Trash Tag – søppelrydding under vann

13. oktober 2015Generelt

Det startet med at han vant en undervannsdrone i en konkurranse. Nå skal Mats Herding Solberg utvikle en ny teknologi for å gjøre det lettere å kartlegge og rydde søppel under vann.

For litt over et år siden deltok Mats i en konkurranse arrangert av OpenROV om å komme på en god idé til bruk av undervannsdroner. Han kom på en idé om hvordan ROV-er kan brukes for å kartlegge og rydde søppel under vann, og vant hele konkurransen.

ROV står for remotely operated vehicle, altså fjernstyrt undervannsfarkost på norsk. Brukeren sitter på land og styrer dronen ved hjelp av en vanlig datamaskin. Levende bilder blir sendt til datamaskinen helt ned fra 100 meters dyp. OpenROV er et såkalt open source-fellesskap hvor hvem som helst kan bestille en drone. Denne fås som et byggesett og all informasjon du trenger for å bygge den ligger åpent ute på nettsidene til OpenROV. Det gjør dronene så billig at hvem som helst kan dra på oppdagelsesferd under vann.

12006567_880681065347325_7178357328589176032_o

Ideen som han vant konkurransen med fikk bein å gå på. I år fikk Solberg tildelt 260.000 kroner av Miljødirektoratet til å videreutvikle ideen og teknologien. Prosjektet fikk navnet TrashTag, hvor man skal bruke undervannsdroner til å undersøke havbunnen for søppel. Når søppel blir funnet kan man finne eksakt posisjon med GPS-koordinater. Denne informasjonen, sammen med bilder, skal legges inn på Hold Norge Rent sine nettsider. Slik kan dykkere og dykkerlag lett få informasjon om hvilke områder og posisjoner som trenger rydding. På denne måten reduseres bunntiden for dykkerne, og de kan vite hvilket utstyr de trenger for å gjennomføre ryddedykk.

12072770_882671645148267_8040777718930217342_n

En av utfordringene for prosjektet er GPS-signaler under vann, da disse slutter to meter under overflaten. Solberg arbeider nå med å utvikle en teknologi på dette. Nylig besøkte han OpenROV-nettverket i San Francisco for å hente informasjon og jobbe med en prototype sammen med dem.

mats
– Etter en uke i San Francisco, på besøk hos OpenROV, har vi samlet så mye kunnskap som mulig fra skaperne av robotene vi bruker. Dette er et fantastisk team med ivrige ildsjeler som alle hadde mange tips og triks å dele med oss, forteller Solberg. Vi reiste hjem svært positive med tanke på gjennomførbarheten av prosjektet og med ny iver til å gyve løs på utfordringene vi har framfor oss på veien mot nyttår, avslutter han.

Det kommer altså til å skje mye spennende fremover, så det er bare å følge med på utviklingen på trashtagproject.org eller ved å følge TrashTag på Facebook.