Resultatene fra Strandryddedagen 2013

23. september 2013FaktaRapportStrandrydding

300 kilometer strender er ryddet, 116 tonn plast og søppel er fjernet fra norske strender, 16 000 frivillige arbeidstimer er lagt ned av i overkant 10 000 frivillige under årets Strandryddedag. Engasjementet for å holde strendene, havbunnen og kystlinjen vår frie for plast og søppel er rekordstort – dobbelt så stort som i 2012 og land og strand ryddes over hele landet.

I løpet av vårhalvåret har barnefamilier, foreninger, dykkere, surfere, naturelskere, bedrifter og skoleklasser landet rundt lagt ned flere tusen timer frivillig arbeid i å fjerne over 200 000 søppelobjekter fra strendene. Resultatene for Strandryddedagen i 2013 finner du nederst i saken.

«Dette viser et voksende engasjement for saken og økende bevissthet i befolkningen rundt det alvorlige og dramatisk økende miljøproblemet med opphopning av søppel og plast i havet, et engasjement vi setter stor pris på» sier en svært blid kampanjesjef i Hold Norge rent Mali Hole Skogen

 

Studenter fra Ås ryddet på Strandryddedagen

Studenter fra Ås ryddet på Strandryddedagen

 

Problemet med opphopning av plast, glass, og andre lite nedbrytbare materialer i havet er at de kan bli værende i naturen i hundrevis av år og gradvis brytes ned til mikropartikler som det langt på vei er umulig å fjerne og som inntas av marine organismer og spres utover i næringsnettet. Hundretusener av sjøfugl og marine pattedyr vikler seg årlig inn i tauverk og fiskegarn og drukner eller forveksler lightere og korker med mat som klogger fordøyelsessystemet deres. Flere av landets mest brukte badestrender har vært fulle av ukoselig søppel og glass som har gjort strendene utilgjengelige for hundeeiere og barne-foreldre. Mye av dette er nå ryddet opp.

Havsuler på Gjæsvær

Havsuler på Gjæsvær

Havbunnen er også ryddet

Nytt av året er også at flere dykkermiljøer, båteiere og surfeforeningen har deltatt i organisert form. Disse miljøene bidrar til å rydde søppel som ikke er tilgjengelig for de fleste av oss. I dag finnes det ingen systemarisk opprydding av søppel på havbunnen i Norge Hold Norge rent er glade for å bringe denne dimensjonen inn i Strandryddedagen.

«Erfaringsmessig vet vi at omtrent 70% av alt søppelet som dumpes i havet synker til bunns. Dykkerne hjelper oss å dokumentere de enorme søppelmengdene som dekker deler av havbunnen og har bidratt til å fjerne vaskemaskiner, sykler, fiskegarn, nedsunkne fritidsbåter, bilbatterier og flasker av alle slag.» forteller Mali Hole Skogen. 34 dykkeraksjoner deltok på årets strandryddedag, kampanjelederen varsler en økt satsning mot flere dykkermiljøer i 2014.

Rydding på havbunnen med dykkere fra Prodykk

Rydding på havbunnen med dykkere fra Prodykk

Internasjonal aksjon

Lørdag 21. september gikk den Internasjonale strandryddedagen av stabelen. Da ryddet flere hundretusen mennesker strender over hele verden.  Den Internasjonale Strandryddedagen arrangeres av Ocean Conservancy og har sin opprinnelse i Australia hvor våren og badesesongen nå er på vei. Her i Norge er strandryddedagen i april når vi har vår her i landet. Alle aksjoner og rydderegistreringer som gjøres gjennom Hold Norge rent rapporteres inn til den internasjonale kampanjen og på den måten teller alt vi rydder i Norge med i den Internasjonale kampen for å dokumentere og rydde opp marin forsøpling.

«Det gleder oss å se at det er et økende engasjement for å holde kystlinjen og havene rene over hele verden. Strandrydding er blitt populært i Norge og vi har tro på at vi kan bli betydelig større til neste år.» Avslutter Skogen

For spørsmål og kommentarer kontakt

Kampanjeleder i Hold Norge rent Mali Hole Skogen +4791835999