Tips til forsøplingstiltak i kommunen
Hvordan kan den enkelte kommune legge tilrette for å redusere forsøpling? Her er noen tips og råd.
Når mer omfattende tiltak skal iverksettes, bør kommunen lage en handlingsplan og kartlegge kilder og årsaker til forsøpling.
Forsøplingstiltak kan deles inn i tre kategorier:
- Tilpasse systemer og avfallshåndtering
- Bidra til holdningsskapende arbeid
- Håndheve lover og forskrifter
System og avfallshåndtering
Behovet for avfallsløsninger kan endre seg over tid. Kommunen må derfor være oppdatert på behov hos innbyggerne. Koronakrisen førte for eksempel til at svært mange valgte å spise takeaway i grøntområder, slik at avfallsbeholderne ble raskere fylt opp enn vanlig.
Det viktigste verktøyet mot forsøpling er god avfallshåndtering i husholdninger, næringsliv, det offentlige rom og naturen. Kommunen må identifisere feil og mangler, og deretter vurdere hvordan disse best kan bli håndtert, i samarbeid med relevante aktører.
Eksempler på tiltak:
- Sørg for gode og mange nok lukkede søppelbøtter, søppelbøtter med budskap, askebeger og panterør. «Ballot bin»– fargerike askebegre oppfordrer innbyggere til å «stemme med sneipen»
- Ta i bruk avfallsteknologi som SolarBin og Europress SMART, som kan settes i områder med mye folk, som parker, kafé- og utelivsgater.
- På vindutsatte steder kan en lås som fester søppelbøttene til veggen, hindre at de ikke velter – som norskproduserte Bin-Lock
- Sett opp skilt om hvor man kan finne en søppelbøtte, dersom man ikke har kapasitet til å sette ut flere, med for eksempel teksten «Du treffer på en søppelkasse om 100 meter».
- Sørg for at avfallsselskap har en plan for forebygging og forsvarlig håndtering av avfall som kommer på avveie i og rundt anleggene.
- Sett ut avfallssamlere for marin forsøpling, som SeaBin, PortBin og Trash Wheel of Baltimore.
- Forsikre dere om at renseanlegget ikke lekker ut biofilmbærere og lekakuler, som er en betydelig kilde til marin forsøpling.
- Etabler avfallsmottak for mindre fritidsbåter. Kommunen har plikt til å sørge for dette. Miljødirektoratet administrer en tilskuddsordning der kommuner, kommunale og interkommunale avfallsanlegg kan søke tilskudd til å dekke kostnader de har med å håndtere båtene.
Holdningsskapende arbeid
Tradisjoner, vaner, rutiner, ulykker, glemsomhet og latskap er noen faktorer som kan føre til forsøpling. Identifiser hva som ligger bak forsøplingen, og hjelp målgruppen med å etablere nye, sporløse vaner. Som for eksempel:
- Er det dårlig sikring av byggemateriale hos en utbygger, hjelper det ikke å oppfordre til bedre kildesortering, men heller oppfordre til innendørs lagring.
Samarbeid på tvers av sektorer og kommunegrenser er avgjørende for å lykkes med adferdsendring.
Eksempler på tiltak:
- Sett ut offentlige griller i parker og på strender
- Utvikle særegne innbyggertjenester. Som et eksempel har Trondheim et eget tilbud til studenterfor å hjelpe dem med å bli kvitt alt de ikke får med seg når de flytter, siden de kanskje ikke har satt seg inn i det lokale tilbudet.
- Drikkefontener og vannstasjoner for påfyll av flasker – som The Green Stop.
- Oppfordre til bruk av flergangsprodukter, som rabatt på kaffe hvis man har med egen kopp, og utdeling av fruktnett. Oppfordre også utsalgssteder for take-awaymat til å tilby beholdere som kan brukes om igjen – som
- Oppfordre til å unngå plast og metall i gravdekorasjoner, og å bruke tyngre gravlykter som ikke kommer så lett på avveie.
- Tips butikker om forsøplingsreduserende tiltak – for eksempel å oppfordre til å kaste emballasje på utsalgssted.
- Oppfordre til god sikring av rundballer for å unngå plast på avveie. Felleskjøpet tester nå ut gratis innsamling av komprimert rundballeplast i store deler av landet.
- Kjør ulike informasjonskampanjer som: Miljøvettreglene, Ballongvettreglene, Grill- og bålvettreglene og Dovettreglene
- Ta i bruk tips mot forsøpling for arrangementer overfor arrangører av markeder, stevner, gateløp, skirenn, festivaler m.m. for å redusere avfallsmengden og forebygge forsøpling.
Lov- og regelverk mot forsøpling
Forsøpling er ulovlig, og i en del tilfeller kan det være nødvendig å styrke loven eller innføre nye lover og regler for å forebygge forsøpling. Dette kan være både påbud og forbud, men det kan også være bruk av skatter, gebyrer eller bøter. En del tiltak kan implementeres på kommunalt nivå, men her vil også regionale, nasjonale og internasjonale lover og regler bidra til kommunenes rammebetingelser.
Eksempler på tiltak:
- Håndhev forurensningsloven strengere. Vurder mulighetene for at kommunen kan bøtelegge forsøpling. Tromsø kommune bøtelegger forsøpling.
- Ha en klar rutine for innmeldte forsøplingssaker. Gjør det enkelt for innbyggerne å melde inn via nettside eller app, og følg opp sakene.
- Forurensingsforskriften pålegger havneansvarlig å etablere og drifte mottaksordninger for avfall i havnen. De pålegges også å utarbeide en avfallsplan som skal godkjennes av fylkesmannen. Der hvor kommunen er havneansvarlig, må det etableres avfallsplaner snarest. Private havner må også oppfordres til å utarbeide avfallsplaner.
Les mer om lover og regler her.
Se Miljødirektoratets veileder.
Opprydding
Opprydding er også et meget godt tiltak mot forsøpling. I tillegg til å fjerne avfall som er kommet på avveie, er opprydding bevisstgjørende og danner grunnlaget for innsamling av data om forsøpling i kommunen.
Kommunen kan ta i bruk eksisterende ryddekampanjer som utgangspunkt for mobilisering sammen med lag og foreninger, friluftsråd, frivillige organisasjoner, avfallsbransjen og andre relevante aktører i nærmiljøet. Hold Norge Rent har flere nasjonale ryddedugnader som kommunen kan bruke til å mobilisere innbyggere.
Eksempler på tiltak:
- Sett ut Stasjonære ryddepakker
- Mobiliser til frivillig opprydding – for eksempel gjennom Hold Norge Rents initiativ «Strandryddeuka», «Min bit av Norge» og «Vårryddedagen». Legg til rette ved å tilby ryddeutstyr, henting og behandling av avfall og økonomisk støtte.
- Sørg for at det ryddes langs kommunale veier før kantslått. Kantslått fører til at søppel på avveie spres ytterligere, og gjør opprydding vanskeligere.
- Sett av midler i kommunebudsjettet til mottak av herreløst marint avfall hos avfallsselskapene, slik at det ikke går ut over selvkostprinsippet. Sørg også for at fiskere kan levere marint herreløst avfall vederlagsfritt.
Øvrige tiltak
- De resirkulerbare skrubrøytestikkene fra norske RoadTech sitter bedre fast og gir mindre forsøpling enn tradisjonelle brøytestikker.
- I Oceanhabs publikasjon «Reiseliv og plast» kan reiselivsbedrifter få inspirasjon og praktiske tips til hvordan de kan kutte plast- og avfallsmengden, og redusere forsøplingen.
- Hindre at mikroplast kommer på avveie fra veier og kunstgressbaner – les mer om tiltak mot mikroplast her.
- Vurdere mulighetene for å redusere bruken av engangsplast i egen virksomhet. Se også Difis veileder «Hvordan redusere plast i anskaffelser – og bruke plast smartere».
- Tilby miljøvennlig båtvask for fritidsbåter, og oppfordre til å bytte ut miljøskadelig bunnstoff med et miljøvennlig bunnstoff som hindrer begroing av båtskroget. Dette er enn så lenge på pilotnivå i Norge. Se Grønn Marina for miljøvennlige og framtidsrettede løsninger innen bruk og vedlikehold av båter og fartøy. Ved kjøp av nye flåter til kommunale badeplasser, strender, havner og bryggeanlegg bør det unngås flytelementer av usikret isopor. Still krav til private og ideelle utbyggere om det samme. Eksisterende flyteelementer med usikret isopor bør erstattes fortløpende.