Tusen takk for to supre dager!

Erna Solberg holdt velkomsttale, Sten Helberg ble vinneren av Gullklypa og vi dykka dypt ned i marin forsøpling fra Oslofjorden. Her er høydepunktene fra Hold Norge Rent-konferansen 2020.

Med over 200 deltagere er Hold Norge Rent-konferansen Norges viktigste møteplass for alle som jobber med marin forsøpling.

Deltagerne varmet opp med lunsjseminar om forsøplingstiltak i Oslo kommune, dypdykk-analyse av marin forsøpling fra Oslofjorden, foredrag om opprydding og håndtering av vrakbåter, og befaring på Oslo Fortum Varmes energigjenvinningsanlegg på Klemetsrud.

Vi står overfor havforskningens tiår, og da kunne ikke temaet på årets hovedprogram bli noe annet enn forskning og innovasjon. Ledende forskere fra inn- og utland fortalte om hvordan de metodisk går til verks for å forstå blant annet effekt og risiko fra mikroplast, helsegevinster ved strandrydding eller sosioøkonomiske konsekvenser av marin forsøpling. Hele Norges yndlingsfysiker Andreas Wahl ledet oss gjennom dagen.

Deltagerne ble også overrasket av bandet Sløtface og komiker Jonas Bergland gjennom CleanSounds.

CleanSounds-overraskelse

Publikumet ble ønsket velkommen av daglig leder i Hold Norge Rent, Lise Gulbransen. Også hun understreket viktigheten av kunnskap: «Vi står på terskelen til havets tiår, og hvis vi skal redde havet er det avgjørende med kunnskapsbasert handling og et samfunn som fremmer innovasjon. Verden trenger kunnskap og innovative løsninger som lar oss handle uten å skape problemskifte!».

Statsminister Erna Solberg kastet glans over konferanseåpningen, og understreket i sin tale at Norge må være den beste myte-knuseren og stifinneren for globale løsninger for å stoppe marin forsøpling, samtidig som vi skal fortsette jobben her hjemme.

Norges mest høythengende miljøpris, Gullklypa, gikk til Sten Helberg, for hans ståpåvilje, kreativitet og optimisme i arbeidet mot marin forsøpling.

Programmet ble streamet, og alle foredragene kan ses på Facebook.