Rydd langs veiene før kantslått!

kantslått

Søppel i veikanten blir vanskeligere å rydde etter at slåmaskinen har vært der. Hold Norge Rent oppfordrer derfor kommunene til å rydde nå.

Tekst: Signe Steinnes

– Kantslått kan føre til at forsøpling spres, og gjør opprydding vanskelig. Det øker også risikoen for at dyr får søppelet i seg, noe som kan få fatale følger. Hvert år rapporteres det om døde kyr som følge av at bokser, flasker og annet søppel blir kastet i grøfta og havner på jorder like ved, fastslår Mari Mo Osterheider, fagansvarlig for landforsøpling i Hold Norge Rent.

Livsfarlig forsøpling

Når slåmaskinen farer over veikanten, blir søppelet liggende igjen som bittesmå biter det kan være vanskelig å få øye på. Søppelet som ikke blir plukket før det skal klippes langs norske veier risikerer å havne i elver, vann og hav, med de alvorlige konsekvensene det har for fugler, sjøpattedyr og fisker.

– Vi oppfordrer kommunene til å rydde nå før slåmaskinene kommer. Samarbeid gjerne med frivillige organisasjoner om oppryddingsarbeidet, sier Osterheider.

Husk å følge gjeldende smittevernregler i forbindelse med oppryddingen.

Gode råd i ressursbanken for kommuner

I tillegg til opprydning er selvsagt forebygging av forsøpling viktig. I Hold Norge Rents ressursbank for kommuner finnes det mange gode råd til hvordan man kan finne kildene og årsakene til forsøplingen i kommunen – og hvilke tiltak som kan settes inn for å få bukt med problemet.

– Her finnes det også inspirasjon fra andre kommuner, og forslag til framgangsmåte når kommunen skal lage handlingsplan mot forsøpling. Vi får tilbakemeldinger om at dette er et nyttig verktøy, forteller Osterheider.

Gå til ressursbanken for kommuner.