Her er finalistene til Gullklypa 2016

Norges Dykkeforbund, Kystlotteriet/Naturvernforbundet i Østfold og Bodø Sportsdykkerklubb er finalistene til Gullklypa som deles ut under Hold Norge Rent-konferansen 2017.

Gullklypa gis til en person eller organisasjon/virksomhet som har gjort en eksepsjonell innsats mot forsøpling i året som har gått. Prisen deles ut av Hold Norge Rent.

I år deles Gullklypa ut for 13. gang, og vinneren offentliggjøres under Hold Norge Rent-konferansen 8. februar av ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø.

Hold Norge Rent mottok 17 nominasjoner til Gullklypa 2016, og juryen har nå plukket ut finalistene. Kontinuitet, systematisk rydding, mengde ryddet, mobilisering og spredning av engasjement har vært sentrale kriterier for valg av årets finalister.

Norges Dykkeforbund

Norges Dykkeforbund har vist et enormt engasjement for arbeidet mot marin forsøpling. I løpet av 2016 har over 1 000 dykkere bidratt til å få fjernet 50 tonn med avfall og 3 000 spøkelsesteiner fra havbunnen. I tillegg dykkerne gjort en formidable rapporteringsjobb som blant annet kommer tydelig frem i Strandrydderapporten for 2016. Dykkeforbundet har gjennom sine lokale klubber økt kunnskapen om og innsatsen mot marin forsøpling, samt gitt oss mer innsikt i forsøplingssituasjonen under vann.

Sten Helberg og Kystlotteriet/Naturvernforbundet i Østfold

Kystlotteriet har løftet strandrydding og kampen mot og bevisstheten rundt marin forsøpling i Østfold betraktelig. Antall ryddeaksjoner i fylket har økt med over 100 prosent siden 2015, og Kystlotteriet har utvilsomt vært en viktig bidragsyter til denne økningen i engasjementet blant Østfolds innbyggere. I tillegg har Kystlotteriet skapt engasjement langt utover fylkesgrensen, og ordningen vurderes nå flere steder langs kysten av Norge.

Jan Gunnar Berg og Bodø Sportsdykkerklubb

Siden 2005 har Bodø Sportsdykkerklubb, med Jan-Gunnar Berg som primus motor, sørget for å fjerne 7 000 kilo fiskesluker, tusenvis av meter med fiskeline og mye annen søppel fra havbunnen i Saltstraumen. Berg har alene plukket opp blysluker som tilsvarende et par personbiler. Han har også vist en egen evne til å engasjere andre dykkere i lokalmiljøet, og dykkerklubben har drevet et langvarig og systematisk arbeid med opprydding av Saltstraumen.

Juryen

Juryen har bestått av Nancy Strand, direktør i Avfall Norge og styreleder i Hold Norge Rent, Simen Knudsen, fjorårets vinner av Gullklypa på vegne av Nordic Ocean Watch, og Hans Olav Sandvoll, daglig leder i Ryfylke Friluftsråd.

Glemt passord

Opprett aksjonFortsett uten bruker

om du allerede er registrert.

Endre passord