På tur med retur med Cecilie Skog

Cecilie Skog, TINE og Hold Norge Rent oppfordrer alle som ferdes i norsk natur til å ta med seg eget og andres avfall i retur.

I slutten av juni lanserte TINE og Cecilie Skog «Tur Med Retur» i samarbeid med Hold Norge Rent.

En del av problemet
Meieriselskapet TINE ble kåret til Norges mest bærekraftige merkevare i 2019, men selskapet innser samtidig at de er en del av forsøplingsproblemet.

– I TINE jobber vi med bærekraft på mange områder, og miljøsmart emballasje er ett av disse områdene. Samtidig vet vi at emballasjen vår kan havne på avveie. Det er aldri hyggelig å se et tomt yoghurtbeger i naturen. Vi må tørre å innrømme at vi er en del av problemet og bidra til å gjøre noe med det, sier konsernsjef i TINE, Gunnar Hovland.

Det er lett å bidra
Cecilie Skog er en av verdens mest meritterte eventyrere. Samtidig er hun en ivrig søppelplukker når hun er på tur i skog og mark, og hun hoppet på muligheten da TINE invitere henne til å bli med å lage en dugnad for folk flest.

– Den lille familien min har blitt veldig glad i skogen, og den korteste veien til barnehagen, er gjennom skogen. Den 1000 meter lange turen kan ta alt fra 20 minutter til en og en halv time. Det kommer an på hva vi finner underveis. Da snøen smeltet bort i vår, dukket det ikke bare opp blåveis og hestehov, men også søppel som har overvintret, sier Skog.

Hun forteller at døtrene hennes plukker søppel med den ene hånden og blomster med den andre.

– Det er mulig det ikke er mer søppel i naturen enn før, men nå ser jeg det. Overalt. Derfor var jeg aldri i tvil om jeg ville være med TINE på denne ultraviktige dugnaden. Jeg vil veldig gjerne bruke min kraft til å inspirere folk ut på tur og i retur med søppel som har havnet på avveie. Det er så lett. Hvis vi gjør dette hver er gang vi går på tur, klarer vi å holde Norge rent. Sammen.

Alt havner i havet til slutt
Verden over er det et stort fokus på plast i havet, og mye av det som havner på bakken havner før eller siden i havet. Derfor er det også viktig å sette søkelyset på forsøpling i innlandet for å hindre forsøpling både på land og i vann.

– Tur Med Retur setter fokus på en sentral del av forsøplingsproblemene i Norge, og Hold Norge Rent er svært glade for at en aktør som TINE velger å ta ansvar og bli med oss i arbeidet for å forebygge forsøpling, sier daglig leder Lise Keilty Gulbransen.

Ingenting skal kastes i naturen
Uansett materiale skal avfallet vårt aldri havne på avveie verken i byrommet, langs veien eller i naturen. Hold Norge Rent og TINE oppfordrer derfor alle til å ta med eget og andres avfall i retur når vi er på tur.

– Selv om emballasje er laget av fornybart materiale hører den ikke hjemme i naturen. Søppel er søppel og hører hjemme i søppelkassa. Vi ønsker å bidra til at ingen av TINEs produkter havner i naturen og tror flere blir med på laget når det kan kombineres med den urnorske søndagsturen, sier Hovland.

Bli med oss på tur
I forbindelse med Hold høsten ren 2019 inviterer Cecilie Skog, TINE og Hold Norge Rent til en nasjonal Tur Med Retur-dag søndag 22. september.

– I år avslutter vi Hold høsten ren med en nasjonal turdag. Vårt mål er å få med små og store over hele landet ut på en søndagstur med retur 22. september, sier Gulbransen.

Les mer om Tur Med Retur her.

Les mer om Hold høsten ren her.