Orkla Health: design mot forsøpling

Mange norske produsenter har klare målsetninger om at emballasjen de bruker skal være gjenvinnbar, men havner emballasjen i naturen hjelper det ikke om den er aldri så resirkulerbar. Emballasjen må designes mot forsøpling.

Magnus Nordstrand / PUSH Media
En flik virker kanskje ikke så farlig. Men fliker fra kun èn type snacksprodukt kan utgjøre hele 150 kg plast på avveie. Foto: Magnus Nordstrand / PUSH Media

Lett å overse de minste bitene

Det er særlig emballasje som brukes i situasjoner hvor forsøplingsfaren er stor, som må designes for å unngå forsøpling. Et slikt produkt er Maxim Energy Gel fra Orkla Health. Den brukes av sportsutøvere for kjapt påfyll av energi under konkurranser.

Line Berg Dørum, leder for bærekraft og innovasjon i Orkla Health, forteller om grepene de har gjort med Maxim-emballasjen for å hindre at deler av den havner på avveie.

– Før var det lett å rive av hele tuppen når du åpnet gelen, sier Berg Dørum.

– Selv om mange arrangører har egne kastesoner i løypa, er det lett å overse de minste bitene når man rydder etterpå. Derfor gjorde vi noen designendringer på emballasjen for å hindre at den lille fliken forsvant, sier hun.

Orkla Healths designere laget en ny åpnemekanisme som gjør at fliken sitter fast på hovedemballasjen når denne åpnes.

Real maxim – design mot forsøpling

Plukket ut som best case

Gelen fra Maxim er trukket ut som et godt eksempel i designguiden mot forsøpling på Grønt Punkts nettsider. Guiden viser hvordan produsenter kan velge emballasjeløsninger som reduserer forsøpling og er den første av sitt slag i Norge: Se Norges første designguide her

Erfaringer med Bølgen

Berg Dørum beskriver deltakelsen i Bølgen som bevisstgjørende og givende.

– Prosjektet har bidratt til å økt fokus på forsøplingsproblemet og hvordan vi i Orkla kan bidra, for eksempel gjennom å bevisstgjøre og oppfordre idrettsarrangementer vi sponser til nulltoleranse mot forsøpling.

For å følge opp selskapene som har deltatt i Bølgen og se hvordan de har jobbet videre med forsøpling, har Hold Norge Rent og Mepex intervjuet samtlige selskaper som har vært med i Bølgen. Hildegunn Iversen, seniorrådgiver i Mepex og prosjektleder for Bølgen forteller at de selskapene som har klart å beholde engasjementet over tid, er de selskapene som har klart å forankre arbeid mot forsøpling strategisk.

– Da sikres kontinuiteten i arbeidet, og det blir mindre sårbart når folk slutter, forklarer Iversen.

Bølgen har ført til:

Se hvordan du designer bærekraftige produkter eller emballasje uten forsøpling

*Orkla Health hadde allerede igangsatt arbeidet med anti-litter cap (fastmonterte korker) da de ble med på Bølgen.