Forsøplingsguide for arrangementer

Arrangementer er potensielle kilder til forsøpling ikke bare der det foregår, men også området rundt. Derfor er det viktig å sette inn tiltak utover kildesortering og avfallshåndtering, som spesifikt reduserer forsøpling. Her får du ti tips til et forsøplinsgfritt arrangement!

Foto: Helge Brekke, Øyafestivalen

1. Vurder risikoen for forsøpling

I planleggingsfasen er det kritisk å kartlegge forsøplingsrisikoen, altså faren for at forsøpling kan skje, i forbindelse med ditt arrangement. Alle aktiviteter som foregår utendørs har en høyere risiko enn de som foregår innendørs, og krever forskjellige tiltak. Spesifikke aktiviteter kan også føre med seg forsøpling, eksempelvis mat og drikkeservering og campingområder. Aktiviteter som frislipp av ballonger, eller lykter bør unngås. Dersom du ikke har kartlagt hvilken risiko som er forbundet med ditt arrangement er det vanskelig å sette inn effektive og målrettede tiltak.

Les mer om forsøplingsrisiko her

2. Vurder indirekte forsøpling

I forlengelse av å kartlegge forsøplingsrisikoen fra ditt arrangement er det også viktig å vurdere faren for indirekte forsøpling. Det vil si – er det andre, eller andre aktiviteter utover det arrangementet selv organiserer som kan føre til forsøpling? Eksempelvis fra tilskuere som ser på et løp, eller er det fare for at varer og emballasje blir tatt med ut av arrangementsområdet og ender som forsøpling utenfor.


3. Reduser volumet

Dersom man reduserer det totale volumet av produkter og avfall, reduserer man også risikoen for at forsøpling kan oppstå. Tenk på muligheter for reduksjon i alle ledd av arrangementet og sett krav til leverandører og samarbeidspartnere. Ikke tillat bruk, utdeling eller salg av artikler som er unødvendige eller raskt ender opp som avfall. Eksempelvis gratisvarer og flyveblader. Still alltid spørsmålet: Er produktet nødvendig, eller kan dette gjøres på en annen måte?

4. Tilrettelegg for ombruk

En annen måte å redusere volumet av varer og produkter er gjennom ombruksløsninger. Invester i systemer og infrastruktur som legger til rette for ombruk. For eksempel PR- materiell og dekor uten årstall, som kan benyttes flere år på rad, og drikkebeger som samles inn og brukes flere ganger.

5. Unngå engangsprodukter og emballasje
Engangsprodukter er en stor kilde til forsøpling og bør helst unngås. Vurder også her om produktet er nødvendig, eller om det finnes flerbruks- eller gjenbruksalternativer inkludert muligheter for panteordninger. Unngå overemballering og still krav til arrangementets samarbeidspartnere og leverandører med hensyn til unødvendig emballering av produkter.

6. Kommuniser om forsøpling

Mange er opptatt av plast i havet, men ikke alle er klar over at forsøpling fra arrangementer på land kan ende i naturen og havet. Opplys publikum, artister, leverandører, samarbeidspartnere og andre om hvordan deres handlinger kan påvirke forsøplingen, og hvorfor tiltak du iverksetter er nødvendige. Dette kan for eksempel gjøres i forkant og underveis via sosiale medier, nettside og apper. I tillegg til skilting og informasjon, samt god kommunikasjon fra ansatte og frivillige under arrangementet. På denne måten er deltakere mer motivert til å ta del i tiltakene du har iverksatt.

7. Fokuser på intern bevisstgjøring

Èn av de viktigste suksessfaktorene for å få alle interessenter med på laget er god intern opplæring i forsøpling og tiltak mot forsøpling. Hvordan ansatte, frivillige og andre representanter for arrangementet kommuniserer rundt dette er avgjørende. De må være godt kjent med konsekvensene av, og faren for, forsøpling og kunne kommunisere dette godt til andre interessenter. Inkluder for eksempel informasjon om forsøplingsrisiko og tiltak i opplæringen gjennom enkle opplæringsmoduler, eller andre interne kommunikasjonsplattformet og sørg også for å gi de tilstrekkelig med informasjon og støtte underveis.

7. Tilrettelegg og skap insentiver

Tilrettelegg for at det er enklest mulig for deltakerne på ditt arrangement å forsøple minst mulig. Del ut gratis lommeaskebeger til snusbrukere og røykere, og sett opp Ballot Bin i områdene som er satt av til røyking. Skap også insentiver for å redusere forsøpling, eksempelvis forsøplingsdepositum for campinggjester. Depositumet betales tilbake ved avreise hvis campingområdet er søppelfritt etter bruk.

8. Ha et ryddeteam
Ha ryddeteam som løpende rydder søppel under arrangementet. Sørg særlig for tiltak og løpende rydding foran scener, rundt drikkestasjoner, i pauseområder o.l. i tillegg til etter arrangementet, og utenfor arrangementsområdet. Ha spesielt fokus på småsøppel som snus og sneip.

9. Planlegg god avfallshåndtering
Sørg for tilstrekkelig tilgang til avfallsbeholdere, og legg til rette for kildesortering både for ansatte/frivillige, deltakere/artister og kunder/publikum inkludert i eventuelle piknik- og campingområder. Sørg for gode rutiner for tømming og sortering av avfallet underveis i arrangementet.