Koronakrisen øker søppel i avløpsnettet

Flere kommuner melder nå om en betydelig økning av q-tips, våtservietter og annet søppel som havner i do. Dette fører til store utfordringer for avløpsnettet.

Koronasituasjonen er krevende for driftsanleggene, og driftsstopp som følge av søppel i avløpsnettet er en ekstra utfordring.

– Det klappes velfortjent for alle hverdagsheltene som holder samfunnet i gang, og nå er det de som jobber med avløpsvannet ditt som ber om litt hjelp på veien. De hadde satt stor pris på om alle også var ekstra oppmerksomme på hva som puttes i do og oppvaskkummer i disse hjemmekontor-dager, sier leder av driftsavdelingen Lier vei vann og avløp KF, Hermann Schøttke til Drammen Live 24.

Heller ikke hår og nedbrytbare våtservietter skal trekkes ned i do

Som en tommelfingerregel skal det ikke do med mindre det har vært innom fordøyelsessystemet, eller er dopapir.

Hår, fett, q-tips, linseetui, kondomer, tamponger og våtservietter pakker seg nemlig sammen og stopper pumpene.

– Våtservietter har blitt et mareritt. Folk kaster dem i god tro om at de er nedbrytbare. De har blitt et dyrt problem for mange avløpsanlegg rundt omkring i landet, og nå spesielt utfordrende under koronakrisen. Også ting som kan brytes ned, som hår, fett og olje, forverrer renseprosessen og tetter viktig infrastruktur, sier Ingrid Zimmermann i Hold Norge Rent.

Schøttke forteller til Drammen Live 24 at de har registrert en betydelig økning av dette og annet søppel inn til pumpestasjoner og renseanlegg.

Se hva The Arman Show fant da han besøkte renseanlegget i Oslo på YouTube.  

Fører til marin forsøpling

– Vi finner søppel som kan spores tilbake til badet hver gang vi rydder langs vann, sier Ingrid. At det som havner i do, kan havne i havet, er det mange som ikke er klar over.

Med god hjelp fra VEAS fikk Hold Norge Rent og LOOP snoke i renseanlegget i Oslo, og hente ut det som innbyggere rundt Oslofjorden har kastet i do. Gjenstandene fikk se dagens lys i kampanjen «Æsj».

Hold Norge Rent og LOOP fikk støtte av Handelens Miljøfond til kampanjen. For å få tilsendt kampanjemateriale gratis, ta kontakt med Ingrid på ingrid@holdnorgerent.no. 

Ha en søppelkasse på badet! 

– Noen søppeltyper er dessverre litt mer skambelastet enn andre, sukker Ingrid. Vi tror vel kanskje at noen heller vil trekke noe ned i do, enn å ta sjansen på å smugle det inn til søppelkassa under kjøkkenbenken. Men alle har en kropp, og det er ingen skam å gjøre det som er bra for de som holder avløpssystemet vårt i gang, og for miljøet. 

Tipset til Ingrid er derfor å sette en søppelkasse på badet. 

– Om ikke for din egen del, så i alle fall for besøket ditt. Og for de ansatte på renseanleggene.