Nordic Coastal Cleanup (NCC)
Nordic Coastal Cleanup (NCC) ble opprettet i 2017 og har siden den gang jobbet sammen mot forsøpling gjennom kunnskapsinnhenting og frivillig opprydding. Forsøplingssituasjonen i Norden er i stadig endring, og nettverket er avhengig av å være tilpasningsdyktige. Sammen deler vi erfaringer, innhenter kunnskap og engasjerer til frivillig opprydding i hele Norden.


Hvorfor ha et nordisk samarbeid mot forsøpling?
Naturen i Norden er spektakulær og unik. Vi stolte av fjellene, strendene, isbreene, parkene og skogene våre, men i likhet med resten av verden er forsøpling et problem også i vår del av verden. Forsøpling kjenner ikke til landegrenser og er derfor et globalt problem som må løses i felleskap. Derfor startet vi nettverket Nordic Coastal Cleanup i 2017.
Det har vært endringer i medlemsorganisasjonene underveis i arbeidet, men i dag (2024) er det de frivillige organisasjonene Håll Sverige Rent (HSR), Hold Danmark Rent (HDR), Rudda Føroyar, Håll Skärgården ren avdeling Finland og Åland, CSR Greenland og Worldwide Friends Island som utgjør nettverket. Hold Norge Rent er leder av nettverket.
Hvordan jobber nettverket, og hva har vi oppnådd så langt?
Siden oppstarten har nettverket hatt jevnlige møtepunkter for å dele kunnskap og erfaringer, lage felles planer og sammen engasjere til frivillig opprydding. Et viktig mål for nettverket er å bygge opp og ta vare på alle organisasjonene og fordele ressurser og kunnskap. Slik kan nettverket sørge for bistand til organisasjonene som trenger hjelp for å opprettholde aktiviteten.
NCCs hovedoppgaver
- En nordisk møteplass
NCC skal være en møteplass som sikrer kontakt og samarbeid på tvers av landegrenser og som koordinerer arbeidet på tvers av organisasjonene. Nettverket møtes regelmessig både digitalt og fysisk og har vært samlet både i Oslo, på Færøyene, i Finland og i Danmark. - Kunnskapsinnhenting og informasjonsspredning
Et viktig prinsipp for nettverket er å jobbe kunnskapsbasert mot forsøpling. Målet er å identifisere og være i stand til å påvirke der det er størst behov for innsats mot forsøpling.
Med dette som bakgrunn har nettverket hatt et eget kartleggingsprogram, «Nordiske referansestrender». Dette programmet har utviklet en egen protokoll tilpasset nordiske forhold og frivillige organisasjoner. I 2023 ble det kartlagt og sendt inn resultater fra 20 ulike strender i Norden.

Policy brief NORDIC COASTAL CLEANUP
Basert på nettverkets kunnskap og erfaringer publiserte NCC en rapport i Nordisk ministerråds Policy Brief-serie i 2020. Rapporten inneholdt elleve anbefalinger mot forsøpling i Norden. Les den her.

Engasjere til frivillig opprydding
Frivillig opprydding er viktig for å synliggjøre forsøplingsproblemet og sikre innhenting og spredning av kunnskap, så vel som for å fjerne betydelige mengder søppel fra naturen. Derfor mobiliserer organisasjonene i NCC-nettverket til en årlig nordisk ryddedag i eget land og inviterer frivillige til å bli med på en nordisk ryddedugnad. Siden 2017 har nettverket engasjert mer en 200 000 frivillige i Norden.
Les mer om vårt arbeid på NCCs nettside.
Finansiering og støtte
Siden 2021 har nettverket blitt finansiert av Nordisk ministerråd som en del av satsingen ”Norden en motor i arbetet mot marin nedskräpning regionalt och globalt”. Denne finansieringen har sikret ressurser for å videreutvikle og styrke nettverket og nettverkets arbeid.
Tidligere har arbeidet til NCC blitt finansiert av: Nordisk ministerråd og Ocean Conservancy.
Er du interessert i å høre mer om NCC-nettverket og våre samarbeidsmuligheter? Send en e-post til post@holdnorgerent.no