Kom i gang! Dine verktøy mot forsøpling

Skal vi løse verdens forsøplingsproblem, trenger vi å iverksette mange ulike typer tiltak. På denne siden har vi samlet verktøy som kan hjelpe din virksomhet med å finne innovative og gjennomførbare grep mot forsøpling, og bidra til en renere verden.

For å møte økende krav til bærekraftige tjenester og produkter både fra myndigheter og kunder, velger stadig flere virksomheter å utvikle en egen bærekraftstrategi, og forsøpling bør være en del av denne.

Mange er usikre på hvor de skal begynne, opplever maktesløshet, eller er redde for å trå feil. Derfor har vi laget visuelle verktøy som din virksomhet kan bruke for å komme i gang.

Ved å bruke en eller flere av disse verktøyene kan din bedrift finne nye, innovative og gjennomførbare tiltak mot forsøpling, og skaffe viktige konkurransefordeler.


Kom i gang med arbeidet –  slik begynner du 


Presentasjon med alle verktøy og tilhørende oppgaver

Last ned presentasjon til bruk i workshop

Lenke til arbeidsark i EXCEL (NB! Flere faner)


Les mer om figurene brukt i eksempeloppgavene

Forsøplingslivsløpet

Tips: Bruk forsøplingslivsløpet til å gjenkjenne hvor din virksomhet har størst påvirkningskraft, og hvor dere må inngå samarbeid med andre.

Forsøpling kan oppstå i hele verdikjeden til et produkt eller en tjeneste. I forsøplingslivsløpet oppfordrer vi virksomheter til å se hvor lekkasjene kan skje, og hvilke deler av verdikjeden de har mulighet til å påvirke.

Gjenstanden i midten av sirkelen kan være et fysisk produkt, men også tjenester som blant annet kulturopplevelser, turistattraksjoner eller logistikk.

Identifiser lekkasjene fra din virksomhet

Årsakskartet

Tips: Bruk årsakskartet til å gjenkjenne hvorfor forsøplingen oppstår.

Forsøpling kan oppstå på mange måter. Årsakskartet hjelper virksomheter med å finne årsakene til forsøpling fra egen bedrift eller i egen bransje. Skjer forsøpling på grunn av uforsiktig mellomlagring av materiell, på grunn av vær og vind, uhåndterbare fliker eller småbiter fra emballasjen til et produkt, eller kanskje på grunn av slitasje på utstyr?

Tips: Bruk årsakskartet til å gjenkjenne hvorfor forsøplingen oppstår.

Se hvordan forsøpling fra din virksomhet oppstår

Forsøplingsrisiko

Alt har en risiko for å bli til forsøpling. Ved å gå gjennom seks faktorer, kan virksomheten identifisere hvilke produkter som har størst forsøplingsrisiko, og hva som kan redusere denne.

  1. Produktet blir til avfall utendørs/underveis
  2. Engangsprodukt eller -emballasje
  3. (Oppfattet) lav verdi
  4. Oppfattet organisk/nedbrytbart
  5. Urbanisert/menneskeskapt miljø
  6. Barrierer (f.eks. mangelfullt regelverk, dårlig design)

Les om forsøplingsrisiko

Tiltakspyramiden

Tips: Ikke gå i materialfella! Bionedbrytbare alternativer fungerer ofte ikke som reklamert, og kan forverre situasjonen. Tenk heller hvilke designgrep, nye vaner eller rutiner som kan minske forsøpling.

Vellykkede tiltak mot forsøpling bygger på kunnskap om forsøplingsrisiko og årsaker til forsøpling. Tiltakspyramiden hjelper til å velge effektive tiltak basert på denne kunnskapen.

Se hvilke tiltak din bedrift bør ta i bruk

Design mot forsøpling

Vi må sikre at alle produktene og emballasjen vi bruker forblir ressurser i et sirkulært kretsløp., men det meste av et produkts liv bestemmes allerede i designfasen. Design mot forsøpling er nødvendig for et bærekraftig og sirkulært samfunn, der ressursene ikke havner på avveie og gjør skade, men holdes i omløp og brukes igjen.

Ønsker du bistand fra Hold Norge Rent? Ta kontakt med astrid@holdnorgerent.no