Hvordan bli med på en ryddeaksjon

Hvor skal jeg stille opp og hvor kan jeg rydde?

Der du selv vil! Rydd lokalt langs elver, innsjøer, strender, holmer og øyer – der du tenker det trengs en god opprydding. Stedet bør være lett tilgjengelig, og det må være mulig å frakte oppsamlet avfall fra stedet. Hvis du ikke vet hvor du skal rydde, kan du sjekke kartet i Rydde eller få tips via ditt lokale nettverk for ryddere.

Viktige huskeregler: Respekter privat eiendom, rydd kun eierløst søppel, ikke rydd områder med hekkende fugl og vis hensyn til dyre- og planteliv.


Hvordan skal jeg kle meg og hva skal jeg ta med meg?

Det du trenger av utstyr er søppelsekk eller pose og hansker. Kle deg etter forholdene. Gode sko er viktig, særlig om du skal rydde søppel i nærheten av vann. Arbeidshansker som beskytter hendene dine er svært nyttig. Det er lurt å ta med seg et ekstra lag med varme klær i tilfelle du skulle bli kald underveis. Ta gjerne med mat og drikke om du skal være ute lenge.

I tillegg kan det være lurt med en søppelklype til å plukke med. Ta også gjerne med en bagasjevekt til å veie avfallet i etterkant av aksjonen.


Hvor får jeg tak i ryddeutstyr?

De fleste har det de behøver hjemme! En bærepose og noen arbeidshansker, lik dem du ville brukt ute i hagen.

Hold Norge Rent deler ut gratis ryddeutstyr til alle som vil rydde. Ønsker du våre poser og hansker kan du finne ditt nærmeste hentepunkt i Rydde (merket med oransje kuber).


Må jeg kunne noe om forsøpling?

Det er et par ting du bør kunne for din egen sikkerhets skyld. Beholdere med ukjent innhold må behandles forsiktig. Er du usikker bør væsken oppbevares i beholderen og leveres som farlig avfall. Sprøyter med spiss puttes i tett beholder (f.eks. flaske med kork), og spiker eller andre spisse gjenstander håndteres varsomt.


Hva gjør jeg med søppelet jeg har funnet?

Det er viktig å ha en plan for søppelet du finner. Hvis du vil gjøre det enkelt, bør du begrense det du rydder til den mengden avfall du kan få plass til i søppeldunkene dine hjemme. Husk! Litt er bedre enn ingenting, du kan alltid komme tilbake en annen dag for å ta med deg mer.

Dersom du vil rydde mye søppel eller planlegger en større ryddeaksjon, må du sjekke kartet i Rydde for å finne nærmeste mottak som tar imot søppelet gratis. Kartfunksjonen har grønne returpiler som viser hvor ditt nærmeste avfallsselskap ligger. Kontakt avfallsselskapet i forkant av aksjonen og avtal henting eller levering av avfallet.


Registrer det du finner i Rydde

Hvis du synes det er spennende med folkeforskning og tall: Husk at du kan registrere det du finner av søppel i Rydde og på den måten bidra til mer kunnskap om forsøpling.

Ved å registrere ryddeaksjonene på ryddenorge.no kan vi telle hvor mange som deltar, hvor mye vi ryddet sammen, og se hvor behovet for å rydde fortsatt er stort. Opprett en bruker og registrerer ryddeaksjonen(e) dine via Rydde, så blir du med i tellingen. Dette er selvsagt helt frivillig!


Hvordan kan jeg inspirere andre til å rydde?

Ta gjerne bilder når du er ute og rydder og tagg oss (@holdnorgerent) i sosiale medier, så kan vi dele i våre kanaler.


Ha en god ryddeaksjon!

IMG_3178 strandryddeuka

Se også…

Tips til en god ryddeaksjon

Ryddeaksjoner er en givende måte å holde naturen ren på. Det kan dessuten være gøy og sosialt. Vi har samlet en liste over hva du trenger for å komme i gang!

Ryddetips

Se alle

Ta med en plastpose på tur

Vær forberedt på uventet søppel! En plastpose i sekken er god å ha hvis man vil ta en kjapp ryddeaksjon langs turstien. Bleiepose eller hundepose kan også gjøre nytten for å samle eget avfall og ev. småsøppel på veien.

Pass på ballongen

Ballonger som havner på avveie er en farlig kilde til forsøpling og kan være dødelig for dyreliv. Det finnes heldigvis mange andre fine måter å feire på: Blås bobler, heng opp lykter, tenn lys, pynt med flagg, pynt med girlandere, del ut blomster eller plant et tre.

Meld ifra til kommunen

Kommunen er forsøplingsmyndighet og har ansvar for å holde offentlig grunn i orden. Gjør deg kjent med kommunens meldetjenester for forsøpling, og meld fra når du ser hensatt avfall eller fulle søppelkasser.