Vis dovett! Hva kan egentlig kastes i do?

Kaster du tamponger, våtservietter eller bind i toalettet bidrar du til at store mengder plast havner i havet. Ikke bruk toalettet som søppelbøtte!

Har du tenkt over at det er plast i sanitærprodukter som bind og tamponger? Mange produkter inneholder plast som brytes ned til mikroplast i havet når det kastes i toalettet. Det forsvinner ikke.

Havner det virkelig i havet?

Hver eneste dag skaper våtservietter, matfett og annet søppel som blir kastet i do, store utfordringer for avløpssystemene i landets kommuner. Konsekvensene er blant annet kostbart merarbeid med tette rør og tilstoppede pumper, og forsøpling av nærliggende natur.

Til tross for at avløpsvannet blir fraktet bort og renset, fanges ikke alt opp i renseanleggene. Ved ekstremvær som flom eller voldsomt regnvær oppstår noe som heter overvann, og fører avløpsvannet ubehandlet ut i elver og havet.

Hva kan du gjøre med dette?

🙏 Ikke kast noe annet enn dopapir i toalettet! 🙏

Mange av produktene som havner i toalettet inneholder store andeler plast, som våtservietter og engangskluter, sanitærartikler og emballasje til disse, sigarettsneiper, linser og tanntråd. Vi oppfordrer derfor til å benytte toalettet på en ansvarlig måte for å unngå at slikt søppel havner i havet og bryter ned til mikroplast.

Fire enkle huskeregler

  • Toalettet er ikke en søppelbøtte: Det er kun bæsj, tiss og dopapir er det som skal i do!
  • Avløpssystemene er ikke laget for å håndtere søppel: Søppel og fett fra matlaging tetter igjen avløpsrør og kan som en konsekvens ledes direkte ut i havet. Stivnet fett skal i avfallsbøtta eller sammen med matavfallet. Fett stivner ved romtemperatur, og du trenger ikke gjøre annet enn å la stekepanna stå ute over natta.
  • Det du kaster i do havner i havet: Søppel som ledes gjennom avløpssystemet og ut i havet brytes ned til mikroplast. Mikroplasten blir dermed værende i naturen og kan på sikt føre til alvorlige konsekvenser hos både dyr og mennesker.
  • Bruk søppelbøtten på badet: Kjøp en liten søppelkasse til badet, som du kan bruke til bomullspinner, våtservietter og alt annet avfall som oppstår på badet.
Bruk søppelbøtta! Visste du at 9 av 10 nordmenn har søppelbøtte på badet (eller rett i nærheten)? Dersom du bruker søppelbøtta i stedet for toalettet, bidrar du direkte til mindre plast i havet.

Norsk Vann, Hold Norge Rent og LOOP/Sortere har som representanter fra henholdsvis vann- og avløpsbransjen, opprydding og avfallsbransjen sammen laget en nasjonale kunnskapskampanje som er støttet av Handelens Miljøfond.