Havet begynner her: Kilden til forsøpling i byen er deg og meg
Folk flest forsøpler ikke med vilje, men vi gjør en del ting som fører til forsøpling. Havet begynner her-prosjektet skal i sommer teste nye løsninger mot forsøpling i Kristiansand og hjelpe folk etablere sporløse vaner.

Hva er det som gjør at folk forsøpler?
Fliken på iskaffen ble tatt av vinden, sjokoladepapiret datt ut av lomma da du fisket frem mobilen, og take-away koppen ble stående på benken da bussen kom.
Dette er typiske situasjoner der forsøpling skjer.
Vi gjør en del ting som fører til forsøpling, selv om vi ikke har som intensjon om å forsøple. Dette fører til et paradoks: Når vi vet at alle bidrar til forsøpling i byene, men ingen kjenner seg igjen som en som forsøpler, hvordan skal vi kunne redusere forsøplingen?
Fullt fokus på forsøpling i Kristiansand
Havet begynner her er et prosjekt i regi av LOOP og Hold Norge Rent i samarbeid med Æra, som skal utvikle løsninger som stopper forsøpling i byrommet – og i havet.
I juli skal Kristiansand kommune og McDonald’s sette sine eksperimenter ut i livet i avgrensede områder i byen. Hensikten med eksperimentene er å få kunnskap om hvilke løsninger som fungerer best i kampen mot forsøpling og etterhvert etablere nye vaner og løsninger som kan adopteres av andre aktører rundt omkring i landet.
– Folk flest ønsker å ta vare på naturen og miljøet, men det er ikke alltid så enkelt. Med Havet begynner her har vi en unik mulighet til å finne nye løsninger på gamle problemer og hindre at søppel kommer på avveie i byen og i havet, sier Olga Korkasheva, prosjektleder i LOOP.

Gjør det morsomt å kaste riktig
Overfylte søppelkasser er ofte en utfordring på populære sommersteder. For å hjelpe folk å finne “ledige” søppelkasser vil Kristiansand kommune gjøre det litt annerledes i år.
– Søppelkassene har hatt et fast budskap om å bidra til å holde sommerbyen ren, men i år vil vi gjøre dunkene mer interessante og synlige for alle som beveger seg langs strandpromenaden. Utformingen vil ha et lokalt preg, men er også rettet mot utenlandske turister, forklarer Anne Line Gangså Tørresen rådgiver i miljøvernenheten i Kristiansand kommune.
Et av de viktigste tiltakene er å redusere mengden take-away emballasje ute i byen. McDonald’s ønsker å få gjestene til å ta med seg mindre emballasje når de tar med mat ut, og å påvirke gjestene til å kaste emballasjen i søpla når maten er ferdig spist.
– Vi er en del av problemet. Vi må og vil være en del av løsningen. Det er flaut og synd å se søppel fra våre restauranter ligge ute i byen og naturen. Derfor er vi veldig glade for å få være med på å teste ut mulige løsninger gjennom Havet begynner her. Vi håper å se en tydelig endring slik at vi kan skalere opp løsningen og bruke resultatene for å forhindre forsøpling over hele Norge, sier Kristina Johansen, kommunikasjonssjef i McDonald´s.

Om Havet begynner her
Mange kobler ikke at søppel i byrommet kan havne i havet. Dette vil vi gjøre noe med! Ta derfor gjerne kontakt for å bli med i prosjektet, spesielt kommuner, produsenter og utsalgssteder oppfordres til å ta kontakt med Astrid Kordal Næs, prosjektleder næringsliv og arrangement i HNR eller Olga Korkasheva, ansvarlig for Sortere Bedrift og Nasjonal merkeordning for kildesortering i
LOOP.
Havet begynner her er et initiativ fra LOOP og Hold Norge Rent i samarbeid med Æra med støtte fra MARFO.