Adopterte strand: «Plasthvalen» ble en vekker for Sotra Rotary-klubb
Sotra Rotary-klubb ville gjøre en innsats mot forsøpling. Ved å adoptere seg sin bit av Norge, Balsvågen strand, har de nå spart havet for et halvt tonn avfall.

TIL INFO: Denne artikkelen er over ett år gammel og opplysningene om denne adopsjonsgruppen kan derfor være utdaterte.
– Det har vært en øyeåpner for oss
Da en hval strandet på Sotra med magen full av plast, satte det en støkk i mange nordmenn – spesielt Sotra Rotary-klubb, som var tett på begivenheten.
– Vi ønsket å gjøre noe mer aktivt i kampen mot marin forsøpling, og opprettet derfor en egen plastgruppe, forteller Gunnar Buvik, som er leder for gruppen.

Stor entusiasme for strandrydding
Da de begynte å sette seg inn i tematikken, kom de raskt over Hold Norge Rents initiativ «Adopter en strand» – som nå har blitt utvidet til «Min bit av Norge».
– Vi syntes det var en god idé, og her på Sotra har vi drøssevis av viker hvor mye driver inn fra havet, sier Buvik.
Rotary-klubben på Sotra har også et medlem som er kjent for sitt engasjement mot forsøpling, Kenneth Bruvik. Han fikk internasjonal oppmerksomhet som følge av en britisk TV-dokumentar om plasthvalen.
– Kenneth har mye kompetanse, og vi er heldige som har med oss ham. Han tipset oss om at Balsvågen kunne være en aktuell strand å adoptere, og vi tok kontakt med grunneier, som var veldig positiv. I mai 2019 inngikk vi et trepartssamarbeid mellom klubben, daværende Fjell kommune og det lokale renovasjonsselskapet. Da var vi i gang, og begynte med ryddeaksjoner, noe det har vært stor entusiasme for i klubben, forteller Buvik.

Tankevekkende mengder søppel
Den første ryddeaksjonen resulterte i hele 400 kilo søppel, ryddet av 25 personer på to timer.
– Det var interessant og tankevekkende å se hva slags typer plast som lå der. Vi hadde lest at det er mye forbruksprodukter på norske strender, som bomullspinner, bæreposer og plastflasker, men det fant vi ikke mye av. Det meste her er industrielt, særlig fra fiskeri- og oppdrettsbransjen, påpeker Buvik.
På de tre siste ryddeaksjonene har resultatet vært rundt 50 kilo innsamlet søppel hver gang.
Mikrosøppel overalt
Én av ryddeaksjonene har vært viet spesielt til mikroplast.
– Da hadde vi med oss pinsett og små poser, og plukket alle de bittesmå bitene, for å lære mer om og bli mer bevisst på mikroplast. Det var en spesiell opplevelse, og en øyeåpner for mange av oss.
De fikk seg også en overraskelse da de begynte å pirke i gressbakken like ovenfor stranden.
– Da så vi raskt at det lå store mengder småbiter av plast, tau og annet der, som nok har ligget der i mange tiår. Vi kan til og med ane det under føttene når vi går på gresset, forteller han.
De registrerer ryddeaksjonene og hva de har plukket via Ryddenorge.no – hvor de også får en kode de oppgir til renovasjonsselskapet, som deretter henter avfallet.

Meningsfullt og trivelig på ryddeaksjon
Klubben er også engasjert i et internasjonalt initiativ mot marin forsøpling: EndPlasticSoup, initiert av Rotary i Nederland. Sotra Rotary-klubb er den første norske klubben som har tilsluttet seg dette prosjektet, og er også ambassadørklubb for Norge.
Medlemmene har ønsket forsøplingsinitiativene velkommen, og opplever ryddeaksjonene som meningsfulle og trivelige. Klubben har også satt ut noen benker ved den adopterte stranden, slik at området blir enda mer innbydende for andre å bruke.
– Vi har det kjekt og sosialt når vi har ryddeaksjon, og har med kaffe og lefser. Noen tar også med seg ektefelle, barn og barnebarn, forteller Buvik, som oppfordrer andre klubber og foreninger til å adoptere sin bit av Norge.
– Mange har hørt om forsøplingsproblemet, men det er først når du får ta og føle på det selv, at du ser hvor ille det faktisk er.
Kunne du også tenkte deg å adoptere et lokalt område? Min bit av Norge er et nasjonalt adopsjonsprogram som gjennomføres med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Les mer om Min Bit av Norge her.