Å kaste plast i toalettet er som å kaste plast i havet!


Hva kan egentlig kastes i do? Ingenting.
Mange er bekymret for forsøpling i havet uten å innse at de selv bidrar til problemet. Har du tenkt over at det er plast i sanitærprodukter som bind og tamponger? Eller at våtservietter ikke brytes ned i avløpsrørene, men forblir hele kluter? Mange produkter inneholder usynlig plast som brytes ned til mikroplast i havet. Det forsvinner ikke.
Vet ikke om det blir til marin forsøpling
Til tross for at avløpsvannet blir fraktet bort og renset før det slippes ut i naturen, fanges ikke alt opp i renseanleggene. Ved ekstremvær som flom eller voldsomt regnvær oppstår dessuten noe som heter overvann, som fører avløpsvannet ubehandlet ut av anleggene rett til fjord og hav.
Søppel i avløpssystemet skaper store utfordringer for ledningsnettet. Tette rør resulterer ofte til at urenset avløpsvann forsvinner rett ut i havet. Da blir alt søppelet med – rett ut i naturen der der du bor.
Nasjonal kunnskapskampanje
“Det må du nesten bare drite i” er en nasjonal kunnskapskampanje som skal vekke oppmerksomhet rundt dovett og øke kunnskapsnivået til befolkningen om konsekvensene av søppel i avløpssystemet.
Hvert år håndterer norske renseanlegg enorme mengder avfall som kommer inn i avløpssystemet blant annet grunnet bruk av toalettet som avfallsbøtte. Samtidig finner frivilligere ryddere over hele landet søppel som tamponger, tanntråd og bomullspinner langs norske strender.
Norsk Vann, Hold Norge Rent og LOOP har som representanter fra henholdsvis vann- og avløpsbransjen, opprydding og avfallsbransjen jobbet sammen om å hente inn kunnskap og utvikle en nasjonal kampanje for å endre folk sine vaner med å kaste søppel i do.
Fokus på problemproduktene
I første halvdel av 2021 innhentet prosjektet innsikt gjennom analyser av avfall fra renseanlegg og gjennom undersøkelser om kunnskap, holdninger og vaner hos befolkningen.
Et viktig funn var at holdningene til befolkningen er gode, men det er et kunnskapshull om hva som skjer med søppelet i avløpssystemet og hvilke konsekvenser søppelet kan føre til. Derfor er det viktig å gi mer informasjon og sette fokus på de største problemproduktene.
Rapport: Toalettet som avfallsbøtte
Les mer: Nye studier dokumenterer forsøpling i renseanlegg
Det er også laget informative filmer som tar for seg problemet:
Bruk søppelbøtta
9 av 10 nordmenn har søppelbøtte på badet (eller rett i nærheten). Bruker du søppelbøtta i stedet for toalettet bidrar du direkte til mindre plast i havet. Sortere.no hjelper deg finne gode svar på hva du bør gjøre med avfallet ditt.

Hvorfor skaper søppel i avløpet et forurensingsproblem?
Avløpssystemet i de fleste norske kommuner er konstruert og dimensjonert for å ta seg av tre ting; bæsj, tiss og dopapir. Les mer hos Norsk Vann.


Hvordan få utbytte av kampanjen lokalt?
Bruk innholdet i egne kanaler
- Del i sosiale medier; dele videre hva NV, HNR og LOOP legger ut
- Legge ut filmer/animasjoner i egne kanaler
- Bygg videre på kampanjen og lag innhold til egne kanaler
Bruk oppmerksomheten til å fremme lokale tiltak
- Historier rundt tematikken, vise lokale konsekvenser/utfordringer osv
- Artikler, kronikker
- Lokale kampanjer: Fettvett, dovett

Visste du at det er plast i sanitærprodukter som bind og tamponger? Eller at våtservietter ikke brytes ned i avløpsrørene, men forblir hele kluter?
Mange produkter inneholder usynlig plast som brytes ned til mikroplast i havet.

Innsiktsstudien og den nasjonale kunnskapskampanjen er muliggjort av Handelens Miljøfond som et ledd i deres arbeid med å redusere plastforsøpling.
Prosjektet har også mottatt tilskudd fra Oslo kommune og Essity.
