På rett vei: Et prosjekt om veiforsøpling
Veiforsøpling kan påføre dyreliv og miljø stor skade som enkelt kan unngås. «På rett vei» er et samarbeid mellom Hold Norge Rent, Norwaste, Mesta og Innlandet fylkeskommune. Prosjektet har hatt som mål å kartlegge, redusere og forebygge forsøpling langs norske veier.

Skadelig for dyr og miljø
Det er flere grunner til at søppel ikke bør kastes langs veien, men den viktigste årsaken er at søppel poteniselt kan skade dyreliv og miljø.
Norske grøftekanter er langt fra søppelfrie, og det er ikke bare Hold Norge Rent og Ludvig som ønsker at du skal etterlate veikanten #likefinsomfør. Hvert år melder bønder om kuer som lider en smertefull død forårsaket av innvendige skader grunnet biter av metall, glass eller plast i fôret.
Forebygging er vårt viktigste verktøy
Mesta vedlikeholder rundt 26 000 kilometer vei hvert år og jobber for at vi alle skal ta vare på veien – for miljøet, men også for sikkerheten på og langs veien.
I 2022 ble derfor prosjektet “På rett vei” gjennomført i Innlandet. Prosjektet har skaffet unik innsikt i forsøplingsproblemene langs norske veier og bidrar til å redusere forsøpling langs veier gjennom kartlegging. Målet har vært å få mer kunnskap om problemet og utvikle forebyggende tiltak basert på denne innsikten.
På rett vei ble støttet av Handelens Miljøfond og er et samarbeid mellom Hold Norge Rent, Norwaste, Mesta og Innlandet fylkeskommune.
Vi har laget en veileder som du kan lese her: På rett vei 2023, veiledning til arbeid mot forsøpling langs vei.
Over 32 tonn søppel plukket i Innlandet
Når Mesta rydder, finner selskapet en rekke typiske gjenstander som kommer fra trafikken på veiene, som våtservietter, snusbokser, øl- og brusbokser i aluminium og take-away emballasje, i tillegg til diverse bildeler. Og potensialet for å redusere søppelmengden i Innlandet er stort ifølge ferske tall fra Rydderapporten til Hold Norge Rent.
I løpet av ryddeåret 2022 plukket 7132 frivillige over 3000 gjenstander i Innlandet, og disse veide til sammen over 21 tonn.
På topp 3 over funn i Innlandet ligger sneip, snus og små plastbiter. Småsøppel som sneip og snus er tidkrevende å plukke opp, men utgjør en stor risiko. Fordi det er så smått blir det ofte liggende slik at ville dyr og fugler kan få søppelet i seg, eller vikler seg fast i det.
I tillegg kan sneip, snus og plast som kommer på avveie i naturen, spre miljø- og helseskadelige stoffer.
Resultatene fra prosjektet samsvarer med tallene fra Rydderapporten for Innlandet.
Tobakksrelatert forsøpling som snus og sneip var det mest vanlige funnet, etterfulgt av uidentifiserbare plastbiter. Kartleggingen viste også at «forbruksartikler», produkter som konsumeres av enkeltpersoner i bil, er den vanligste kilden til forsøpling langs vei. Dette kan stamme fra både privatbiler, tungtrafikk og mer, men det setter et søkelys på hva slags type produkter man finner mest av.
Prosjektet har også vist at trafikkbelastning og nærhet til lokale kilder påvirker mengden forsøpling: Veiene med høyest trafikkbelastning og med nærhet til lokalt næringsliv hadde høyest antall kilo per kilometer.
Oppsummeringen av dataen fra kartleggingen finnes i en egen resultatrapport som du kan lese her: På Rett Vei resultatrapport

Enkle tiltak for å unngå forsøpling:
- Bruk flergangs i stedet for engangs
- Ha med søppelpose i bilen
- Unngå å bruke eller plassere søppel ved siden av fulle søppeldunker på rasteplassene