Tips til forsøplingstiltak i kommunen

Hvordan kan den enkelte kommune legge tilrette for å redusere forsøpling? Her er noen tips og råd.

Når mer omfattende tiltak skal iverksettes, bør kommunen lage en handlingsplan og kartlegge kilder og årsaker til forsøpling.

Forsøplingstiltak kan deles inn i tre kategorier:

  1. Tilpasse systemer og avfallshåndtering
  2. Bidra til holdningsskapende arbeid
  3. Håndheve lover og forskrifter

System og avfallshåndtering

Behovet for avfallsløsninger kan endre seg over tid. Kommunen må derfor være oppdatert på behov hos innbyggerne. Koronakrisen førte for eksempel til at svært mange valgte å spise takeaway i grøntområder, slik at avfallsbeholderne ble raskere fylt opp enn vanlig.

Det viktigste verktøyet mot forsøpling er god avfallshåndtering i husholdninger, næringsliv, det offentlige rom og naturen. Kommunen må identifisere feil og mangler, og deretter vurdere hvordan disse best kan bli håndtert, i samarbeid med relevante aktører.

Eksempler på tiltak:


Holdningsskapende arbeid

Tradisjoner, vaner, rutiner, ulykker, glemsomhet og latskap er noen faktorer som kan føre til forsøpling. Identifiser hva som ligger bak forsøplingen, og hjelp målgruppen med å etablere nye, sporløse vaner. Som for eksempel:

Samarbeid på tvers av sektorer og kommunegrenser er avgjørende for å lykkes med adferdsendring.

Eksempler på tiltak:


Lov- og regelverk mot forsøpling

Forsøpling er ulovlig, og i en del tilfeller kan det være nødvendig å styrke loven eller innføre nye lover og regler for å forebygge forsøpling. Dette kan være både påbud og forbud, men det kan også være bruk av skatter, gebyrer eller bøter. En del tiltak kan implementeres på kommunalt nivå, men her vil også regionale, nasjonale og internasjonale lover og regler bidra til kommunenes rammebetingelser.

Eksempler på tiltak:


Opprydding

Opprydding er også et meget godt tiltak mot forsøpling. I tillegg til å fjerne avfall som er kommet på avveie, er opprydding bevisstgjørende og danner grunnlaget for innsamling av data om forsøpling i kommunen.

Kommunen kan ta i bruk eksisterende ryddekampanjer som utgangspunkt for mobilisering sammen med lag og foreninger, friluftsråd, frivillige organisasjoner, avfallsbransjen og andre relevante aktører i nærmiljøet. Hold Norge Rent har flere nasjonale ryddedugnader som kommunen kan bruke til å mobilisere innbyggere.

Eksempler på tiltak:


Øvrige tiltak