Ikke glem elvene på Verdens miljødag!

For å gjøre oppmerksom på kilden til mye av plasten i havet – elver - markerte Hold Norge Rent Verdens miljødag med rydding i Akerselva. Arrangementet foregikk sammen med Oslos ambassadørkorps og Klima- og miljødepartementet, som ønsket å svare på oppfordringen til Verdens miljødag: Beat Plastic Pollution.

Hold Norge Rent rydder langs Akerselva på Verdens miljødag.

Elver binder sammen land og hav, og en studie fra 2017 anslår at elver årlig bærer mellom 1,15 og 2,41 millioner tonn avfall ut i havet. Det vil si mellom 14 og 30 prosent den totale mengden marint avfall som oppstår hvert år.

– Der plast i havet har fanget oppmerksomheten til mange, blir plast i ferskvann, innsjøer og elver ofte den glemte lillebroren, men her er det også viktig å sette inn tiltak, sier Mari Mo Osterheider.

Verdens miljødag

Masse plast, sokker, flere ladere, pakkebånd, en madrass og et bilbatteri var blant funnene ved Nydalsdammen i Akerselva.

Avfallshåndtering kan løse krisen

For å stoppe tilførselen av plast i elver er avfallhåndtering det viktigste tiltaket. Selv om store elver i Asia får mye av skylden, er ikke norske elver frikjent.

– Osloinnbyggere kaster 2 tonn avfall på bakken hver dag! Vi bruker enorme ressurser på å rydde opp. Det som glipper igjennom havner for eksempel her i Akerselva og bæres rett ut i fjorden. Her må vi begynne med oss selv, oppfordrer Mari.

Elver står for tur når Hold Norge Rent skal rydde til høsten

Hold høsten ren (10.-16.september) arrangeres i forbindelse med den internasjonale strandryddedagen. I år vil fokuset være rettet mot forsøpling langs ferskvann.

Glemt passord

om du allerede er registrert.

Endre passord