Guide til identifisering av funn

27. august 2015FaktaGenerelt

Har du noen gang funnet noe på strendene som du ikke vet hva er? Her er en kort guide til de vanligste funnene som er vanskelig å identifisere.

Q-tips
De ser ut som kjærelighetpinner eller små sugerør, og kan være vanskelig å identifisere uten den velkjente bomullstuppen. Q-tips er veldig vanlig å finne på strendene, men hvorfor havner de der? Årsaken er at mange dessverre skyller dem ned i do. Man skulle tro at renseanleggene klarte å fange opp disse, men om det er overvann i kloakken eller om rensefiltrene har løsnet finner de veien til havet likevel.

Foto: Hans Kristian Arnstad

Foto: Hans Kristian Arnstad

Rensefiltre
De kommer i mange fasonger og størrelser, men man kan kjenne dem igjen ved at de har mange små kammer og ser ut som en slags sil. Rensefiltre er en genial idé i utgangspunktet, men dessverre løsner de fra tid til annen hos renseanleggene og dukker opp på strendene.

Foto: @simenandreashenrik / @nordicoceanwatch

Foto: @simenandreashenrik / @nordicoceanwatch

Havfruetårer”
De ser ut som små perler eller fiskeegg og kommer i mange ulike farger. Finner du én, finner du ofte mange. «Havfruetårer» er plastråstoff som plastindustrien bruker til å produsere nye produkter. De har altså aldri vært noe annet. Veien til havet kan være mange, men ofte er det på grunn av industriutslipp eller tap under transport.

Foto: Ingrid Renli

Foto: Ingrid Renli

Patronhylser
Hylsene ser ut som en hul sylinder, og er gjerne opprevet i den ene enden. Patronhylsene som dukker opp på strendene er i stor grad fra hagler, og dermed også fra småviltjakt eller leirdueskyting. Disse finner gjerne veien til havet via elveløp eller ved aktivitet i kystområder.

Foto: Monica Lyseggen

Foto: Monica Lyseggen

Armeringsfiber og skyteledning
Både armeringsfiber og skyteledning kommer ofte fra veitubygginger. Armeringsfiber er lange og tynne plaststrimler som brukes som armering i betong. Skyteledninger kan komme i ulike farger, men er ofte gule. Både i  år og i fjor har det vært mye oppmerksomhet rundt et utslipp i forbindelse med Ryfast-utbyggingen iRogaland.

Foto: Miljøpartiet de Grønne Sola

Foto: Miljøpartiet de Grønne Sola

Oppløst tauverk
Garn og tau av plastfiber produseres ved at mange tynne tråder spinnes sammen. Etter en stund i havet splittes disse fra hverandre, og ender opp som enkelttråder. På strendene dukker det ofte opp helt eller delvis oppløste tauverk i alle slags farger. Tau og garn stammer ofte fra fiskeri eller båtliv.

Foto: Reidar Lange

Foto: Reidar Lange