Tips

Vi har samlet enkle tips til hvordan man kan unngå forsøpling.

Ikke la deg lure av nedbrytbare produkter

Vær obs på at produkter som er merket som nedbrytbare, mest sannsynlig ikke er nedbrytbare i naturen! Det er veldig viktig å kaste disse i søpla på lik linje med annet avfall.

Tenk over hva du pynter graven med

Å hedre sine kjære med lys og dekorasjoner på graven er en fin tradisjon. Men vind drar lette plastlykter av gårde, og fugler som fristes av stearin tar lyktene med seg. Bruk derfor tyngre gravlykter eller lysholdere som ikke havner så lett på avveie.

Ta med en plastpose på tur

Vær forberedt på uventet søppel! En plastpose i sekken er god å ha hvis man vil ta en kjapp ryddeaksjon langs turstien. Bleiepose eller hundepose kan også gjøre nytten for å samle eget avfall og ev. småsøppel på veien.

Pass på ballongen

Ballonger som havner på avveie er en farlig kilde til forsøpling og kan være dødelig for dyreliv. Det finnes heldigvis mange andre fine måter å feire på: Blås bobler, heng opp lykter, tenn lys, pynt med flagg, pynt med girlandere, del ut blomster eller plant et tre.

La fettet stivne og kast det i søpla

Stivnet fett tetter avløpsrør og tiltrekker seg rotter. Fettet etter matlaging skal i avfallsbøtta eller sammen med matavfallet. Fett stivner ved romtemperatur, og du trenger ikke gjøre annet enn å la stekepanna stå ute over natta.

Sett en søppelkasse på do

Det du kaster i do bidrar til å tette avløpsrørene, og mange steder slippes det som havner i do fremdeles rett i havet. Kjøp en liten søppelkasse til badet, som du og gjestene dine kan bruke til q-tips, våtservietter og annet avfall som ikke skal i do.

Meld ifra til kommunen

Kommunen er forsøplingsmyndighet og har ansvar for å holde offentlig grunn i orden. Gjør deg kjent med kommunens meldetjenester for forsøpling, og meld fra når du ser hensatt avfall eller fulle søppelkasser.

Gå forbi fulle søppelbøtter

Fulle søppelkasser blir raskt en kilde til forsøpling. Ta heller med avfallet til neste søppelkasse, eller ta det med hjem. Det er mindre sjanse for at avfall havner på avveie, når søpla kastes innendørs.

Sneip og snus skal i søppelkassa

Sneip er verdens største forsøplingsproblem målt i antall, og både snus og sneip er ressurskrevende å plukke, og gjør skade i naturen. Kast derfor disse i en søppelkasse eller i et askebeger.

Plukk #5forhvalen

Søppel på gata havner fort i naturen og havet. Plukk fem søppelting på gata, og tagg @5forhvalen på Instagram. En moro og effektiv måte å holde byen fri for søppel.

Skaff en flergangskopp til kaffen

Ikke bare er den mer miljøvennlig og sparer oss for store mengder avfall og forsøpling – flere steder får man også rabatt dersom man har med egen kopp til kaffen.

Ta med søpla hjem fra tur

Det er fort gjort å glemme noe når pausen er over. Ta derfor en kikk over skulderen og plukk gjerne også med deg det andre har mistet eller glemt. Sørg for at du etterlater deg rasteplassen #likefinsomfør.

Unngå engangsprodukter

Engangsprodukter brukes bare et kort øyeblikk, og fører til mye avfall og høy forsøplingsrisiko. Ta med tallerkener, bestikk og kopper hjemmefra i stedet for å kjøpe engangsprodukter.

Skaff en flergangsgrill

Engangsgriller er et stort forsøplingsproblem og gjør skade på svaberg og vegetasjon. En bærbar flergangsgrill er et godt alternativ. Du kan også oppsøke godkjente felles grill- eller bålplasser.

Pass på epleskrotten

Selv bananskall og epleskrotter som brytes ned, kan gi signal til andre om at «her er det ok å kaste søppel». Derfor skal også organisk avfall få være med hjem til søppelbøtta.