Har ønsket å jobbe med marin forsøpling i flere år

Bli kjent med Joachim Engelstad, ny fagleder hav og internasjonalt arbeid i Hold Norge Rent.

– Mennesker har et usunt forhold til plast. Vi har et bruk og kast-forhold til noe som er ment å vare lenger enn vi lever. Dette er en tankegang jeg vil være med på å endre.

Så plasten flyte på jordomreise

Joachim er født og oppvokst i Oslo, og har så lenge han kan huske vært lidenskapelig opptatt av havet.

Etter en firemåneders jordomreise etter videregående skole fikk han en oppvekker. På Bali ble han vitne til forsøpling som fløt som en hinne på vannet.

– Det var helt klart et vendepunkt. Surfing ble ikke det samme etter å ha padlet rundt i plastposer og brukte bleier.

Studerte i flere verdensdeler

Etter en iskald militærtjeneste hjemme i Norge, pakket han sekken og dro til varmere strøk.

Han tok en bachelor i marin- og ferskvannsbiologi i Perth, Australia. På Vancouver Island utdypet han kunnskapen med et semester med oppdrettsfag. Samtidig begynte han å rydde strender sammen med Surfrider Foundation Canada.

Vel hjemme i Norge tok han en master i akvatisk økologi på NMBU. Her brukte han hundrevis av timer på labben for å artsbestemme bunndyrlarver under en lupe.

Artsmangfoldet står hjertet nærmest

Som biolog er han opptatt av artsmangfoldet i verden, og viljen til å beskytte det som lever er en av grunnene til at han vil jobbe med marin forsøpling – og særlig plast.

– Det er urovekkende å se dyregrupper med evolusjonær historie som strekker seg flere titalls millioner år tilbake, bli truet av et produkt som har vært masseprodusert i mindre enn et århundre.

Skal lede Hold Norge Rents internasjonale arbeid

I sin nye rolle skal Joachim blant annet ha ansvar for innholdet på Hold Norge Rent-konferansen og koordinere SAM-nettverket.

Ikke minst skal han forme hvordan Hold Norge Rent skal jobbe internasjonalt. Dette fører ham tilbake til det problemet han så i Bali for flere år siden.

– Forskere har visst om dette problemet i over femti år. Nå har heldigvis hele verden våkna opp, og det er en utrolig mulighet til å være med på å forme landskapet.

Joachim bruker fritiden sin på å reise, og trives best ute. Surfing, fridykking, yoga og ikke minst quizing står høyt på lista over ting han liker å gjøre. Han er også en ivrig fotograf og videograf, og driver et enkeltmannsforetak med dette på si.