Hold Norge Rent hjelper næringslivet nå sine bærekraftsmål
Norsk Bærekraftbarometer viser en økning i andelen kunder som ikke klarer å vurdere hva bedrifter gjør når det kommer til bærekraft. Dermed blir det vanskeligere for kundene å ta bærekraftige valg når de skal kjøpe produkter og tjenester.

Norsk Bærekraftbarometer viser en økning i andelen kunder som ikke klarer å vurdere hva bedrifter gjør når det kommer til bærekraft. Dermed blir det vanskeligere for kundene å ta bærekraftige valg når de skal kjøpe produkter og tjenester.

Dette er ikke positive nyheter for en verden som skal møte FNs bærekraftsmål innen 2030.
BI konkluderer blant annet med at hvis vi skal dreie utviklingen i en mer bærekraftig retning, må næringslivet øke kunnskapsnivået til kundene sine. Bedrifter som lykkes med denne kommunikasjonen, vil også oppnå større effekt av egen bærekraftsatsning.
Samtidig opplever mange bedrifter at det ikke alltid er like enkelt å navigere i en jungel av krav og tiltak samtidig som bærekraftsstrategier skal passe inn i forretningsmodeller og tjene bunnlinjen.
Hvordan kan Hold Norge Rent bidra?
Søppel er noe alle ser i hverdagen, og forsøpling er et miljøproblem som både engasjerer og mobiliserer. Undersøkelser¹ viser at plast i havet er en miljøsak som mange er opptatt av, og over en halv million nordmenn deltar årlig i frivillig opprydding².
Hold Norge Rent (HNR) arbeider helhetlig med forsøplingsproblemet og ser forsøpling i en større bærekraftssammenheng. Vi kan derfor bidra til kompasset som trengs for å navigere i bærekraftsjungelen.
HNR bidrar til FNs bærekraftsmål 6, 11, 12, 14, 15 og 17, og vi kan bidra til at næringslivet når bærekraftsmål 12, 14, 15 og 17.

For bedrifter gjør det vondt å finne egne produkter på avveie i naturen, men den gode nyheten er at hvis man er en del av forsøplingsproblemet, kan man også være en del av løsningen.
HNR snakker om forsøpling, og vi deler kunnskap gjennom handling. Alle som har vært med på en ryddeaksjon, blir mer oppmerksom på problemet og mer bevisst egen rolle. Vi produserer også kunnskap om forsøpling i vår årlige rydderapport.
I tillegg til å mobilisere til og tilrettelegge for frivillig rydding, forebygger HNR også forsøpling gjennom å identifisere, ansvarliggjøre og samarbeide med kildene til forsøpling.
Slik kan vi nå bærekraftsmålene sammen
Bølgen
Ansvarlig forbruk og produksjon (bærekraftsmål 12) er avgjørende for å bekjempe forsøpling, og vi inviterer næringslivet til å bidra gjennom skreddersydde initiativ som Bølgen.
Strandryddeuka
Forsøpling har store konsekvenser for livet i havet (bærekraftsmål 14), og mange av HNRs medlemmer og samarbeidspartnere bidrar til arbeidet med å rydde marin forsøpling. Dette kan næringslivet blant annet gjøre gjennom deltakelse i Strandryddeuka.
#likefinsomfør
Forsøpling har også store konsekvenser for livet på land (bærekraftsmål 15), og flere av våre medlemmer og samarbeidspartnere bidrar aktivt til arbeidet for sporløs ferdsel i naturen. Dette kan næringslivet blant annet gjøre gjennom kampanjen #likefinsomfør.
Medlem og samarbeidspartner
Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, og vi må samarbeide for å nå målene (bærekraftsmål 17). HNR inviterer næringslivet til å bli med på dugnaden mot forsøpling både som medlemmer og samarbeidspartnere i prosjekter.
Hvordan nå ut med kommunikasjon om bedriftens bærekraftarbeid
Alt handler om kunnskap hos kunden og en tydelig og lettfattelig kommunikasjon fra bedriften. Tiltak mot forsøpling er konkrete, gir synlige resultater og er enkle å formidle.
Gjennom å identifisere og sette inn tiltak mot forsøpling fra egne produkter eller tjenester, kan bedrifter både redusere forsøpling fra egen virksomhet og hjelpe kundene til å forsøple mindre.
HNR utfordrer norsk næringsliv til å ta skrittet og bli med på dugnaden.
Norsk Bærekraftbarometer
FNs bærekraftsmål
Se konkrete tips til å redusere forsøpling for besøksnæringen: