Her er finalistene til Gullklypa 2019

Hold Norge Rent har mottatt 32 nominasjoner til Gullklypa og nå er juryens finalister klare.

Gullklya er en utmerkelse til enkeltpersoner eller institusjoner som har gjort en spesiell innsats mot forsøpling, og for et rent og trivelig Norge. Det er 15 år siden Gullklypa ble delt ut for første gang.

Prisen består av en staselig søppelklype, et diplom og en gave på kr. 5 000 sponset av Ragn-Sells.

Finalistene til Gullklypa 2019

Blant de nominerte har juryen valgt følgende finalister:

Pippip Ferner
Pippip Ferner er billedkunstner fra Asker og lager kunst av marint avfall. Hun plukker søppel hver eneste dag, ofte når hun er på sykkeltur i hjembyen. Gjennom kunsten formidler Pippip konsekvensene ved overforbruk av plast, og hun er blant annet kjent for sin fantastiske adventskalender på Facebook der hun informerer om hva søppelet gjør med kloden, dyra og havet. Pippip bruker mye humor i kunsten sin og har laget flere store installasjoner som «Plastozilla» og «Plastokrillen».

John Gunnar Broks
John Gunnar Broks er primus motor for strandrydding på Magerøya i Nordkapp kommune, og har fått kallenavnet Ryddegeneral. Han har holdt på med strandrydding på Magerøy siden 2015, og startet organisert strandrydding med Kystverket, skolen og lokalbefolkningen i 2017. Kystlinja i Finnmark er tøff og værhard, og det er hans engasjementet og pågangsmot som har gitt resultater. Siden 2017 har John Gunnar stått i bresjen for at 8 240 meter strandlinje er ryddet, og 384 personer har deltatt i én eller flere av de 14 aksjonene som har vært gjennomført. Totalt har det i løpet av disse tre årene blitt ryddet 71 960 kg.

Plastfritt Hav 
Plastfritt Hav ble stiftet i 2017 og rydder på øya Giske utenfor Ålesund. I spissen står ildsjelene Janne Farstad, Ina Giske og Bente Fiskerstrand. Siden 2017 har de organisert større og små ryddeaksjoner og har invitert lokalbefolkningen på Giske til å være med ut og rydde. I tillegg til dette er de selv ute og rydder hver dag. Under Strandryddeuka 2019 inviterte Plastfritt Hav til «Strandryddefestival» med opprydding og over 300 besøkende. 2019 var et velykket ryddeår for Plastfritt Hav da de nådde sitt eget mål om å rydde 40 tonn marint avfall i løpet av året.

Søgne Dykkerklubb
Søgne Dykkerklubb har holdt på med rydding under vann siden 2017 og legger ned en enorm innsats for havet hvert år. I 2019 fjernet klubben minst 1046 spøkelsesredskaper bestående av blant annet teiner, ruser og garn. Dykkerne fra Søgne har også fjernet annet marint avfall fra havbunnen og sørget for at utallige sjødyr har blitt sluppet fri. Dykkerklubben var med å arrangere «Sørlandets søppelfestival» på Flekkerøy under Strandryddeuka 2019 hvor de engasjerte til rydding både under og over vann.

Sten Helberg
Sten er en Ildsjel som har stått på for havet og drevet med strandrydding i et tiår. Han har viet sitt liv til arbeidet med marin forsøpling og startet sammen med Naturvernforbundet i Østfold Kystlotteriet i 2016, opprettet miljøstiftelsen Elv og Hav i 2019 og driver Marin Omsorg som i samarbeid med Kriminalomsorgen rydder i Øra Naturreservat i Østfold (Viken). Han er en stor pådriver for oppryddingsarbeid og et kjent fjes i strandryddemiljøet. Sten står for et positivt syn på utfordringene med marin forsøpling – ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt for et renere og sunnere hav.

Vinneren av Gullklypa offentliggjøres på åpningen av Hold Norge Rent-konferansen på Fornebu i Bærum den 5. februar 

Juryen

Årets jury har bestått av Gunhild Solberg (Sirkel glass), Tom Sørum (Oslofjordens Friluftsråd), og Pia Ve Dahlen (marinbiolog og Passion for Ocean)