Regelverk om forsøpling

I Norge er det forbudt å forsøple. Også internasjonalt er det flere avtaler som regulerer hvordan man håndterer avfall. Her får du en oversikt over hvilke tiltak myndighetene kan ta mot forsøpling. Regelverket deles inn i lover og forskrifter, og her finner du mer informasjon om blant annet forurensningsloven, forurensningsforskriften og normalpolitivedtekten.

Det er forbudt å forsøple, og man kan få bot for å kaste fra seg søppel på bakken. Det kan være utfordrende å håndheve, og det er sjelden man ser forsøpling skje.

For eierløst avfall er det også utfordrende å vite hvem som skal ta regningen for å rydde opp og behandle avfallet. Grunneiere kan oppdage at tomten deres har blitt brukt til å dumpe avfall (villfyllinger) uten mulighet til å holde den som står bak ansvarlig.

Norsk regelverk deles inn i nasjonale lover, nasjonale forskrifter og lokale forskrifter. Disse fastslår blant annet at det er forbudt å forsøple, at kommunen skal følge opp forsøplingssaker, og at enkelte produsenter og importører har et ansvar for kostnadene til et produkt også når det har blitt til avfall.



Forurensningsloven

Forurensningsloven er den delen av lovverket som omfatter forsøpling direkte. Hensikten med forurensningsloven er å verne det ytre miljø, hindre at forurensningen oppstår og begrense forurensning som finner sted.

Forbud mot forsøpling

Loven slår fast at ingen må tømme, etterlate, oppbevare eller transportere avfall slik at det kan virke skjemmende eller være til skade eller ulempe for miljøet. Forsøpling er med andre ord straffbart. Ofte kan det imidlertid være utfordrende å finne den ansvarlige forurenseren, særlig når det gjelder marin forsøpling. 

Dette er Forurensningsloven.


Ansvar for avfall

1. Husholdningsavfall

Ansvaret for å samle inn husholdningsavfall ligger hos kommunen. Alle kostnader knyttet til innsamling og håndtering av husholdningsavfall, i tillegg til å bygge ut nødvendig infrastruktur, dekkes av avfallsgebyret.

Innbyggerne betaler det håndteringen av husholdingsavfallet faktisk koster. Dette kalles også selvkostprinsippet. Kommunen kan ikke subsidiere avfallshåndteringen eller tjene på denne virksomheten. Kommunen har ansvar for at avfallsgebyret dekker kostnadene knyttet til husholdningsavfallet. 

2. Næringsavfall

Den som produserer næringsavfall, skal sørge for at avfallet blir brakt til et lovlig avfallsanlegg eller gjenvinnes.

Loven fastslår også at de som driver utsalgssteder, turistanlegg og lignende skal sørge for å sette opp og tømme avfallsbeholdere i nærheten av salgsstedet eller anlegget. På offentlige steder skal kommunen sørge for avfallsbeholdere og tømming av avfall.

Langs offentlige veier ligger dette ansvaret hos den aktuelle veistyresmakten.


Forsøplingsmyndighet

Det er kommunene som er forsøplingsmyndighet i Norge, og som øverste sjef for administrasjonen er det rådmannens ansvar å sørge for at forsøplingssaker blir fulgt opp.

Kommunen er myndighet for forsøpling etter forurensningsloven (og rundskriv T-5/98). Kommunen har også myndighet til å følge opp ulovlig avfallshåndtering gjennom andre relevante regelverk. Kommunestyret delegerer fullmakt til kommunal instans eller avdeling som skal følge opp og behandle forsøplingssaker.​

Kommunen kan gi pålegg om at den som har etterlatt, tømt eller oppbevart avfall ulovlig, skal fjerne dette eller dekke utgifter knyttet til opprydding. Dette gjelder også dersom søppel har blitt spredd som følge av manglende avfallsbeholdere eller avfallstømming.

Statsforvalterens ansvar

Statsforvalteren fungerer som kontrollmyndighet overfor kommunene. Dersom kommunen din ikke følger opp forsøplingssaker, kan du reise klagesak til statsforvalteren.

Statsforvalteren har også ansvar for å koordinere arbeidet med marin forsøpling i fylket. Statsforvalteren skal sammen med relevante private og offentlige aktører sørge for et godt samarbeid mellom aktørene i regionen, slik at oppryddingsarbeidet samordnes og effektiviseres.

Les paragrafene som omhandler forsøpling i forurensningsloven (PDF).


Naturmangfoldloven

Naturmangfoldloven er en lov innen naturforvaltning som har som formål å ta vare på naturen, både gjennom vern av områder og bærekraftig bruk. Loven omfatter all natur og alle sektorer som forvalter natur eller som fatter beslutninger med konsekvenser for naturen. Denne slår fast at enhver skal opptre aktsomt og gjøre det som er rimelig for å unngå skade på naturmangfoldet.

Dette er Naturmangfoldloven.

Friluftsloven

Friluftsloven skal verne friluftslivets naturgrunnlag og sikre allmennhetens rett til ferdsel, opphold m.v. i naturen, slik at muligheten til å utøve friluftsliv som en helsefremmende, trivselskapende og miljøvennlig fritidsaktivitet bevares og fremmes.

Loven inneholder en hensynsregel som sier at oppholdet ikke må være til utilbørlig fortrengsel eller ulempe for andre. Oppholdet skal heller ikke medføre nevneverdig skade. Vi plikter også å etterlater oss stedet i en tilstand som kan virke skjemmende eller føre til skade eller ulempe for noen.

Dette er Friluftsloven.

Havne- og farvannsloven

Havne- og farvannslovens § 17 omhandler forbud mot å volde fare eller ulempe. Fartøy eller andre gjenstander skal ikke brukes eller etterlates slik at det kan være til fare eller ulempe for bruken av farvannet eller havnen, med mindre noe annet følger av bestemmelse eller tillatelse gitt i eller i medhold av denne loven. Blir forbudet overtrådt, skal den ansvarlige fjerne gjenstanden eller gjøre det som ellers må til for å fjerne faren eller ulempen.​

​Dette håndheves av kommunen og kan bl.a. være relevant for fjerning av båtvrak.

Dette er Havne- og farvannsloven.​


Nasjonale forskrifter

Forskrifter er bindende både for innbyggerne, næringslivet og myndighetene. 

Følgende nasjonale forskrifter er relevante for forsøpling:


Forurensningsforskriften

Forskrift om begrensing av forurensing

Forurensningsforskriften er fastsatt med hjemmel i forurensingsloven.

Forurensningsforskriften gir detaljerte regler om forurensning og regulerer forurensning i grunnen, støy, lokal luftkvalitet, avløp og utslipp til vann. I tillegg inneholder forskriften regler om beredskap mot akutt forurensning, tillatelser til forurensning og kontroll etter forurensningsloven. Overtredelse av forurensningsforskriften kan være straffbart.

Forskriften dekker også skipsfart. Havneansvarlig skal sørge for at det finnes mottaksordninger for avfall i havnen. Havneansvarlig har også plikt til å utarbeide en avfallsplan. For havner som hovedsakelig mottar avfall fra fritidsbåter, skal kommunen i samråd med havneansvarlige og berørte parter utarbeide en felles avfallsplan. Havneansvarlige som ikke gir kommunen nødvendige opplysninger, er selv ansvarlige for å utarbeide en egen avfallsplan.

Dette er Forurensningsforskriften.

Les paragrafene som omhandler forsøpling i forurensningsforskriften (PDF).


Avfallsforskriften

Forskrift om gjenvinning og behandling av avfall

Avfallsforskriften tar for seg hvordan ulike typer avfall skal behandles og gjenvinnes. Forskriften regulerer gjenvinning og behandling av avfall og dekker blant annet kasserte elektriske og elektroniske produkter, kasserte batterier, kasserte kjøretøy, innsamling og gjenvinning av dekk, retursystemer for drikkevareemballasje, emballasjeavfall, deponering og forbrenning av avfall og utsortering og materialgjenvinning av bioavfall og plastavfall.​

Kommunen fastsetter renovasjonsgebyret i henhold til avfallsforskriftens kapittel 15 etter selvkostprinsippet i forurensningsloven § 34.​

Selvkostprinsippet innebærer at inntekter fra gebyret for en tjeneste eller et produkt ikke skal overstige kostnadene ved å produsere tjenesten eller produktet. Dette betyr at kommunen, kommunenes avfallsselskap eller IKS-er ikke kan dekke kostnadene til håndtering av eierløst avfall med renovasjonsgebyret.


Varsling av akutt forurensning-forskrift

Forskrift om varsling av forurensning

Forskrift om varsling av akutt forurensning eller fare for akutt forurensning regulerer forurensning av betydning, som inntrer plutselig, og som ikke er tillatt etter bestemmelsene i eller i medhold av forurensningsloven. Ansvarlig for akutt forurensning eller oppdragstaker som utfører arbeid på vegne av en ansvarlig oppdragsgiver plikter straks å varsle. Enhver annen enn den ansvarlige for forurensningen har også varslingsplikt, og varslingsplikten gjelder også ved fare for akutt forurensning.

Dette er Forskrift om varsling av akutt forurensning eller fare for akutt forurensning.


Produktforskriften

Forskrift som skal sikre at produkter ikke er skadelige

Forskrift om begrensning i bruk av helse- og miljøfarlige kjemikalier og andre produkter (produktforskriften) skal sikre at bruken av stoffer, stoffblandinger og produkter ikke skader mennesker og miljø. Forskriften regulerer bl.a. forbudene og kravene til merking i engangsplastdirektivet.

Dette er Produktforskriften.


Kasserte fritidsbåter

Avfallsforskriften fastslår at kommunen skal sørge for at kasserte, mindre fritidsbåter kan leveres vederlagsfritt til et mottak i, eller i nærheten av, kommunen.

I 2017 ble det etablert en tilskuddsordning for å sikre økt innlevering og forsvarlig behandling av kasserte fritidsbåter.

• Les mer om tilskuddsordning for å sikre økt innlevering og forsvarlig behandling av kasserte fritidsbåter.

Interkommunale avfallsselskap, kommuner og godkjente anlegg kan søke om tilskudd for å dekke hele eller deler av kostnaden knyttet til avfallsbehandlingen.

• Les mer om tilskuddsordning for mottak og behandling av kasserte fritidsbåter (ikke privatpersoner).

I tillegg kan båteieren søke om vrakpant fra Miljødirektoratet på kr 1 000 per innlevert båt.

• Les mer om vrakpant – tilskudd til innlevering av kasserte frititdsbåter (privatpersoner).

• Se oversikten over mottak for kasserte fritidsbåter.


Normalpolitivedtekten
Hindre forsøpling og tilgrising

Politidirektoratets normalpolitivedtekt for kommunene inkluderer bestemmelser om forsøpling i vedtektens kapittel 5.

Det er opp til hver enkelt kommune hvilke bestemmelser fra normalpolitivedtekten som inkluderes i kommunens lokale politivedtekter, og det er lokalt politi og kommunene som håndhever bestemmelsene i politivedtektene.

Norges største byer har lokale politivedtekter som er tilnærmet lik normalpolitivedtekten på dette området. I Oslo og Bergen er det i tillegg spesifisert at det er forbudt å kaste fra seg fruktskall. I Trondheim er også plast inkludert på forbudslisten som ellers  inneholder følgende:

Dette er Normalpolitivedtekten.


Produsentansvar

Produsentansvaret reguleres i avfallsforskriften.

I Norge har alle som importerer emballasje det som kalles “et produsentansvar”. Det betyr at de skal betale for det det koster å behandle avfallet til produktene de har på markedet.

Ordningen innebærer at produsenter og importører har ansvar gjennom hele livssyklusen til produktet eller emballasjen. Ansvaret innebærer at kostnaden for avfallshåndtering inkluderes i prisen på produktet. Dette er i samsvar med forurenser betaler-prinsippet. Ordningene skal gi produsenter insentiver til å redusere denne kostnaden ved å lage mer holdbare produkter som enkelt kan ombrukes og/eller materialgjenvinnes.

Renovasjon i det offentlige rom og avfall som havner på avveie er per i dag ikke inkludert i produsentansvaret. På EU-nivå er det nå åpnet for at medlemslandene kan inkludere dette ansvaret i produsentansvaret.

Norge har per i dag syv produsentansvarsordninger. Ingen av disse inkluderer ansvar for kostnadene knyttet til opprydding av forsøpling:

I tillegg utredes nå en rekke nye ordninger:

Ordningene for tobakksprodukter med filter, ballonger og våtservietter skal inkludere dekning av kostnadene til opprydding av forsøpling.

Les mer her: Produsentene får større ansvar for produktene som avfall



Internasjonale reguleringer

I tillegg til norske lover og regler, finnes det flere direktiver, avtaler og konvensjoner både på europeisk og globalt nivå som kan være relevante for arbeidet mot forsøpling i Norge.

Les om internasjonale reguleringer her.


Les mer på Miljødirektoratets nettsider

Om forsøpling: Forsøpling
Veileder til kommunene: Følge opp forsøpling


Samarbeid om oppfølging av forsøplingssaker

Hold Norge Rent og Avfall Norges veileder om samarbeid om oppfølging av forsøplingssaker


KIMO – kommunenes miljøorganisasjon i Nord-Europa

KIMO har som oppdrag å forene lokale myndigheter, forhindre forurensning og beskytte, bevare og forbedre hav og kyst. Arendal, Farsund, Grimstad, Lillesand og Bergen er norske medlemskommuner.

Les mer om hvordan medlemskap i KIMO kan bidra til mindre forsøpling.