Årets finalister til Gullklypa er ....

Vi har i år fått inn svært mange nominasjoner til årets ryddepris Gullklypa. Juryen har arbeidet seg igjennom bunken og prioritert svært hardt. Nå står vi igjen med tre kandidater. De kan du lese om her. Prisen deles ut på Litteraturhuset i Oslo 21. januar. Følg med!

Kandidat 1. Åge Wee og Williy Smedsvig nomineres for deres imponerende prosjekt Rydd Smedasundet

Rydd Smedasundet

Dykkerne rydder Smedasundet og fjerner 3000 Kg søppel fra sundet

Lørdag 18. oktober 2014 ble Project Aware Smedasund 2014 iverksatt i havnebassenget i Haugesund sentrum for tredje året på rad. 53 dykkere deltok i ryddedugnaden og fikk på de to timene dykket varte brakt opp 3000 kg eller ca 20 m3 skrot og avfall. Dette klarte de til tross for dårlige forhold som regn og vind, samt mye strøm og dårlig sikt under vannflaten. Årets fokus var på rydding av flasker, bokser og batterier på havbunnen, men opp av havet ble det trukket alt fra mopeder til gebiss og kredittkort. Alt ble tatt imot av frivillige, og søppelet ble deretter lempet i store containere for avfallstransport.
De tre siste årene er det hentet opp over 18 tonn søppel fra Smedasundet, noe som er Norgesrekord i undervannsrydding. Dette har skapt oppmerksomhet flere steder både i Norge og utlandet, og prosjektet har inspirert til organisering av tilsvarende tiltak andre steder i landet. Prosjektet har også fått mye spalteplass i media.
Karmsund havnevesen, Friluftsrådet vest, brannvesenet, Redningsselskapet og flere sponsorer stilte enten med deltakere, utstyr, premier eller midler – Et fabelaktig lokalt initiativ som hele lokalsamfunnet nyter godt av.

Kandidat 2. Jæren Friluftsråd

580 personer, 20 organisasjoner plukket til sammen 8660 kg søppel på Jærstrendene i april 2014.

580 personer, 20 organisasjoner plukket til sammen 8660 kg søppel på Jærstrendene i april 2014.

 

Jæren friluftsråd organiserte Ryddeaksjoner i 2014 langs hele Jærkysten. Den enorme aksjonen hadde hele 580 frivillige, 2500 frivillige timer ble lagt ned og ,21 organisasjoner samlet til sammen 8.7 tonn boss.
Imponerende 70 km ble ryddet, og det ble ryddet på strender, i sanddyner og i bakdynelandskap, i rullesteinsområder og på fjellknatter.

Prosjektet viser at samarbeid er nødvendig for å få volum på oppryddingen.

Friluftsrådet klarte å samle følgende grupper:
· Sola ungdomskole,
· Jæren Folkehøgskole,
· Familiedugnad/Facbokkgruppe på Brusand,
· Sola Frivilligsentral,
· Madla speidergruppe rover 1 og rover 2,
· Britisk speidergruppe,
· Jæren boardriders,
· Solbog folkehøgskole,
· Klepp høyre,
· Frivilligsentralen Klepp og Time ved Turgjengen og Møteplassen,
· Bore ungdomskole,
· Geocachere Cito,
· Sirevåg vel,
· Stavanger dykkerklubb,
· Orre ungdomskole
· Frivilligsentralen Hå.

Et eksempel på hvilken utrolig viktig rolle friluftsrådene kan spille.

Kandidat 3. Surfrider Foundation Norway

Surfrider Foundation Norge #PlukkAnOpp

Surfrider Foundation Norge
#PlukkAnOpp

18. januar 2013 ble surferorganisasjonen Surfrider Foundation etablert i Norge. På rekordtid har organisasjonen vokst fram med lokal lag og grupper over hele landet og en nasjonal ryddeaksjon uten like er iverksatt.

Surfergruppene rydder strender kontinuerlig året rundt, arrangerer lokale aksjoner, skolebesøk, seminarer, driver opplysningsarbeid og sprer viktig informasjon om marin forsøpling til en stor målgruppe over hele landet. Surfrider er nominert for sin fantastiske innsats på flere nivåer i arbeidet mot marin forsøpling og for å være en inspirasjon til rydding for en hel generasjon unge mennesker.

Primus motor i Surfrider Foundation Norge er Simen Henrik Andreas Knudsen

Leder Simen Henrik Andreas Knudsen

Leder Simen Henrik Andreas Knudsen

 

Juryen har bestått av
Nancy Strand, Direktør i Avfall Norge og styreleder i Hold Norge Rent
Marianne Holen, Daglig leder i retursamarbeidet LOOP og styremedlem i Hold Norge Rent
Eirik Oland, Kommunikasjonssjef i Grønt Punkt og styremedlem i Hold Norge Rent

Glemt passord

Opprett aksjonFortsett uten bruker

om du allerede er registrert.

Endre passord