Alt du trenger å vite om høstens ryddedugnad!

Hold Norge Rent inviterer til nasjonal ryddedugnad 5. - 20. september og håper du har lyst til å bli med!

– I høst skal vi ta igjen for den tapte ryddesesongen i våres og rydde det som har kommet på avveie i løpet av vinteren, våren og sommeren, sier ryddegenreal Fanny Pindsle.

Vi har en stor jobb foran oss, og vi håper du blir med!

Hva skjer på ryddedugnad?

Hver dag i løpet av perioden 5. – 20. september oppfordrer vi til rydding langs elver, innsjøer, strender, holmer, øyer, stier og i byrommet. Du velger selv hvilken dag du ønsker å rydde, og vi håper temadagene kan være til inspirasjon. Start planleggingen allerede nå, og registrer ryddeaksjoner i Rydde.

5. september:

Nordisk strandryddedag og den internasjonale strandryddedagen. Dagen avsluttes med #nattinaturen i samarbeid med Friluftslivets uke.

12. – 13. september:

Friluftslivets uke arrangerer «En tur med mening», og vi oppfordrer til turer med søppelplukking.

19. september:

Strandryddedagen 2020

Her er årets temadager:

  • Vi rydder på hjemmebane
  • Barnas dag
  • Vi rydder på land
  • Rydd med jobben
  • Dykkeaksjoner & vasseaksjoner
  • Vi rydder mikroplast og småsøppel

Mer informasjon om dato for årets temadager kommer.

Nyttig å tenke på når du skal planlegge ryddeaksjon

  1. Mange friluftsråd, frivillige organisasjoner, lag og foreninger, kommuner og bedrifter arrangerer ryddeaksjoner som er åpne for publikum i løpet av ryddekampanjen. I vår oversikt finner du lokale koordinatorer og nyttig informasjon om hvordan ryddingen organiseres der du bor.
  2. I Rydde kan du organisere eller bli med på ryddeaksjoner, melde fra om forsøpling, registrere funn og bidra til å øke kunnskapen om forsøpling i Norge.
  3. Hold Norge Rent deler ut gratis ryddeutstyr til alle som vil rydde. Finn ditt nærmeste hentepunkt i Rydde som oransje kuber.
  4. En plan for håndtering av avfallet – ryddeaksjonen er ikke over før avfallet er håndtert! Sjekk ut Rydde for hvor du kan levere avfallet gratis der du bor.

Ryddeaksjoner og koronakrisen

Årets vårrydding ble utsatt grunnet COVID-19 og det har vært lite ryddeaktivitet i løpet av 2020. Med utreiseforbud og ferielystne nordmenn er sannsynligheten stor for at det kommer søppel på avveie i sommer. Derfor inviterer vi til to uker med rydding i september.

MEN: Smittevern er fortsatt viktig. Vi har laget en guide til rydding under koronakrisen med tips til hvordan du kan arrangere en trygg ryddeaksjon. Guiden oppdateres jevnlig og følger myndighetenes råd.

Tusen takk til våre samarbeidspartnere!

Tusen takk til Miljødirektoratet som bevilger tilskudd til Strandryddeuka, og tusen takk til Hold Norge Rents hovedsponsorer som støtter vårt arbeid.

Spørsmål?

Ta kontakt med fanny@holdnorgerent.no