Kommuner som inspirerer
Kommunene i Norge bekjemper forsøpling på mange ulike måter. Her er en liste over inspirerende tiltak fra både Norge og utlandet.

På denne siden finner du
- Eksempler på kommunale handlingsplaner
- Plastfrie byer
- Hvordan inspirere til frivillig opprydding
- Kommunale opprydingstiltak
- Inspirende samarbeid
- Lover og regler om forsøpling
Handlingsplaner
Flere kommuner har utarbeidet handlingsplaner mot forsøpling, enten som egne handlingsplaner eller som del av overordnede miljøplaner.

Fredrikstad kommune
Fredrikstad kommune lanserte i 2018 en omfattende handlingsplan mot plast for perioden 2018–2022.
Hamar kommune
Hamar kommune lanserte i 2019 en kommunedelplan for miljø og klima, som blant annet inneholder konkrete mål og tiltak for å redusere forsøpling.
Stockholm, Sverige
Stockholm stad har laget en handlingsplan mot spredning av mikroplast. Denne tar for seg kilder til mikroplast i byen, og presenterer 50 tiltak mot problemet.
Bergen kommune
Bergen kommune lanserte i 2018 en tiltaksplan for å unngå plast- og marin forsøpling.
Kristiansand kommune
Kristiansand kommune vedtok i 2018 en handlingsplan mot marin forsøpling.
Mal til handlingsplan
Hold Norge Rent har laget en mal til handlingsplan mot forsøpling, som kommunen kan bruke som utgangspunkt i dette arbeidet.
Plastfrie byer
Kommunen kan gå foran for å redusere unødvendig plastbruk, og fase ut engangsartikler.

Tromsø kommune
Tromsø kommune lanserte i 2018 visjonen «Plastfri by». Gjennom god avfallshåndtering og holdningsendrende arbeid skal de redusere plastbruken i kommunen.
Penzance, Cornwall, England
Penzance ble den første «plastfrie byen» i England i etter å ha fått en pris fra miljøorganisasjonen «Surfers against sewage». Den innebærer at lokalsamfunnet – enkeltpersoner, næringsliv, skoler, foreninger og lokale myndigheter – går sammen om å redusere bruken av unødvendige engangsartikler i plast. Over 600 lokalsamfunn i England er nå med i prosjektet og i ferd med å oppnå denne statusen.
Austevoll kommune
Austevoll kommune vedtok i 2015 at de skal redusere bruken av plast. Kommunen har videre satt seg et langsiktig mål om å bli plastfri innen 2050.
Oslo kommune
Oslo kommune har som ambisjon å fase ut bruk av unødvendig engangsplast, som første by i verden. De har ansatt en egen plastkoordinator for å nå målet. Oslo kommune har også en egen støtteordning for tiltak som skal bidra til å redusere plast- og marin forsøpling
Frivillig opprydding
Kommuner kan oppfordre innbyggerne til å delta på ryddedugnader blant annet gjennom tilskudd av midler, ryddekampanjer, gratis utstyr og avfallshåndtering.

Skien kommune
Skien kommune har satt av 200 000 kroner til lag og foreninger som hjelper kommunen med å rydde forsøplede friområder.
Nittedal kommune
Hver vår inviterer Nittedal kommune velforeninger, huseierlag, skoler og barnehager til å rydde sin del av kommunens felles utearealer – som grøfter, gangveier og lekeplasser. Kommunen og ROAF stiller med gratis sekker og kjører bort det innsamlede avfallet.
Grimstad kommune
Grimstad kommune gir tilskudd til lag og foreninger som ønsker å rydde strender og sjønære arealer.
Flakstad kommune
Flakstad kommune er med i prosjektet Clean Up Lofoten sammen med flere andre kommuner og LAS. Prosjektet har blant annet hatt kampanjer med strandrydding og jerninnsamling i hele kommunen.
Kommunal opprydding
Meldetjenester kan gjøre det lettere for kommunen å rydde opp i forsøpling, og dokumentere overtredelser og forurensere. Det finnes også egne teknologier for å samle opp forsøpling fra for eksempel elvedrag eller havner.

Nittedal kommune
Nittedal kommune har en miljøpatrulje som plukker søppel på kommunens badeplasser og naturområder, og som man kan melde fra til om forsøpling. Det er arbeidstreningsbedriften Gnisten som leverer tjenesten.
Sortland kommune
Sortland kommune skal, i samarbeid med Reno-Vest IKS og de øvrige kommunene i Vesterålen, bevilge penger til transport til å rydde bunn, strender og fjærområder, samt fjerne herreløse fritidsbåter i Vesterålen. Midlene har de fått bevilget fra Miljødirektoratet.
Arendal kommune
Arendal kommune har en egen meldingstjeneste, «SiFra», der man kan melde ifra om forsøpling.
Kragerø kommune
Kragerø kommune satte i 2018 ut en PortBin, som er en avfallsinnsamler for marin forsøpling.
Kristiansand kommune
Kristiansand kommune har blant annet en egen tilskuddsordning for tiltak mot marin forsøpling, som ble lansert i 2017. Ordningen skal bidra til å forebygge og rydde opp forsøpling i Kristiansand kommune. Andre tiltak er dovettkampanjer, utplassering av søppelbøtter til bruk i sjø (PortBin) og ulike metoder for å redusere tap av gummigranulat.
Oslo kommune
Rusken er et kommunalt tiltak i Oslo som har som mål å holde byen ren og fri for avfall og skape gode holdninger til miljøet. Flere ulike kampanjer, prosjekter og aktiviteter ledes av Rusken, blant annet Ruskenpatruljen og Rusken-aksjonene. Gjennom Rusken-appen eller Ruskens nettsider kan publikum melde fra om forsøpling.
Inspirerende samarbeid
Man får til mer sammen! Kommunen kan bidra ved å starte opp klynger og samarbeide med aktører i sitt område, eller ta del i interkommunale samarbeid.

Bergen kommune
Bergen kommune samarbeider med flere aktører for å bekjempe forsøpling – blant annet med NORCE for å analysere hvordan mikroplasten spres.
Ålesund kommune
Nye Ålesund kommune vedtok i 2018 en nullvisjon for utslipp av plast i havet, og samarbeider med akademia, organisasjoner og næringsliv i regionen om målet.
Leeds, England
I Leeds har byrådet gått sammen med lokalt næringsliv og organisasjoner for å øke resirkuleringen av avfallet i byrommet. En rekke innovative avfallsbøtter er blitt satt ut for å motivere til å sortere blant annet kaffebeger, flasker og bokser. I tillegg er det kjørt kampanjer for å bevisstgjøre innbyggerne, både gjennom plakater på gata og sosiale medier. Les om erfaringene her.
Borås, Sverige
Borås stad samarbeider med en rekke aktører gjennom prosjektet «Borås rent och snyggt».
Lover og regler
Kommunen kan styrke og håndheve lover og regler om forsøpling, blant annet ved å benytte makten til å bøtelegge under Forurensningsloven, eller innføre lokale regler om forsøpling.

Elverum kommune
Elverum kommune innførte fra 1. juli 2018 et forbud mot å selge heliumballonger på kommunal grunn i Elverum. Forbudet omfatter blant annet kommunes skoler, parker og uteanlegg.
Asker kommune
Asker kommune vedtok i 2018 en kommunedelplan for klima, energi og miljø, og har som mål å være en foregangskommune i arbeidet mot mikroplast i naturen. De gjennomfører ryddeaksjoner, og skal innføre forbud mot heliumballonger og engangsgriller, og slutte å bruke unødvendig engangsplast i kommunale bygg. De skal også redusere utslipp av mikroplast fra blant annet veier og fotballbaner på ulike måter.
Ringerike kommune
Ringerike kommune har en egen fane om forsøpling og forurensning, hvor de blant annet oppfordrer til å melde fra om ulovlig dumping.
Kunnskapsartikler
Når kommunen skal implementere omfattende tiltak mot forsøpling, kan det være lurt å begynne med å lage en handlingsplan.
For å sette inn gode tiltak mot forsøpling, er vi avhengig av pålitelig kunnskap. Her presenteres noen av de vanligste fallgruvene og mytene om avfall på avveie.
Ryddeaksjoner er en givende måte å holde naturen ren på. Det kan dessuten være gøy og sosialt. Vi har samlet en liste over hva du trenger for å komme i gang!