Sammen holder vi høsten ren

9. september 2016OppryddingStrandrydding

Lørdag 17. september skal flere hundre tusen frivillige over hele verden ut og rydde strender. Blir du med?

Foto: Anders Hedeman

Lørdag 17. september skal frivillige over hele verden ut og rydde strender når organisasjonen Ocean Conservancy inviterer til International Coastal Cleanup for 31. gang, og i år er også Hold Norge Rent med på denne verdensomspennende dugnaden.

Med støtte fra Miljødirektoratet lanserer Hold Norge Rent i år en ny landsomfattende ryddedugnad som har fått navnet «Hold høsten ren». Dugnaden finner sted 12. – 18. september og arrangeres i forbindelse med den internasjonale strandyddedagen som i år finner sted lørdag 17. september.

Strandryddedagen 2016 ble en stor suksess med flere ryddeaksjoner enn noen gang, men dessverre er forsøpling et problem året rundt, og Hold Norge Rent inviterer derfor til en nasjonal høstaksjon.

– Det er stadig behov for opprydding, og Hold Norge Rent har lenge ønsket å mobilisere til en dugnad i tilknytting til den internasjonale strandryddedagen, sier daglig leder Lise Gulbransen.

Hvorfor rydde om høsten?

Avfall kommer dessverre på avveie i naturen året rundt, og det er viktig å rydde før vinteren. Søppel som blir liggende, brytes ned til små biter som blant annet blir vanskeligere å rydde når våren kommer. Rydding om høsten beskytter også dyrelivet og bidrar til nødvendig opprydding før neste års hekkesesong.

Hold Norge Rent oppfordrer til høstrydding både ved kysten og langs vassdrag og innsjøer. Rydd gjerne også andre steder i lokalmiljøet før vinteren. Hvis det ikke passer å rydde i perioden 12. – 18. september, står man selvsagt fritt til å rydde når som helst i løpet av høsten.

Ønsker du å delta? Meld på din ryddeaksjon her: Ryddeportalen

NB! Alle som har utgifter til opprydding av marint avfall, kan søke om refusjon for disse utgiftene: Refusjonsordningen

Aktivitet over hele landet

Det er planlagt en rekke ryddeaksjoner denne høsten, og vi håper dette inspirerer flere til å bli med på «Hold høsten ren»:

  • Strandryddeaksjonen i Sør-Troms arrangerer 18 ryddeaksjoner.
  • Hold Skagerak Ren med ryddeaksjoner i Vestfold og Telemark.
  • Ren Oslofjord (Oslofjordens Friluftsråd) mobiliserer til rydding på øyer og strender i Oslofjorden.
  • Norges Dykkeforbund arrangerer en nasjonal teineaksjon.
  • Clean Up Lofoten skal rydde på utilgjengelige steder.
  • NOVASOL Coastal Care mobiliserer til rydding i hele Europa.
  • Nordic Ocean Watch mobiliserer til rydding med en konkurranse i sosiale medier.

– På den internasjonale strandryddedagen 17. september skal Hold Norge Rent bli med Kystlotteriet ut for å rydde på Hvaler, og søndag 18. september inviterer vi til en ryddeaksjon på Sølyst i Stavanger. Sølyst er dessverre svært forsøplet, og vi er glade for å få denne muligheten til å rydde der, forteller Gulbransen.

Den internasjonale strandryddedagen

Marin forsøpling er et problem over hele verden, og den internasjonale strandryddedagen har mobilisert frivillige verden over til opprydding av marint avfall i 30 år.

Det er Ocean Conservancy som arrangerer den internasjonale strandryddedagen (International Coastal Cleanup), og i 2015 deltok nærmere 800 000 ryddere. Mange frivillige her i Norge har også deltatt, og Oslofjordens Friluftsråd er blant de som har markert denne dagen flere ganger.

Mer informasjon: International Coastal Cleanup

«Hold høsten ren» arrangeres for første gang i 2016 og er støttet av Miljødirektoratet.

 

Glemt passord

om du allerede er registrert.

Endre passord