Norges viktigste møteplass om marin forsøpling

For femte år på rad inviterer Hold Norge Rent til Norges viktigste møteplass om marin forsøpling.

Bilde: Ryddeaksjon i Stavanger, september 2016
Foto: Malin Jacob

I samarbeid med Ragn-Sells og Ryfylke Friluftsråd inviterer Hold Norge Rent vår årlige konferanse om marin forsøpling 7. – 8. februar 2017. Konferansen finner sted i Sola kommune utenfor Stavanger, og hovedtema for årets samling er løsninger.

Konferansen gjennomføres med støtte fra Miljødirektoratet og Rogaland fylkeskommune.

Fagturer og festmiddag

Tirsdag 7. februar er satt av til fagturer og festmiddag. Velg mellom bedriftsbesøk til IVAR eller en dykkeaksjon med utforsking av livet under havoverflaten ved hjelp av undervannsdroner. Utfluktene starter klokken 12.00 og varer til 17.00. Kvelden tilbringes 10 etasjer over bakken med middag og underholdning fra komiker Per Inge Torkelsen. Festmiddagen starter klokken 19.00.

Hovedkonferansen

Onsdag 8. februar arrangeres hovedkonferansen. I løpet av dagen skal vi se på de internasjonale løsningene, marin forsøpling i den sirkulære økonomien og de lokale løsningene, samt få inspirasjon til å drive godt kampanjearbeid. Forfatter og musiker Tore Renberg vil lede oss gjennom dagen, og på programmet står blant andre:

  • Ordfører i Stavanger Christine Sagen Helgø
  • Klima- og miljøminister Vidar Helgesen
  • Michelle Azemia fra Ministry of Enviroment, Energy and Climate Change på Seychellene
  • Martin Charter, direktør for Centre for Sustainable Design ved University for Creative Arts i Storbritannia
  • Thomas Mørch, sjef forretningsutvikling i Norsk Gjenvinning
  • Seniorrådgiver i Miljødirektoratet Otto Okstad

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen kommer for å snakke om Norge i verden, Martin Charter tar turen for å fortelle om resirkulering av fiskegarn, og seniorrådgiver i Miljødirektoratet, Otto Okstad, setter fokus på Skjærgårdstjenesten som er en viktig lokal aktør.

Tenke globalt og handle lokalt

Vi må kombinere internasjonalt samarbeid og lokale tiltak for å lykkes i kampen mot marin forsøpling.

– Ragn-Sells er opptatt av det store bildet og skal blant annet bidra til FNs bærekraftsmål knyttet til livet i havet. Gro Harlem-Brundtlands ord «tenke globalt og handle lokalt» fra 1992 er fremdeles gyldig, og årets Hold Norge Rent-konferanse har både en internasjonal og en lokal innfallsvinkel til marin forsøpling. Vi ser frem til konferansen som også bidrar til et annet av FNs bærekraftsmål, nemlig «Samarbeid for å nå målene», sier direktør for bærekraft hos Ragn-Sells, Cecilie Lind.

Avfallshåndtering i utviklingsland

Globalt er manglende eller mangelfull avfallshåndtering en viktig kilde til marin forsøpling, og ifølge ISWA mangler langt over halvparten av verdens befolkning tilgang på tilfredsstillende systemer for avfallshåndtering.

– Konferansen setter blant annet fokus på avfallshåndtering i utviklingsland, og vi er svært stolte av at Michelle Azemia kommer hele veien fra Seychellene for å snakke om avfallshåndtering på små øystater, forteller prosjektleder Malin Jacob.

Jens Måge fra Avfall Norge inviterer til en workshop om de store internasjonale utfordringene og mulige løsninger. Han spør hvordan avfallsbransjen kan bidra til å oppfylle bærekraftsmålene.

Lokal forankring

– Stavangers ordfører, Christine Sagen Helgø, skal åpne konferansen. Regionen er ellers blant annet representert med forfatter og musiker Tore Renberg som konferansier og underholdning fra komiker og skuespiller Per Inge Torkildsen, sier daglig leder for Ryfylke Friluftsråd, Hans Olav Sandvoll.

Ryfast står også på programmet. Øyvind Ellingsen fra Statens vegvesen, Marit Sundsvik Bendixen, assisterende fylkesmiljøvernsjef i Rogaland og Håkon Fossmark fra Naturvernforbundet i Rogaland skal diskutere hva vi lærte i kjølevannet av forsøplingen fra dette veiprosjektet.

marint-avfall-fra-haoya-oslofjorden_foto_lise-keilty-gulbransen

Bilde: Marint avfall
Foto: Lise Keilty Gulbransen

Glemt passord

om du allerede er registrert.

Endre passord