Strandryddeuka

Strandryddeuka 2020

I høst skal vi ta igjen for den tapte ryddesesongen i våres og vi skal rydde det som har kommet på avveie i løpet av vinteren, våren og sommeren.I løpet av perioden 5. – 20. september inviterer Hold Norge Rent til nasjonal ryddedugnad. Du kan melde deg på en planlagt aksjon eller planlegge din egen ryddedugnad i Rydde eller i Ryddeappen. Vi håper du blir med!

NB! Husk smittevern. Les mer om trygg rydding her: Hvordan rydde trygt?

Her er årets temadager:

Du velger selv hvilken dag du ønsker å rydde, og vi håper temadagene kan være til inspirasjon:

 • Vi rydder på hjemmebane: I samarbeid med Norges Seilforbund oppfordrer vi lag og foreninger til å arrangere ryddeaksjon på sin idrettsbane. Sammen tar vi en for laget og støtter opp under den nasjonale dugnaden (alt. kampen) mot forsøpling.
 • Barnas dag: Vi ønsker skoler, barnehager, barn og unge velkomne til å markere barnas egen ryddedag! Gratis ryddeutstyr til barn er tilgjengelig i Rydde/ Ryddeappen.
 • Vi rydder på land: en dag med fokus på ryddeaksjoner i innlandet og langs vassdrag og innsjøer, elver og i byrommet. For å bli med kan du ta #5forhvalen eller organisere ryddeaksjon i Rydde / Ryddeappen.
 • Rydd med jobben: Mange arbeidsplasser ønsker å ta i et tak for naturen og vise at de støtter opp under den nasjonale dugnaden mot forsøpling. Ta med kollegene i lunsjen og rydd utenfor kontoret, eller arranger en ryddeaksjon med jobben. Bruk Rydde / Ryddeappen for å komme i gang!
 • Dykkeaksjoner & vasseaksjoner: Det finnes utrolig mye søppel på havbunnen og derfor inviterer vi til rydding under vann og vasseaksjoner for de uten dykkerutstyr. NB! Rydding under vann krever spesiell tillatelse. Ta kontakt med den lokale dykkeklubben for mer informasjon.
 • Vi rydder mikroplast og småsøppel: Søppel og små plastbiter som blir liggende kan skade dyrelivet, spre miljøgifter og være helseskadelige for både dyr og mennesker. Derfor må vi også plukke de små bitene.
 • Strandryddedagen: Markeres den 19. september, startet i 2011 og markeres for tiende gang i 2020. Hvert år deltar tusenvis av frivillige. Bli med du også!

Finn dagen som passer for deg og registrer en ryddeaksjon i Rydde. Her kan du også finne åpne aksjoner du kan bli med på.

Hver dag i løpet av perioden 5. – 20. september oppfordrer vi til rydding langs elver, innsjøer, strender, holmer, øyer, stier og i byrommet. Start planleggingen allerede nå, og registrer ryddeaksjoner i Rydde.

Hele september: Bedriftsidretten har lansert  «Vi rydder opp». Kampanjen er en del av den nasjonale dugnaden mot forsøpling.

5. september: Nordisk strandryddedag. Dagen avsluttes med #nattinaturen i samarbeid med Friluftslivets uke.

Fra 7. september: Plastfritt Hav inviterer til Oppdrag umulig – rydding i fjøra fra Kirkenes til Ålesund. Ler mer om aksjonen på Facebook.

12. – 13. september: I samarbeid med Friluftslivets uke, #turmedmening, og vi oppfordrer til turer med søppelplukking.

14. – 19. september: Norges Seilforbund arranegere Hold havet rent-uken en ryddekampanje i samarbeid med Strandryddeuka.

15. september: Miljøagentene inviterer til rydding i forbindelse med barnas egen ryddedag og Beintøft temaet søppel, plast og resirkulering.

16. september: Vil du være med å holde Innlandet rent? Hold Innlandet Rent og Dokkadeltatet Nasjonale Våtmarssenter inviterer til rydding i Innlandet.

18. september: Bli med på Teinejakta i Lister-regionen. Les mer om hvordan du kan bidra her.

19. september: Strandryddedagen 2020 10 års jubileum – høydepunktet i Strandryddeuka.

19. september: Marin forsøpling er et problem over hele verden, og den internasjonale strandryddedagen har mobilisert til opprydding verden over i 35 år. Organisasjonen Ocean Coservancy står bak tiltaket.

20. september: Ta del The Great Nurdle Hunt, en global kampanje som setter fokus på forsøpling fra plastpellets eller plastgranulat.

Hver dag er en ryddedag!

Ryddeaksjoner passer for alle.

Det er en flott aktivitet for familier, enkeltpersoner, venner, kolleger, idrettslag, velforeninger, skoler, dykkerklubber, pensjonister, barnehagebarn, russ, speidere, fiskere – og mange flere!

Meld på din ryddeaksjon her: Rydde

Trenger du ryddeutstyr?

Du kan kjøpe med deg gjennomsiktige sekker og hagehansker fra de fleste butikker. Men vi har også utdeling av gratis ryddeutstyr. Sjekk Rydde for nærmeste utleveringssted.

Ta gjerne med Hold Norge Rents registreringsskjema når du skal ut og rydde: Registreringsskjema for funn

Folkeforskning

Frivillige ryddere har bidratt til folkeforskning på marin forsøpling i snart ti år, og Hold Norge Rent er svært takknemlige for dataen som frivillige deler med oss. Folkeforskningsdataen har gitt oss meget verdifull innsikt i innholdet i og kildene til marin forsøpling i Norge.

Har du allerede ryddet? Registrer avfallet i Rydde eller i Ryddeappen! Vi vil gjerne vite hva og hvor mye som ryddes. Det hjelper oss i kampen mot marin forsøpling.

Les hva Hold Norge Rent gjør med funndataen: Rydderapporten 2019

Få refusjon for utgifter til rydding

Har du utgifter til behandling av avfall, eller til transport av avfall og/eller frivillige i forbindelse med ryddeaksjoner? Søk refusjon for utgiftene i Rydde innen 15. november:

Refusjonssøknad for avfallsselskaper

Refusjonssøknad for alle andre

Alt du trenger å vite om Refusjonsordningen

HISTORIKK

Strandryddeuka er Norges største kollektive dugnad. Titusenvis av frivillige rydder Norges strender, øyer, holmer, bekker, elver og innsjøer. Også havbunnen ryddes.

Strandryddeuka 2019

Strandryddeuka 2018

Strandryddeuka 2018 fant sted 30. april til 6, mai, og Strandryddedagen var lørdag 5. mai.

Les rapporten: Strandrydderapporten 2018

Strandryddedagen 2017

Strandryddedagen 2017 fant sted lørdag 6. mai. For første gang var dagen en del av Nordisk strandryddedag 2017, og nok en gang slo Norges frivillige ryddere alle tidligere rekorder for antall deltakere, antall ryddeaksjoner, mengde innsamlet marint avfall og antall kilometer ryddet.

I løpet av 2017 deltok 48 702 frivillige i 2 845 ryddeaksjoner og ryddet 1 374 tonn marint avfall.

Les rapporten: Strandrydderapporten 2017
Last ned PDF: Strandrydderapporten 2017
Rapport fra Nordisk strandryddedag 2017: Nordic Coastal Clean Up 2017

Strandryddedagen 2016

For sjette år på rad har tusenvis av frivillige over hele Norge gjort en formidabel innsats for miljøet gjennom rydding av strender og havbunn både langs kysten og i innlandet. Også i 2016 har Norges største kollektive ryddedugnad nådd nye høyder.

I 2016 har frivillige ryddere gjennomført 1 364 ryddeaksjoner, ryddet 869 kilometer og samlet inn 377 tonn marint avfall. Antallet ryddeaksjoner har økt med hele 60 % sammenliknet med 2015. Mengde innsamlet avfall har økt med 50 %, og antall meter ryddet har økt med 43 %.

Les rapporten: Strandrydderapporten 2016
Last ned PDF: Strandrydderapporten 2016

Strandryddedagen 2015

For femte år på rad ble det satt ny rydderekord på Strandryddedagen. Aldri før har så mye søppel blitt funnet, og aldri før har så mange strender vært frie for plast og søppel. Det ryddes i alle fylker, og engasjementet er stigende over hele landet.

I 2015 var 19 173 personer ute og ryddet. I alt ble 855 strender, som til sammen dekker 600 000 meter kystlinje, ryddet for søppel. Mer enn 36 000 frivillige timer ble lagt ned i strandrydding i 2015.

Skjermbilde 2015-09-02 kl. 12.45.40

Strandryddedagen 2014

For fjerde år på rad ble det satt ny rydderekord på Strandryddedagen.  Aldri før har vi funnet så mye avfall på avveie, og aldri før har så mange strender vært frie for marint avfall!

I 2014 var 12 191 personer ute og ryddet. I alt ble 522 strender som til sammen dekker 320 000 meter kystlinje, ryddet for søppel. 14 000 sekker med søppel er fjernet, og mer enn 20 000 frivillige timer er lagt ned i strandrydding i 2014.

Hovedoversikt

Strandryddedagen 2013

Engasjementet for å holde strendene, havbunnen og kystlinjen vår frie for plast og søppel ble doblet fra 2012.

Resultater:

 • 300 kilometer strender er ryddet
 • 116 tonn marint avfall er fjernet fra norske strender
 • 16 000 frivillige arbeidstimer er lagt ned
 • Over 10 000 frivillige deltok

 

 • Motta Hold Norge Rents nyhetsbrev på e-post. Vi holder deg oppdatert om vårt arbeid, viktige begivenheter og aktuelle nyheter, samt annen nyttig informasjon.