Rekordmange frivillige vil ut og rydde!

Tusenvis av frivillig over hele landet er klare til å delta på tidenes ryddedugnad i Norge og Norden.

Bilde: Miloseconds rydder stranden Foto: Silje Faret

Strandryddedagen 2018 finner sted lørdag 5. mai og er høydepunktet i Strandryddeuken som går fra 30. april til 6. mai.

– Dette er Norges største kollektive ryddedugnad, og i år opplever vi større interesse og engasjement enn noen gang, sier daglig leder i Hold Norge Rent, Lise Keilty Gulbransen.

Barnehager, skoler, familier, vennegjenger, naboer, kolleger, miljøorganisasjoner, friluftslivet, velforeninger, båtforeninger, dykkere, speidere, forskere, idretten, næringslivet, avfallsbransjen, kommuner og mange, mange flere bidrar til denne dugnaden hvert eneste år, og i år er det rekordmange som vil ut og rydde.

Over 80 000 frivillige er påmeldt

Hittil er over 80 000 frivillige registrert i Hold Norge Rents ryddeportal, og det er gjennomført eller planlagt over 2 000 ryddeaksjoner.

– Målet er 100 000 frivillige ryddere i 2018, og vi håper det blir samlet inn dobbelt så mye avfall som i 2017, sier Gulbransen.

Planet plast og Norge Nå

Mandag 30. april går startskuddet for Strandryddeuken 2018, og dette markeres med siste episode av NRK-serien «Planet Plast» og Norge Nå-sending fra Runde sammen med Hold Norge Rents ryddeekspedisjon om bord i S/S Vega.

Ryddeekspedisjon reiste fra Oslo 18. april og snur ved Runde. Onsdag 2. mai ankommer ekspedisjonen Florø, og torsdag 3. mai er S/S Vega tilbake i Bergen. Norge Nå sender fra begge steder.

– Fra Bergen seiler ekspedisjonen videre til Haugesund for å delta på hovedmarkeringen for Strandryddedagen, forteller Gulbransen.

Strandryddedagen markeres i Haugesund

I Haugesund ønsker Hold Norge Rent velkommen til årets hovedarrangement for Strandryddedagen sammen med Ragn-Sells og Strandryddeaksjon Haugalandet.

– I år har vi gleden av å få besøk av klima- og miljøminister, Ola Elvestuen, som skal holde åpningstalen. Han skal ha mye av æren for at vi lykkes så godt med frivillig opprydding i Norge, sier Gulbransen.

Etter åpningstalen blir det dykkeaksjon i Smedasundet i regi av Slettaa Dykkerklubb, Proff Dykk og Haugesund Brannvesen. Videre blir det aktiviteter for barn i regi av Miljøagentene, båttur og ryddeaksjon, foredrag med blant andre Pia Dahlen kjent fra «Planet Plast» og konsert med Paul Hansen og Calle Apeland fra Blest.

Mer informasjon: Strandryddedagen i Haugesund

Alle kan delta

Forsøpling er dessverre et problem over hele Norge både langs kysten og i innlandet, og Hold Norge Rent inviterer derfor alle til å delta i strandrydding.

– Det må ryddes på strender, øyer og holmer, under vann og i innlandet langs vassdrag og innsjøer, forteller Gulbransen.

Les gjerne Hold Norge Rents veiledere før du rydder:

Avfallshåndtering

Avfallet som samles inn i løpet av Strandryddeuken, må leveres på godkjent mottak eller hentes på avtalt sted etter avtale med Skjærgårdstjenesten, Ragn-Sells, andre private aktører eller ditt lokale avfallsselskap.

– Ryddeaksjonen er ikke ferdig før avfallet er levert på avtalt sted, vektlegger Gulbransen.

Se Hold Norge Rents ryddeportal for mer informasjon: Ryddeportalen

Nordisk strandryddedag

Strandryddedagen er en del av Nordic Coastal Clean Up som arrangeres for andre gang i 2018.

Sammen med våre søsterorganisasjoner i Danmark, Finland, Færøyene, Grønland, Island, Sverige og Åland inviterer vi frivillige over hele Norden til å bli med på opprydding av marint avfall.

Registrering av funn

Opprydding av forsøpling er svært viktig, men forebygging er enda viktigere, og for å kunne forebygge trenger vi kunnskap om avfallet som er på avveie.

Utvikling av effektive og målrettede tiltak mot forsøpling er avhengig av kunnskap om kildene og årsakene til forsøplingen. Hold Norge Rent oppfordrer derfor alle som deltar i ryddeaksjoner til å bidra til det forebyggende arbeidet ved å registrere funn i Ryddeportalen.

– Funn registreres på ryddeaksjonen ved bruk av aksjonskoden eller ved å logge inn, forklarer Gulbransen.

Ta kontakt med Hold Norge Rent på post@holdnorgerent.no hvis det er noe du lurer på eller trenger hjelp til i forbindelse med ryddeaksjoner, avfallshåndtering eller bruk av Ryddeportalen.

 

Glemt passord

om du allerede er registrert.

Endre passord