Tips til en god ryddeaksjon
Ryddeaksjoner er en givende måte å holde naturen ren på. Det kan dessuten være gøy og sosialt. Vi har samlet en liste over hva du trenger for å komme i gang!


1. Et sted å rydde
Finn en strand, øy, elv, innsjø e.l. som er forsøplet og som egner seg for rydding. Stedet bør være lett tilgjengelig slik at det er enkelt å fjerne oppsamlet avfall.
Hvis du ikke vet hvor du skal rydde, kan du søke etter forsøplede områder eller planlagte aksjoner som er åpne for påmelding i Rydde.
Les mer om Rydde (ryddenorge.no) lenger ned på siden.

2. Noen å rydde med
Ta med familie, venner, kolleger, naboer eller andre som vil bidra.
Har du ingen å rydde med? Det går fint å rydde alene, eller du kan se etter aksjoner som er åpne for påmelding i Rydde. Du kan også opprette en aksjon selv som er åpen for påmelding.

3. Riktig utstyr
Hold Norge Rent deler ut gratis ryddeutstyr og det er mulig å få det tilsendt hjem eller hente hos en av våre mange distributører.
Mer informasjon om ryddeutstyr
NB! Husk å bestille i god tid.
I Rydde kan du se utleveringssteder for hvor du kan hente ryddeutstyr.
Hanskene du bestiller fra oss kan vaskes og brukes igjen.
Annet utstyr som kan være nyttig er kniv, sag, øks, spade eller rake.
Ta gjerne med kamera og last opp bilder på Rydde eller del med @holdnorgerent i sosiale medier.

4. En plan for håndtering av avfallet
Avklar i forkant hvor og hvordan avfallet skal håndteres. Dette er spesielt viktig ved behov for bistand til frakt av avfallet. Hvis avfallet må ligge en stund før det hentes, må sekkene sikres.
Mange lokale renovasjons- og avfallsselskap bistår frivillige ryddere. Ta kontakt med ditt lokale selskap for å avtale henting/levering eller spør kommunen om hva du skal gjøre med avfallet som samles inn.
Avfallsselskaper krever ofte aksjonskode for å ta i mot marint avfall. Aksjonskode får du tildelt når du registrerer aksjonen din i Rydde. Der kan du også finne informasjon om avfallshåndtering og oversikt over avfallsmottak som tar imot marint avfall gratis.
For detaljert informasjon, se Håndering av avfall
Vi har utviklet en oversikt med aktører som organiserer rydding i de ulike fylkene.
Vår ryddeveileder og sikkerhetsveileder inneholder tips og råd til alle som vil rydde og hvordan du skal gå frem med tanke på planlegging og sikkerhet.
Ryddenorge.no er et digitalt verktøy for frivillige ryddere og gir deg oversikt over frivillig rydding i Norge.

Rydd med Rydde!
Rydde er et kart der man kan få oversikt over aksjoner og forsøplede områder. I kartet kan man melde seg på ryddeaksjoner, registrere funn, få oversikt over avfallsselskaper eller organisere egne aksjoner.
I Rydde finner du hentepunkt for gratis ryddeutstyr, avfallsselskap/gjenvinningsstasjoner som tar i mot marint avfall og planlagte aksjoner som er åpne for påmelding. Her kan du også gjøre om forsøplede områder til aksjoner.
Som frivillig kan du bidra til å samle informasjon om forsøpling ved å registrere funn fra ryddeaksjonen din i Rydde. Vi oppfordrer til registrering av antall kilo, meter og frivillige. I tillegg håper vi at dere registrere hva slags søppel dere fant på Rydde.

Rydd før fuglene kommer
Det er viktig at vi ikke forstyrrer hekkende fugl når vi er ute og rydder. Ferdselsforbudet trer i kraft fra 15. april og varer frem til 15. juli, men det er mange fugler som hekker utenfor disse datoene og også utenfor reservatene.
Derfor er det viktig å vise hensyn når man rydder om våren og på sommeren.
Hold Norge Rent følger råd fra Birdlife Norge og Statens naturoppsyn, og har i samråd med dem kommet frem til fem tips til frivillige som skal ut og rydde i perioden mars–juli.
Ta ellers kontakt med Hold Norge Rent, Statens Naturoppsyn, Statsforvalteren eller Birdlife Norge for spørsmål om rydding og fugl eller råd om valg av område.
Unngå å legge ryddeaksjon til hekkeområder både med og uten ferdselsforbud. Særlig viktige hekkeområder og områder med sårbare hekkearter skal ikke ryddes av frivillige.
Vær varsom når du rydder om våren eller tidlig på sommeren. Når sjøfugl blir forstyrret kan de forlate egg og unger. Hører du fugleskrik kan det være fra engstelige fugleforeldre; trekk deg forsiktig unna og avslutt ryddeaksjonen.
Hold Norge Rent oppfordrer til å følge naturmangfoldloven og referer til § 15:
“Ved enhver aktivitet skal unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi unngås. Likeledes skal unødig jaging av viltlevende dyr unngås.”
For mer informasjon se naturmangfoldloven.
Noe du ikke fikk svar på?
Send oss et spørsmål. Vi svarer deg så fort vi kan.