Tusen takk for en fantastisk innsats under Strandryddeuka 2020!

Minst 3000 frivillige deltok under Strandryddeuka 2020, og foreløpig er det registrert 35 tonn innsamlet avfall fordelt på 458 aksjoner på strender, øyer og holmer, langs vassdrag og innsjøer, og på havbunnen.

Hold Norge Rent er svært fornøyde med årets innsats og hyller alle frivillige som i år igjen har vært ute og ryddet kysten og innlandet for plast og annen forsøpling.

– Dette store engasjementet har blitt til en folkebevegelse og det er fantastisk å se at for tiende år på rad er de frivillige ute og rydder Norge, sier Norges ryddegeneral Fanny Pindsle.

Takknemlig for støtten fra sponsorer

Vi er også svært takknemlig for støtten vi får fra samarbeidspartnere, og ikke minst den økonomiske støtten fra Miljødirektoratet og våre engasjerte sponsorer.

Renovasjons- og avfallsselskap som har åpnet dørene for gratis innlevering til tross for redusert kapasitet under koronapandemien fortjener også en stor applaus.

– Samarbeidet på tvers av aktører en sentral del av arbeidet mot forsøpling og muliggjør gjennomføringen av Strandryddeuka og Strandryddedagen, fortsetter Pindsle.

Tusen hjertelig takk til alle som har deltatt og bidratt til Norges største kollektive ryddedugnad. Sammen rydder vi Norge!

Rydding langs kysten OG I INNLANDET

Starten på Strandryddeuka 2020 ble markert med et åpningsarrangement langs Lillehammervegen i Nordre Land kommune sammen med Dokkadeltaet Våtmarkssenter som inviterte til rydding av en stor villfyllling ved Ramsjorden.

– Når vi rydder villfyllinger blir vi alltid like overrasket over mengden forsøpling, og hvor lenge det har blitt liggende. Vi er derfor glade for at Dokkadeltaet Våtmarksenter er med på å sette fokus på innlandsforsøpling og forsøpling knyttet til villfyllinger, sier fagansvarlig for landforsøpling, Mari Mo Osterheider.

VG1 Teknisk industriell produksjon ryddet en hel container med gammelt metall, bildekk, plast og annet søppel. Foto: Dokkadeltaet Nasjonale Våtmarkssenter.  

Tur med mening – plukk mens du går

Sammen med Norsk Friluftsliv og Friluftslivetsuke arrangerte Hold Norge Rent #turmedmening, en kampanje for plukking på tur.

– Det er viktig å koble folk på naturen, kanskje vi kan lykkes med mindre forsøpling. Dette er en kampanje vi kommer til å gjennomføre til neste år også, sier Pindsle.

Opprydding av innlandsforsøpling er et viktig bidrag i kampen mot marin forsøpling fordi søppelet som hanver på bakken nesten alltid finner veien til havet, enten via elver, bekker, vassdrag eller avløpssystemet.

Temadager fra 14. – 20. september

Årets første temadag var Vi rydder på hjemmebane. I regi av Kongelig Norsk Seilforening (KNS) ble det arrangert ryddeaksjon på Bygdøy Sjøbad ved KNS sitt klubbhus.

Kongelig Norsk Seilforening og Hold Norge Rent ryddet stort og smått på Bygdøy Sjøbad. Foto: Norges Seilforbund. 

På tirsdag var det Barnas dag og det ble arrangert en ryddeaksjon på Nordstrand bad sammen med Miljøagentene og Hold Norge Rent.

Flinke miljøagenter er godt fornøyd med dagens ryddefangst. Foto: Miljøagentene. 

På onsdag var temaet Vi rydder på land, og Hold Norge Rent tok turen til Mjøsa i Lillehammer for å rydde med Hold Innlandet Rent.

Hold Innlandet Rent sørger for opprydding langs Mjøsa. Prosjektlederne Johannes Wahl Gran og Camilla Lillehagen. Foto: Hold Innlandet Rent 

På torsdag var det klart for Vi rydder med jobben-dagen. Hold Norge Rent ble med Runtime ut for å rydde Kongshavn på Snarøya.

Flere bedrifter støttet opp under Strandryddeuka blant annet Runtime. Foto: Hold Norge Rent 

På fredagen var det dagen for Dykke- og vasseaksjoner. Flere dykkerklubber landet over er ivrige i kampen mot søppel på havbunnen.

Moss undervannsklubb ryddet havbunnen i Kanalen i Moss på lørdag. Foto: Fredrik Myhre/WWF.

På lørdag var det duket for selve makeringen av 10-årsjubileet til Strandryddedagen. Hold Norge markerte dagen med et jubileumsarrangement i Lofoten og en ryddeaksjon i Oslo.

Sjømatorganisasjonene, Senter for oljevern og marint miljø, Visit Lofoten, Lofotodden nasjonalpark, Naturvernforbundet og Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja ryddet i Lofoten. Foto: Hold Norge Rent

På den siste dagen i Strandryddeuka var tema Mikroplast og småsøppel.

Fra rydding av mikroplast og småsøppel på Snarøya i Oslo. Foto: Hold Norge Rent

Ryddeportalen har blitt Rydde

Hold Norge Rent oppfordrer frivillige til å registrere funn i Rydde etter endt aksjon og dermed bidra til det forebyggende arbeidet mot forsøpling. I år har vi fått et nytt og viktig verktøy i Rydde, som vi håper skal bidra til at flere frivillige registrere sine funn etter endt aksjon.

I år ble det funnet mest av disse artiklene under strandryddeuka 

1.       Uidentifiserbare plastbiter 3320
2.       Fiskesnøre 2153
3.       Fiskekroker 2019
4.       Tau (tau under og over 50 cm) 837
5.       Sigarettsneiper 501
6.       Lokk og korker 368
7.       Pakkebånd 304
8.       EPS (isopor) over 5 cm 289
9.      Godteriemballasje 276
10.   Plastflasker 271

–  Det er kjempeviktig at frivillige tar i bruk Rydde slik at vi i større grad kan si noe om sammensettingen av det vi finner, og ikke minst muligheten til å identifisere potensielle kilder til forsøpling, avslutter Pindsle.

Nå kan du enten registrere dine funn på www.ryddenorge.no eller last ned Rydde-appen slik at du raskt kan registrere funnene underveis.

Takk til alle som har registrert sine funn!

Har du spørsmål knyttet til Rydde eller Rydde-appen? Ta kontakt her.