Strandryddeuka 2020 blir til Hold avstand-uka

Bli med på Hold avstand-uka og vinn flotte premier!

Strandryddeuka 2020 er desverre utsatt grunnet virusutbruddet. Men fortvil ikke, vi lanserer denne uken en rekke aktiviteter du trygt kan bli med på, som både ivaretar smittevern, myndighetenes anbefalinger og som kan gjennomføres uten å belaste avfallsselskapene.

– Hold avstand-uka er vår gave til alle de frivillige som skulle vært ute og ryddet Norge denne uka og som ønsker bidra i disse vanskelige tider, sier Ryddegeneral, Fanny Pindsle.

Bli med på søppeljakt!

I løpet av Strandryddeuka 2019 ble det samlet inn over 46 tonn fordelt på over 40 tusen frivillige. Blant avfallet var det noen funn som utpekte seg som gjengangere.

De vanligste funnene i Norge består av gjenstandene på bildet under:

I år inviterer vi ikke til rydding, men til søppeljakt. Klarer du å finne «De 5 store» er du med i trekningen av en hengekøye og en flerbrukskopp.

– Ta på deg søppelbrillene og se etter det mest vanlige søppelet. Ta bilde av det du finner og del med oss på #holdnorgerent for å være med i trekningen, oppfordrer Pindsle.

Meld fra om forsøpling

Selv om vi ikke kan rydde akkurat nå er det mulig å melde fra om forsøpling du kommer over på Rydde. Vi er avhengige av slik innrapportering fordi det gjør det enklere når vi skal planlegge nye ryddeaksjoner etter at krisen er over.

Tiden vi går inn i nå er høysesong for å være ute og i naturen, men også høysesong for forsøpling. Kanskje særlig nå som folk tilbringer mer tid hjemme i Norge.

– Mye folk i naturen betyr dessverre mye søppel, sier Pindsle.

Derfor ber vi om hjelp til å kartlegge søppelet. Bruk «Meld fra»-funksjonen vår, den kan benyttes til å rapportere om forsøpling i byrommet, i skogen og langs sjøen.

Adopter en bit av Norge

Finnes det en bit av Norge du er ekstra glad i, og som du gjerne vil ta ekstra godt vare på? I Rydde er det også mulig å adoptere seg en bit av Norge!

Gå inn på Rydde og registrer ditt favoritt område for å bli med på Min bit av Norge.

Ta #5forhvalen

Søppel som ligger på bakken ender til slutt opp i havet! Derfor oppfordrer vi til å plukke 5 ting om dagen og kaste det hjemme. (Men husk at ny søppel kan være smittefarlig, så bruk hansker og vask hendene etterpå).

– Finner du i tillegg «5 av de store» mens du er ute kan du samtidig bli med på konkurransen, avslutter Pindsle.

Rydding under koronakrisen

Hvis du likevel planlegger og rydde i løpet av uka kan du få tips til en trygg rydding på «Hva betyr myndighetetenes råd for rydding?»

Hold avstand-uka gjennomføres med støtte fra Miljødirektoratet. Tusen takk til våre sponsorer som gjør det mulig for oss å gjennomføre denne vikig jobben: Eplehuset, Sirkel Glass, Coop Norge, Skagerak Energi, Infinitum, Ragn Sells og Grønt Punkt.