Årets høstjakt starter i Trondheim

Hold høsten ren finner sted 16. - 22. september og er høsthalvårets svar på Strandryddeuka. I år åpner dugnaden i Trondheim, og det er Nidelva som skal bli søppelfri.

 Foto: Geir Hageskal, Trondheim kommune

Rydding er en koselig høstaktivitet, men det er også faglige grunner til å rydde om høsten. Søppel som blir liggende over vinteren er ofte vanskeligere å rydde når våren kommer, og når vi rydder om høsten risikerer vi ikke å forstyrre hekkende fugl.

Tjuvstart med Clean Sounds i Oslo 15. september

Søndag 15. september inviterer Hold Norge Rent til ryddeaksjon på Bleikøya i Oslofjorden sammen med Clean Sounds.

Hold Norge Rent stiller med hansker og sekker. Ta med egen mat og drikke. Unngå gjerne engangsartikler, og ta med flerbrukskoppen!

Oppmøteer  på rådhuskaia fra kl 11.45. Vi tar ferge B1 kl. 12.00.

Mer informasjon: Ryddeaksjon på Bleikøya

Nidelva står for tur 16. september

Dette er fjerde året Hold Norge Rent inviterer til høstdugnad i naturen. I år har vi slått oss sammen med Clean Shores Trondheim og Naturvernforbundet i Trøndelag for å feire uka, og alle som vil bidra, kan være med.

– Ta med et par hagehansker og møt opp ved Sentrum Brannstasjon klokka 17.00 16. september, tipser Fanny Pindsle som er ansvarlig for opprydding i Hold Norge Rent.

Mer informasjon: Kick-off Hold høsten ren 2019

Ryddeaksjon med global effekt 21. september

Den internasjonale strandyddedagen faller også under Hold høsten ren. Lørdag 21. september er det ryddeaksjoner i over hundre land koordinert av Ocean Conservancy.

Hold Norge Rent, Oslofjordens Friluftsråd og Empower markerer dagen ved å rydde en strand i Drammensfjorden som har vært utilgjengelig i 60 år.

– For hver kilo som ryddes under denne aksjonen, tjener vi en dollar i kryptovaluta, som vi kan velge å donere til å finansiere opprydding i andre deler av verden, forteller Pindsle.

Mer informasjon: Ryddeaksjon på Dynostranda

Rydding i søndagstempo 22. september

Alle som vil kombinere søndagsturen med en ryddeaksjon, oppfordres til å markere 22. september i kalenderen.

Denne søndagen stiller TINE med plukkeutstyr og turforslag over hele Norge, og foreløpig er det over 40 turer å velge mellom. Mer informasjon: Tur Med Retur

– I Trondheim kan man slå følge med andre ryddere fra Henriksåsen til Elgsethytta, fra Granåsen til Rønningen eller fra Sverresborg til Våttakammen, forteller Pindsle.

I Oslo kan frivillige slå følge med Cecilie Skog nedover Akerselva.

Hold Norge Rent fyller 50!

Hold Norge Rent begynte som en høstryddeaksjon i regi av Norges Vel i 1969, og Hold høsten ren-uka markerer derfor også Hold Norge Rents 50-årsjubileum.

– Frivillig opprydding er blitt en folkesport, og enten det er plogging, en rolig høsttur i skogen eller en skikkelig sjau i havgapet, heier vi på alle Norges ryddere, sier Pindsle.

Tips til deg som vil ut å rydde

Finn et sted å rydde og meld på aksjonen i Ryddeportalen. Ellers er det viktig å ha det gøy, ha fokus på sikkerhet og være trygg, og ikke minst huske en plan for avfallshåndtering.

– Avfallshåndtering blir fort en ettertanke, men dette er noe alle må tenke gjennom i forkant, sier Pindsle.

Ryddeportalen viser også aksjoner som er åpne for påmelding, steder som er forsøplet og mottak for avfallsinnlevering.

Når ryddeaksjonen er meldt inn i Ryddeportalen, kan man også levere inn avfallet gratis til mottakene som er markert i kartet, så lenge man viser til aksjonskoden.

Om organisasjonene som er arrangører i Trondheim

Clean Shores Trondheim er del av den nasjonale organisasjonen Clean Shores Global som står bak over hundre ryddeaksjoner i Norge hvert år. Naturvernforbundet i Trøndelag er fylkeslag i Norges Naturvernforbund som er Norges eldste natur- og miljøvernorganisasjon.

                                  

Glemt passord

Opprett aksjonFortsett uten bruker

om du allerede er registrert.

Endre passord