Nye studier dokumenterer forsøpling i renseanlegg

Norske renseanlegg belastes med enorme mengder avfall hvert år, og nå har Handelens Miljøfond muliggjort studier som har gitt ny og viktig kunnskap om denne forsøplingen.

Plukkanalyser utført av Mepex i 2021.

Enorme mengder avfall i avløpssystemet

Hvert år håndterer norske renseanlegg enorme mengder avfall som kommer inn i avløpssystemet blant annet grunnet bruk av toalettet som avfallsbøtte, og kunnskapen om innholdet i denne forsøplingen så vel som om hvorfor og hvordan dette skjer, har hittil vært mangelfull.

Både Norsk Vann og Hold Norge Rent har lenge ønsket mer innsikt i sammensettingen av søppelet i avløpssystemet, og støtte fra Handelens Miljøfond har nå endelig muliggjort dette.

– Ting som våtservietter, tamponger og posesnus er laget av plast og bruker svært lang tid på å løse seg opp. Dette skaper store utfordringer for avløpssystemet og kan føre til tette rør og pumper som stopper, og at både søppel og urenset avløpsvann havner på avveie i natur og miljø. Dette er et problem vi må stoppe ved roten, sier Hanne Hjelmungen Lorvik, ansvarlig for dovettkampanjen i Handelens Miljøfond.

Sammen med Norsk Vann og LOOP har Hold Norge Rent både innhentet kunnskap gjennom analyser av avfall fra renseanlegg og gjennom undersøkelser om kunnskap, holdninger og vaner hos befolkningen.

– Kunnskap om sammensettingen av og årsakene til forsøpling er avgjørende for å kunne bekjempe forsøpling som problem, forteller prosjektleder Kine Lillerud fra Hold Norge Rent.

Topp 10 fra plukkanalyser 2021 utført av Mepex. Illustrasjon: HNR

Bruk av toalettet som avfallsbøtte er en kilde til marin forsøpling

Avfall som kastes i toalettet havner dessverre i naturen, langs strendene våre og i havet grunnet overløp, og frivillige har dokumentert denne forsøplingen gjennom registrering av funn fra ryddeaksjoner.

Gjennom ti år har folkeforskningen gitt oss kunnskap om hva frivillige finner på strendene og langs vassdrag og innsjøer, men for å få et mer komplett bilde av hva som kastes i toalettet, må også avfallet i renseanleggene kartlegges.Følgende anlegg deltok i studien:

De seks renseanleggene som har deltatt i analysene kjører til sammen bort over 1 200 tonn avfall årlig.

Mepex Consult gjennomførte analysene i henhold til en skreddersydd protokoll utviklet i samarbeid med Hold Norge Rent og Norsk Vann. Fra ca. 20 kg avfall per anlegg ble over 7 000 produkter/artikler identifisert.

91 % av funnene inneholdt plast. Fiberkluter og deler av disse, plastfolie, sneip, snus, bind og tamponger dominerer. Fiberkluter er en samlekategori for blant annet våtservietter, engangskluter og vaskekluter. Plastfolie består i stor grad av emballasje.

Kunnskap, holdninger og vaner

For å få mer innsikt i befolkningens kunnskap, holdninger og vaner, inkluderte prosjektet en kvalitativ studie og en kvantitativ spørreundersøkelse.

Plastforurensning er et tema som engasjerer bredt i befolkningen uavhengig av alder, kjønn og geografi. Hele ni av ti svarer at de er opptatt av plast i havet og bekjempelse av problemet, og ni av ti oppgir at de vet hva som er greit å kaste i do og hva som ikke kan kastes i do. Likevel svarer over 90 % av de spurte at de har benyttet toalettet som avfallsbøtte i løpet av de to siste årene.

Hva går i do? Dovett kunnskapsinnhenting 2021. Opinon. Illustrasjon: HNR

Spennet i hva som kastes i toalettet er bredt, og flest oppgir at de heller vaskevann fra rengjøring i toalettet. Dette er det eneste på listen som bransjen formidler at det er greit å kaste i toalettet i tillegg til tiss, bæsj og dopapir.

Ni av ti har tilgang til søppelbøtte på badet, men dette ser ikke ut til å være avgjørende for bruken av toalettet som avfallsbøtte. Dette er situasjonsbetinget. Toalettet brukes som avfallsbøtte når dette oppfattes som den enkleste løsningen eller når ting oppfattes som ekkelt.

Støtte til kunnskapskampanje

Sammen med Norsk Vann og LOOP har Hold Norge Rent nå mottatt friske midler fra Handelens Miljøfond for å forebygge forsøpling i avløpssystemet.

Støtten skal brukes til å utvikle en nasjonal kunnskapskampanje som tar utgangspunkt i den nye innsikten om forsøpling i norske renseanlegg. Målet vil primært være å dele kunnskap rettet mot utvalgte målgrupper for å påvirke og endre praksiser som fører til forsøpling grunnet bruken av toalettet som avfallsbøtte.

Prosjektet har også mottatt støtte fra Oslo kommune til egne tiltak for kommunen.