Hurtigruten rydder strender langs hele norskekysten

Tirsdag 19. september skal gjester og mannskap fra 11 hurtigruteskip rydde strender fra Urke og Hjørundfjorden i sør til Kirkenes i nord.

Ryddeaksjonen skjer i regi av Hurtigruten Foundation, og over 1 000 personer bidrar til dugnaden.

– Plastforurensing er en av de alvorligste truslene mot verdenshavet. Vi i Hurtigruten vil gjøre alt vi kan for å bevare havene for fremtidige generasjoner. Strandryddedagen et lite, men viktig, skritt i riktig retning, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten – som selv skal rydde strender i Bodø-området sammen med mannskap og gjester fra MS Spitsbergen.

– En ting er søppelet vi rydder fra strand til strand. Det viktigste bidraget på tirsdag er å sette fokus på problemet, øke bevisstheten rundt det som er i ferd med å skje, og vise at alle kan være med på å gjøre en forskjell, sier Skjeldam.

Avfallet som samles inn, tas med om bord og fraktes til Svolvær i Lofoten. Der skal kunstneren Lise Wulff lage en kunstinstallasjon av det marine avfallet. En tom fiskehjell skal gradvis bli fylles opp med avfallet. Når kunstinstallasjonen tas ned, vil avfallet bli levert til gjenvinning.

– Det er et sterkt og tydelig symbol på hvordan plast fyller opp havene på bekostning av fisken, sier Skjeldam.

Bilde: Hurtigruten og Hold Norge Rent rydder i Lofoten sommeren 2016.
Foto: Martin Emhjellen

 

Hurtigruten er en tydelig forkjemper for bærekraftig utvikling, ny teknologi, miljøvennlige løsninger og bevaring av utsatte områder både til lands og til vanns. I tillegg til å bygge verdens grønneste ekspedisjonsskip, har selskapet gjennomført en rekke miljøtiltak og kjemper blant annet for et internasjonalt forbud mot tungolje og strengere regulering av reiselivsvirksomhet i sårbare områder.

Hurtigruten har også opprettet Hurtigruten Foundation som støtter grasrotprosjekter i områdene hvor selskapet seiler. Støtten går til prosjekter som hjelper miljøet, forbedrer folkehelsen eller som på andre måter gjør en positiv forskjell lokalt, regionalt, nasjonalt eller internasjonalt.

– Vi oppfordrer organisasjoner med gode prosjekter til å søke på Hurtigrutens nettsider, sier Skjeldam.

MS Fram, et av Hurtigrutens ekspedisjonsskip, tjuvstartet strandryddingen på Grønland og Jan Mayen før helgen. I løpet av sommeren har gjestene og mannskapet på MS Fram plukket over et halvt tonn marint avfall på Svalbard, Grønland og Jan Mayen.

Bilde: Gjester og ansatte på MS Fram tyvstartet ryddeaksjonen på Grønland og Jan Mayen.
Foto: Hurtigruten

 

Glemt passord

Opprett aksjonFortsett uten bruker

om du allerede er registrert.

Endre passord