Ballongvett

Ballonger, ballongrester, gavebånd og ballongfester er dessverre et vanlig syn i norsk natur, og på verdensbasis er ballonger som kommer på avveie, en omfattende og utbredt kilde til forsøpling.

Foto: Nordic Ocean Watch/Simen Knudsen

Ballonger som kommer på avveie i naturen er et alvorlig problem. Ballongene og ballongrestene forurenser miljøet og kan påføre dyrelivet i havet og på land store skader, lidelse og død.

På verdensbasis er ballonger på tredjeplass blant marint avfall som oftest er kilde til lidelse og død for dyrelivet i havet (Ocean Conservancy/CSIRO).

 

Print

Kilde: Ocean Conservancy

I Norge finner det dessverre fortsatt sted både planlagte ballongslipp og ulykker med ballonger som kommer på avveie på grunn av mangel på kontroll eller dårlig sikring. Hold Norge Rent har derfor utviklet enkle ballongvettregler som vi oppfordrer alle til å følge.

Hold Norge Rents ballongvettregler

Hold Norge Rent oppfordrer til forsvarlig bruk av ballonger. Her følger våre ballongvettregler:

  1. Slipp aldri ballonger fri utendørs, og send aldri ballonger opp i luften. Ballonger som slippes fri faller ned igjen og er en kilde til forsøpling.
  2. Unngå bruk av heliumballonger. Disse stiger fort til værs og kommer lettere på avveie. Til slutt faller heliumballongene ned og forsøpler.
  3. Nedbrytbare lateksballonger må heller ikke komme på avveie i naturen. Disse ballongene bruker også tid på å bryte ned og er derfor også en kilde til forsøpling og en fare for dyrelivet.
  4. Pynt gjerne med ballonger, men pass alltid på at ballongene er forsvarlig festet og ikke kommer på avveie. Rydd opp og kast alltid ballongene i restavfallet etter bruk.
  5. Alternativer til ballongslipp: blås bobler, heng opp lykter, tenn lys, pynt med flagg, pynt med girlandere, del ut blomster eller plant et tre.