2 av 3 mener Norge har et forsøplingsproblem

Hold Norge Rents årlige spørreundersøkelse om frivillig opprydding viser at 2 av 3 mener at Norge har et forsøplingsproblem. Denne holdningen er ganske lik som for 20 år siden. Men enkelte områder oppleves som mindre forsøplet sammenlignet med 2004.

Hold Norge Rent
62 prosent er enige i at Norge har et forsøplingsproblem i naturen. Foto: Max Emanuelson.

Holdninger til om Norge har et forsøplingsproblem har ikke endret seg stort de siste 20 årene. Det er holdninger til forsøpling på rasteplasser og langs landeveien som viser størst endring, da 15 prosent færre er enige i at det er et problem i 2024 sammenlignet med 2004.

700 tonn forsøples langs vei hvert år

Vi vet at veier er en stor kilde til forsøpling. Norwaste antyder at det forsøples 700 tonn makrosøppel fra vei hvert år, inkludert snus og sneip, sier fagansvarlig for landforsøpling og kartlegging John Harald Sand.

Hold Norge Rent
Sneip er verdens største forsøplingsproblem. Foto: Hold Norge Rent.

I Hold Norge Rents rapport om forsøpling langs vei i landbruksområder ligger sneip og snus på toppen av forsøplingsstatistikken med henholdsvis 42 og 12 prosent av totale antall funn. Nikotinrester kan være skadelig for dyr og vekst av noen planter.

Sporløs ferdsel blir viktig under Friluftslivets år 2025

Den norske befolkningen er fortsatt enige i at forsøplingsproblemet i naturen ikke har endret seg siden 2004. 62 prosent oppgir at de er enige i at Norge har et forsøplingsproblem ute i naturen – dvs. i skog, fjell eller langs kysten i 2024.

Friluftslivets år skal få flere ut i naturen, og samtidig er det viktig at vi nyter opplevelsene uten å belaste naturen unødvendig. Hold Norge Rents nasjonale kampanje Like fin som før sprer kunnskap om nettopp dette, sier daglig leder Cecilie Lindvall Wendelboe

Sporløs ferdsel handler om å ikke belaste naturen mer enn nødvendig.

Hele 90 prosent av Norges befolkning går på tur og bruker naturen til turer og rekreasjon, ifølge Statistisk Sentralbyrås levekårsundersøkelse. Dette setter dessverre spor og sliter på naturen.

For at unge skal ha samme mulighet til naturopplevelser i framtida som dagens voksne, må vi ferdes sporløst, fortsetter Lindvall Wendelboe.

Hold Norge Rent
Forsøpling i naturen er en trussel for arts- og naturmangfoldet og kan i ytterste konsekvens også påvirke vår egen psykiske og fysiske helse. Foto: Max Emanuelson.

Målet er at ingen kan se at du har vært der når du drar. Dette er viktig for naturen selv, men også for andres turopplevelse. Områder med søppel i naturen gir andre turgåere en forståelse av at her er det greit å kaste ting i naturen.

Slik praktiserer du sporløs ferdsel

  1. Vær rustet mot uventet søppel – ta med pose!
    Vårt enkleste tips for å hindre forsøpling er å ha en ekstra pose i sekken – da er det enkelt å ta med både eget og andres søppel hjem fra turen.
  2. Ta med favorittkoppen på tur!
    Ta med så lite emballasje som mulig ut og bruk kopper og bestikk som kan benyttes flere ganger.
  3. Husk på godt bålvett!
    Brenn kun ved, bålet er ikke en søppelbøtte.
  4. Ta appelsinskallet, og andre matrester med hjem
    Matavfall bruker ofte lang tid på å brytes ned i naturen, og kan tiltrekke seg skadedyr. Husk å ta med alt hjem!
  5. Vis hensyn ved dobesøk
    Ingen har lyst til å komme over synlige spor etter andres dobesøk når de er ute. Ta med dopapiret hjem.

Hold Norge Rent har en oppfordring til hele Norges befolkning:

Vi oppfordrer alle til å etterlate naturen, rasteplassen, landeveien, stranden og parken like fin som før, sier Lindvall Wendelboe.