Her er finalistene til Gullklypa 2018

Hold Norge Rent har mottatt 37 nominerte til Gullklypa 2018. Nå er juryens finalister klare.

Foto: Bo Eide

Vinneren av Gullklypa 2018 offentliggjøres av Gudrun Fatland fra Bergen og Omland Friluftsråd og Vestlandsrådet under åpningen av Hold Norge Rent-konferansen 6. februar.

Prisen består av en søppelklype, et diplom og en gave på kr. 5 000 sponset av Ragn-Sells.

Her er finalistene:

Slettaa Dykkerklubb
Slettaa Dykkerklubb har holdt på med bunnrydding siden 2015. Med 200 registrerte dykk har dykkerklubben hentet opp 25,5 tonn med avfall fra havbunnen i løpet av 2018. Gjennom «Project Aware Smedasundet» har klubben engasjert 380 frivillige i tiltak fordelt på flere steder i Haugaland, og størst fokus har det vært på opphenting av skadelig avfall i Smedasundet, i sentrum av Haugesund.

Ellinor Madland
Ellinor Madland er en lokal ildsjel med engasjement for havet. De siste årene har Ellinor ryddet området rundt barndomshjemmet sitt på Lima i Gjesdal kommune. I 2018 har hun plukket hun over 500 kg søppel og engasjerte Gjesdals lokalbefolkning til å delta på ryddeaksjoner. I et forsøk på å engasjere enda flere, har Ellinor opprettet emneknaggen #ryddgjesdal. Ellinor brukte også juleferien i 2018 til å plukke over 150 kg søppel.

Jæren Friluftsråd
Jæren Friluftsråd har plukket søppel langs Jærenkysten siden 70-tallet. I 2014 ble det satt i gang arbeid med å systematisk engasjere frivillige til å rydde større områder av Jærenkysten. Friluftsrådet stiller med kart over områder, utstyr og sekker, og henter og levere det innsamlede avfallet. Det er registrert 152 aksjoner med 6065 frivillige personer i 2018, og til sammen 26,8 tonn avfall ble ryddet opp i løpet av året.

Ståle Pedersen
Ståle Pedersen omtales som en person med et «enormt miljøengasjement, og strandrydding spesielt». Den lokale ildsjelen fra Karmøy har i løpet av 2017 og 2018 bidratt til å fjerne over 1,4 tonn med avfall fra strandsonen på Karmøy. Han har som enkeltperson vært ute og ryddet 60 dager i 2018, og har ved flere anledninger tatt båten sin ut for å rydde utilgjengelige plasser.

Amalia-Louise Miniggio «Amalia plukker opp»
I 2017 startet AmaliaLouise Miniggio (23) prosjektet «Amalia plukker opp». Da reiste hun langs kysten av Norge og plukket søppel hver dag i 2 måneder. Nå reiser Amalia rundt i en bil med miljøvennlig frityrolje forsynt motor som hun selv har omgjort og renovert. På sin ferd holder hun foredrag om forsøpling og mindre bruk av plast, og engasjer til opprydding. Amalia er en fantastisk motivator som bruker sitt engasjement til å inspirere andre.

 

Foto: Kine Martinussen

Juryen

Årets jury har bestått av Asgeir Knudsen (Friluftsrådenes Landsforbund), Håvard Bjordal (Bergen kommune) og Per-Erik Schulze (Naturvernforbundet, vinner Gullklypa 2017). Fanny Pindsle (Hold Norge Rent) har vært juryens sekretær.