk å ha. Kle deg ellers etter vær og forhold, og husk at mat og drikke er lurt for en hyggelig opplevelse.
Du kan bestille flergangshansker, sporløsposen (10L) og avfallssekker (100L) fra oss: Hold Norge Rents gratis ryddeutstyr. Sekkene er laget i resirkulert plast fra Norge, og er gjennomsiktige slik at de trygt kan leveres til gjenvinningsstasjoner.
Du kan også hente ryddeutstyr gratis hos distributører rundt om i Norge. Disse er markert med oransje bokser på kartet på Ryddenorge.no, og ved å klikke på disse finner du adresse, åpningstider og kontaktinformasjon.
Hva er Rydde? Rydde, eller Ryddenorge.no er et nasjonalt verktøy som brukes av frivillige i hele landet. Som bruker av Rydde kan du:
- Rapportere forsøplede områder: Finner du et område med mye avfall, kan du melde fra i Rydde. Du kan legge ved bilder og beskrive området for å hjelpe andre som skal ut å rydde. Disse områdene vises med røde markører i kartet.
- Arrangere offentlig eller privat ryddeaksjon: Aksjoner er markert med blå markører i kartet, og viser området hvor aksjonen skal foregå. Dersom du selv er arrangør, vil markøren for din ryddeaksjon være blå med stjerne i midten.
- Registrere funn i etterkant av ryddeaksjonen: Etter aksjonen er ferdig, kan du registrere det du har funnet. Du kan registrere antall kilo plukket og du kan også legge inn detaljert informasjon om dine funn som for eksempel antall sneiper eller tau. Avsluttede aksjoner har en turkis markør. Du kan også legge ved bilder fra din aksjon.
- Finne distributører av ryddeutstyr: De oransje boksene i kartfunksjonen viser hvor du kan hente gratis ryddeutstyr i nærområdet.
- Finne avfallsselskap: De grønne returpilene i kartfunksjonen viser hvor ditt nærmeste avfallsselskap er. Disse er viktige å kontakte før ryddeaksjonen for å avtale henting eller levering av eierløst avfall.
- Adoptere en bit av Norge: Her kan alle som ønsker adoptere en strand, elv, øy, vassdrag eller annet område i sitt nærmiljø og ta vare på dette gjennom å rydde jevnlig, og forebygge forsøpling.
Rydde er utviklet i et samarbeid mellom Senter mot marin forsøpling (Marfo) og Hold Norge Rent.
Dokumenter og rapporter
Ofte stilte spørsmål
Ja, det finnes flere tilskudds- og støtteordninger, samt stiftelser og fond som støtter tiltak og prosjekter mot marin forsøpling.
Miljødirektoratet forvalter tilskuddsordningen for tiltak mot marint avfall, og Hold Norge Rent administrerer refusjonsordningen for marint avfall. I tillegg støtter blant andre også Sparebankstiftelsen DNB og Handelens Miljøfond ulike oppryddingstiltak. Vi har samlet en oversikt over tilskuddsordninger på siden vår.
Finansiering av tiltak mot marin forsøpling
Refusjonsordningen for marint avfall
Ofte stilte spørsmål
Refusjonsordningen for marint avfall skal sørge for at de som bidrar til frivillig opprydding skal slippe å sitte igjen med regninga for å bli kvitt avfallet. Det gjelder også kommuner og avfallsselskaper som ofte ikke har noen andre muligheter til å få finansiert mottak og behandling av marint avfall. Ordningen er altså en måte å få tilbake pengene for alle de som på et eller annet vis har hatt utgifter til transport av avfall, transport av frivillige, eller utgifter til innlevering og behandling av marint avfall som har blitt ryddet av frivillige.
Vi har innvilget søknader på alt mellom 200 kr til over 100 000 kr. Både store avfallsselskaper og kommuner og små aktører benytter seg av ordningen, så vel som privatpersoner. For søknader på over 300 000 kr kreves det regnskap.
Intet beløp er for lite, men kost i forhold til nytte vil legges til grunn for behandling av søknaden. Vi tar også en skjønnsmessig vurdering av ekstraordinære utgifter. Ta kontakt på refusjon@holdnorgerent.no så tidlig som mulig dersom du har hatt ekstraordinære utgifter, eller om utgiftene ser ut til å bli mer enn 15 kroner per kilo.
I den grad søknadene samlet sett overstiger budsjettrammen, vil det foretas en prosentvis avkortning av refusjonsutbetalingen for alle kvalifiserte søkere. Det har imidlertid aldri vært i nærheten av å skje så langt, og oppfyller du kriteriene får du også refusjon.
Alle som har hatt utgifter til transport, mottak og behandling av marint avfall og som tilfredsstiller ordningens kriterier, kan søke om refusjon. Det kan altså være alt fra avfallsselskaper, kommuner, bedrifter, velforeninger, skoler og organisasjoner til privatpersoner. Ordningen gjelder for opprydding langs kysten, på havbunnen og langs vassdrag og innsjøer. Det kan også søkes om refusjon for kostnader til lokal transport av frivillige til og fra ryddeaksjon.
Aktører som har mottatt tilskudd direkte fra Miljødirektoratets tilskuddsordning til tiltak mot marin forsøpling kan i utgangspunktet IKKE søke Refusjonsordningen.
Du må ha dokumentasjon på alle utgiftene du søker refusjon for, og laste dette opp til søknaden. Ryddeaksjonene skal være basert på frivillig innsats og må være registrert i Rydde (i Rydde-appen eller på Ryddenorge.no). Antall kilo innsamlet avfall per aksjon må registreres, og aksjonene må være ferdig utført (men dokumentasjon kan ettersendes). Du kan velge aksjoner som skal inngå i søknaden direkte fra dine aksjoner i Rydde.
Hvis du skal søke for utgifter til andre sine aksjoner, kan du gjøre det ved å legge til aksjonskoden deres i din søknad. Den som har opprettet aksjonen ser aksjonskoden på den aktuelle aksjonen når de er logget inn på Rydde. Avfallsselskaper kan velge hvilke aksjoner som inkluderes i sin søknad fra en liste over aksjoner i sitt nedslagsfelt, og kan også redigere antall kilo på alle aksjoner.
Aksjonskoden er en automatisk generert kode for din ryddeaksjon i Rydde. Koden lar avfallsselskapet vite at søppelet du leverer hos dem er marint avfall, og er viktig for hvordan det håndteres. Aksjonskoden vises inne på din aksjon i Rydde, når du er logget inn. Det er kun aksjonseiere som ser denne koden.
Utgifter til transport og innlevering/mottak av avfall dekkes av Refusjonsordningen. Det er også mulig å søke refusjon for transport av frivillige til og fra ryddeaksjon og enkel bevertning av frivillige opp til 100kr per frivillig per aksjon. I enkelte tilfeller er det mulig å søke refusjon for utgifter til utstyr som går tapt eller må repareres som følge av en ryddeaksjon. Eksempler på utgifter kan være kvittering for innlevert avfall på gjenvinningsstasjon, regning fra avfallsselskap på container, faktura på leie av bil eller båt til transport, bensinkvittering, kvittering på kjøp av sekker og hansker, bussbilletter til frivillige osv.
Få pengene tilbake for ryddeaksjonen